Po pokosení rastlín pri zbere krmovín sa ich životné
pochody nezastavia, ale prebiehajú po určitú dobu ďalej. Prívod
živín a vody je zastavený a nastáva obdobie dehydratácie rastlín.
Aby sa predišlo stratám živín v pokosenej krmovine, je treba obdobie
dehydratácie maximálne skrátiť; to znamená čo najrýchlejšie znížiť
začiatočný obsah vody v krmovine z 800 g.kg-1 na 350-550
g.kg-1. Požiadavka zrýchlenia procesu vysušovania krmoviny
mechanickou úpravou je v súlade s biologickými procesmi, ktoré prebiehajú
v pokosených rastlinách.
Odveká túžba krmovinárov uskutočniť zber v tom istom
dni je síce náročná ale splniteľná požiadavka. Boj s časom vyhrávajú
len tí ktorí sú dobre technicky vybavení a sú dobrí organizátori
práce.
Ak hovoríme o technológii jedného zberového dňa
krmovín odborníkom je jasné, že hovoríme o zbere zavädnutých siláži
(senáži).
Nové zberové technológie túto možnosť ponúkajú.
Jednou z možných ciest skrátenia doby zavädania
krmovín na poli je zaradenie intenzívneho mechanického ošetrovania
do technológie krmovín, napríklad operáciu mechanického stláčania
a lámania trávnej hmoty. Stláčaním rozumieme pozdĺžne porušenie
štruktúry, predovšetkým hrubej časti rastlín (stoniek), pričom olistená
časť zostáva takmer bez zmien. Lámanie je taký technologický proces,
pri ktorom dochádza k nalamovaniu stoniek rastlín v určitých vzdialenostiach
(30 - 50 mm).
Kombináciou uvedených dvoch postupov dostávame stláčanie
za súčasného lámania s oderom. Ktorý z týchto postupov v uvedenej
dvojici prevláda, je dané konštrukciou stroja alebo parametrami
jeho nastavenia. Upravená hmota vykazuje oveľa rýchlejšie vysýchanie
po pokosení a tým za priaznivých podmienok umožní zber v ten istý
deň. Za daždivého počasia má upravená hmota väčšiu sorpčnú vlhkosť,
ale opäť ju ľahšie stratí. Pri spracovaní krmovín lámaním s oderom
dochádza v menšej miere k lámaniu stebiel, ale viac k rozrušeniu
voskovej vrstvy na viacerých miestach stebla trením. Vzhľadom k
tomu, že sa v podstate zachováva štruktúra rastlín a vytvára sa
riadok dostatočne prevzdušnený, dochádza k lepšej výmene vzduchu
a tým i rýchlejšiemu sušeniu materiálu.
Pri tradičnom spôsobe zberu krmovín dosiahli krmoviny
požadovanú vlhkosť až nasledujúci deň, po úprave pokosu kondicionérom
sa znížil obsah vody na potrebnú hodnotu behom prvého dňa..
Pri úprave krmovín na zeleno ide o mechanické narušenie
rastlín s takým účinkom, pri ktorom nie je spôsobené zvýšenie strát
fermentáciou. Voda, ktorá je obsiahnutá v rastlinných bunkách, má
možnosť voľného odchodu pri pôsobení pracovných mechanizmov, ktoré
naruší povrchovú vrstvu stebla.
V základnom prevedení sú vo svetovom merítku rozšírené
dva technologické princípy upravovačov pokosu :
- úprava krmovín nárazom, lámaním a odieraním
- úprava krmovín stláčaním alebo drvením stoniek
Tieto dva základné technologické princípy sú technicky
zabezpečené upravovačmi pokosu vo svetovej terminológii uvádzané
ako kondicionéry (prstové a valcové).
Potrebný časový zisk pri urýchľovaní dehydratácie
môže priaznivo ovplyvniť práve zaradenie kondicionéra do pracovného
postupu zberu krmovín.
Časový zisk upraveného pokosu kondicionérom a neupraveného
pokosu po klasickej kosbe znázorňuje obr. 1. Na tomto obrázku sú
symbolicky znázornené dva rozhodujúce princípy upravovačov pokosu
- kondicionérov
Princíp prstového kondicionéra (A) sa používa pri
úprave tenkostebelných krmovín s prevahou tráv. Pre jeho agresívne
otieracie účinky ho nedoporučujeme používať pri úprave ďatelinovín
pre jeho nežiadúci očesávací efekt na listovú časť. Stupeň porušenia
rastlín sa dá regulovať priechodnosťou hmoty medzi rotorom a plášťom
pomocou clony a nastavením polohy prečesávacieho hrebeňa.
