V pestovateľskej praxi je to jeden z dôležitých
parametrov osiva pre výsev do podmienok chránených priestorov (parenisko,
fóliovník alebo skleník) alebo pre uskutočnenie priameho výsevu
do volnej pôdy.
Z vysokou pravdepodobnosťou možno povedať,
že poľná vzchádzavosť (meriame ju v % ) je vždy nižšia ako zhotoviteľom
(výrobcom) osiva alebo kontrolným a certifikačným orgánom deklarovaná
laboratórna klíčivosť (v %) hodnoteného biologického materiálu určeného
pre výsev. V určitej vrstve pôdy, kam sa osivo dostáva na tzv.
osivové lôžko, môže táto vrstva obsahovať množstvo pôdnych patogénov
najrozličnejšieho charakteru, ktoré zabraňujú zdravému vývinu tvorby
koreňovej sústavy a rastu hypokotylu.
Tu je možné poznamenať, že v ostatnom období
sa viackrát písalo o stanovení kvality osiva, vyjadrenej hranicou
najnižšej laboratórnej klíčivosti ako jedného z parametrov pre výpočet
potreby osiva na jednotku plochy a preto tu nebudeme teraz uvádzať
tieto čísla.
Rozhodujúci môže byť ľudský faktor vo forme akceptácie
a zlepšovania osobných poznatkov, schopností, rešpektovania technologickej
disciplíny a tvorčieho prístupu k problémom súvisiacich s produkciou
alebo ošetrením osiva.
Prirodzene, že na poľnú vzchádzavosť môže vplývať
aj stanovená laboratórna klíčivosť osiva a tiež hmotnosť 1000 semien.
Hladina pre vyjadrenie poľnej vzchádzavosti daného
osiva má svoj základ už pri produkcii osiva zo semenárskeho
porastu pestovaného v minulom roku (alebo rokoch). Je to správna
pestovateľská prax t.j. technológia výroby osiva vrátane rešpektovania
zásad pestovania, kultivácie, ošetrenia semenárskeho porastu a zberu
plodov alebo priamo osiva.
O zlepšenej poľnej vzchádzavosti rozhoduje tiež
pozberová úprava osiva určenej zeleniny. Ide o procesy fyziologického
a botanického dozrievania plodov pri ukončení vegetačného obdobia
plodiny, ale tiež rešpektovanie zásad dosúšania získaného osiva
na hranicu 13% vlhkosti.
Pre zlepšenie poľnej vzchádzavosti osiva môže prispieť
i proces čistenia a triedenia na správnom technologickom zariadení
(sitá, prúd vzduchu) a skladovacie pomery počas uchovania osiva
pred uplatnením ako výsevného materiálu.
Cielené práce s osivom v predvýsevovej
fáze formou určitej úpravy napr. výberom frakcie s určitou
deklarovanou hmotnosťou 1000 semien alebo veľkosti môžu tiež viesť
k zlepšeniu alebo zvýšeniu poľnej vzchádzavosti a zabezpečeniu
požadovaného počtu jedincov na ploche.
Pri prácach smerujúcich k zlepšeniu parametru
poľnej vzchádzavosti nemôžem vynechať technologické procesy úpravy
osiva morením a inkrustáciou. Pri nástreku jemnej farebnej vrstvy
inkrustu táto je zmiešaná s dávkou povoleného moridla (väčšinou
3g.kg-1) na ten ktorý druh osiva zeleniny. Používanie
určitého moridla je istý stupeň prevencie proti chorobám alebo škodcom
vo vrstve koreňovej sústavy rastliny. Merania dokazujú možné zlepšenie
poľnej vzchádzavosti o 3-7%. Inou úpravou osiva je špeciálnou technológiou
vykonané obaľovanie zmesou moridla, farebnej obaľovacej hmoty a
prípadne i mikrodávky priemyselného, vodou dobre rozpustného, hnojiva.
Nanesením tejto masy v hrúbke 1 až 3 mm v závislosti na
veľkosti a tvare osiva zeleniny a výsevom do optimálnych podmienok
vzchádzania sa môže zlepšiť poľná vzchádzavosť pôvodného osiva podobne
ako pri inkrustovanom osive. Častým nezdarom pri použití obalovaného
osiva zeleniny na výsev je ten poznatok, že nevieme dostatočne zabezpečiť
požadovanú vlhkosť pôdy v priebehu bobtnania a vzchádzavosti
osiva práve takým množstvom vody, ktorá súčasne rozpúšťa aj vrstvu
obalu na osive. Problematika má väzbu na prirodzený vlhkostný režim
pôdy, na jej štruktúru, skelet a technické zázemie závlahového zariadenia.
Pre stimuláciu urýchlenia doby vzchádzania vybraných
druhov osiva zeleniny sa využíva napr. namáčanie osiva v tenkej
vrstve na site sa vykoná opakovaným vlhčením vodou počas dvoch až
štyroch dní pri izbovej teplote, keď osivo postupne nabobtnáva (mrkva,
petržlen, hrach záhradný, uhorky nakladačky a šalátovky). Osivo
papriky, rajčiakov, baklažanu a hlávkového šalátu rýchlejšie nabobtnáva
ako napr. cibuľa a zeler. Osivo v priebehu namáčania premiešavame
a necháme osušiť. Naklíčovanie osiva je proces s predĺžením doby
namáčania vo vlhkom piesku., v preparených pilinách alebo zakryté
vlhkou vrecovinou spočiatku pri izbovej teplote ktorú zvyšujeme
postupne na 25-28o C. Proces nakličovania ukončíme ak
približne 1/3 z množstva osiva začína vzchádzať. Pre výsevom
osivo osušíme. Takto upravené osivo vysievame do vlhkej pôdy a mierne
zavlažujeme.
Osivo napr. uhoriek môžeme predhrievať na dobu
2 hodiny pri stabilnej teplote 60o C.
V celom procese výsledkov hodnotenia poľnej
vzchádzavosti sa spolupodielajú aj iné vplyvy vo forme nekontrolovaných
faktorov na uvedený výsledný parameter počtu jedincov vyjadrený
poľnou vzchádzavosťou. Množstvo vzídených jedincov bude tvoriť základ
pre počet zberaných jedincov a zúčastňuje sa očakávaneho účinku
ako úrodotvorný faktor.
Zlepšenie poľnej vzchádzavosti znamená tiež menšiu
potrebu osiva v hmotnostnom vyjadrení až o 10% - 15% i so zápočtom
nezdaru pri zakladaní porastu vplyvom nerovnakej hĺbky výsevu, kolísaním
vlhkosti pôdy vo výsevovej hĺbke a iné tu neuvedené podmienky pestovania.
Vystavené: 23.3. 2005
|