Princíp valcového kondicionéra (B) má menej agresívne
účinky ako prstový kondicionér. Miagacie valce sú vhodné pre úpravu
pokosu ďatelinovín a citlivejších rastlín bohatších na listovú časť.
Valcový kondicionér úspešne uplatňujeme pri zbere ďatelinotrávnych
miešaniek s prevahou ďatelinovín.
Oba princípy boli vyriešené v polovici šesťdesiatich
rokoch minulého storočia vo Veľkej Británii . Systém úpravy pokosu
od toho obdobia sa principiálne nezmenil. Vlastné technické riešenie
renomovaných svetových firiem ponúka pestrú paletu vlastných riešení,
ktoré sa principiálne nelíši, ale sleduje hlavný cieľ chrániť vlastní
patentovú čistotu.
Pôvodný Výskumný ústav lúk a pasienkov v Banskej
Bystrici riešil problematiku mechanickej dehydratácie tenkostebelných
krmovín od roku 1975 a súčasný ústav (VÚTPHP) kontinuálne pokračuje
vo výskume a zdokonaľovaní princípov.
Náš ústav sa aktívne podieľal spolu s SPÚ MF v
Nitre na výskume a vývoji prstového kondicionéra integrovane na
diskovú kosačku MD 5K.
V úzkej spolupráci s výrobcom PRIVATEX Košeca s.r.o.
bol vyrobený prototyp MD 5K (obr. 2). Výsledky funkčno-prevádzkových
skúšok dávajú dobré vyhliadky a šancu uplatneniu slovenského ekonomicky
nenáročného výrobku v poľnohospodárskej praxi.
Výsledky skúšok ukázali, že stroj naruší stavbu
rastlín a listovej plochy v rozsahu 86,8 - 95,0 %. Toto porušenie
je postačujúce k požadovanému zvyšovaniu rýchlosti dehydratácie.
Aktívne účinky upravovacích prvkov pracovného rotora,
plášťa a hrebeňa boli preukázateľné.
V približne rovnakých poľných a klimatických podmienkach
mechanicky upravená krmovina kondicionérom vyschla na skladovaciu
vlhkosť sena 3 až 3,5 krát rýchlejšie ako krmovina neupravená.
Zhrňme záverom opodstatnenosť zaradenia kondicionéra
do pracovného postupu technologickej linky zberu tenkostebelných
krmovín.
- Kondicionér dokáže získať v zbere časovú úsporu
v porovnaní s neupraveným pokosom 3 - 5 h, čo je postačujúce a
potrebné pre realizáciu kontinuálneho zberu "jedného dňa" pri
dosiahnutí podielu sušiny 35 - 45 % bez použitia konzervačných
prípravkov.
- Kondicionér šetrí energetickú náročnosť zberu,
minimalizáciou pracovných operácií s jedným pracovným prejazdom
vykoná kosbu a úpravu pokosu.
- Znížením počtu pracovných operácií v riadku znižuje
sa odrol listovej časti rastlín s najvyššou dietetickou hodnotou.
- Kondicionér znižuje kontamináciu krmoviny zeminou,
ktorú podporujú najmä obracače - zhrňovače.
- Kondicionér znižuje potrebu energetických prostriedkov,
pracovných strojov a spotrebu ľudskej práce.
- Kondicionér znižuje nákladovosť zberu a zvyšuje
kvalitu zberaných krmovín.
Zaradenie kondicionérov do pracovných postupov zberu
tenkostebelných krmovín je nutnosťou pre náročných krmovinárov,
ktorí kladú dôraz na kvalitu krmovín.
Len zaradením kondiconéra do strojovej linky je
možné dosiahnuť kontinuálny zber potrebný v nových ekologicky čistých
pracovných postupoch hlavne pri zbere siláže so zvýšeným obsahom
sušiny bez použitia konzervačných prípravkov a tým dosiahnuť vysokých
parametrov kvality zberaných a konzervovaných krmovín.
Aj napriek známym pozitívam kondicionéry nezaujali
v technologických linkách svoje opodstatnené miesto. Na Slovensku
ich mnohí ešte stále pokladajú za zbytočný prepych aj vďaka neradostnej
ekonomickej situácii s vedomím, že strácame na kvalite krmovín.
Vyspelá prax vo svete ich využíva už viac ako 30 rokov a pokladá
ich za nutnosť.
Vystavené: 5.2. 2004
|