Logo VUZ
Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
e-mail: valsikovam@vuznz.sk
 


Konzumujeme čerstvú žeruchu aj v tomto období

Biologická hodnota bežne pestovaných druhov zeleniny je prevažne známa. Menej znalostí máme o ďalších druhoch zeleniny, schopných rozšíriť zeleninový sortiment a nájsť uplatnenie v bežnej konzumácii zeleniny, prípadne ako lahôdková pochúťka k spestreniu jedálneho lístka. V letnom období sme si už zvykli na bohatstvo zeleniny. No v zimnom období je potrebné doplniť jedálny lístok aj o ďalšie menej známe druhy zelenín a zdokonaliť ich kuchynskú úpravu i keď najväčší význam má zelenina surová, v ktorej sú všetky cenné látky zachované v neporušenom stave.

Jednou z mnohých zelenín, ktorá tieto podmienky spĺňa je aj žerucha siata. Žerucha siata bola známa už antickým národom ako liečivá rastlina. Jej semená a vňať používali ako liek proti skorbutu. Dnes sa pestuje hlavne vo Francúzsku, Anglicku a Dánsku. U nás je veľmi málo známa a pestuje sa len v domácich záhradkách. V súčasnej dobe sa využíva hlavne ako rýchlo rastúca vitaminózna šalátová zelenina.

Vytvára jemné rastliny so sýtozelenými delenými lístkami. Dolné listy sú stopkaté, horné takmer prisadnuté. Kvitne v júni až júli bielymi kvietkami. Plodom je široká vajcovitá šešuľa rastúca na vzpriamených stopkách. Semeno je červenohnedé, hladké, po namočení výrazne sliznaté.

Na podnebie a pôdu nemá žerucha zvláštne nároky. V záhradke ju na záhon vysievame na vlhšie tienené miesta, aby nevybiehala rýchlo do kvetu. Vysieva sa v marci priamo na záhon do riadkov vzdialených 15 cm. Jej výraznou vlastnosťou je veľmi rýchly rast, preto má veľmi krátku vegetačnú dobu. Vňať rastlín zrezávame, keď dosiahne výšku 15 cm. Pre plynulý zber je nevyhnutný postupný výsev. Semená majú dobrú až 98% klíčivosť, ktorú si uchovajú až 5 rokov.

Hlavný význam (hlavne pre svoje zloženie) v našich podmienkach má rýchlená žerucha v zimných mesiacoch a na jar. Obsahuje 94% vody, 1,3% bielkovín, 0,5% tuku a 1,5% bezdusíkatých látok. Vyniká vysokým obsahom vitamínu C (98 mg), betakaroténu (2,5 mg), vitamínmi B1 a K. Aj pri rýchlení za oknom, za nedostatku svetla, obsahuje okolo 30 mg vitamínu C. Jej pikantnú chuť, výrazne horkastú, spôsobujú sírne zlúčeniny najmä izotiokianatanu benzelnatého a alkaloidu glutotropeolínu. Známe sú jej liečivé účinky pri liečení obličiek, zápale močového mechúra, ako prostriedok na prečistenie dýchacích ciest, podporuje trávenie, chuť do jedla a má antimikrobiálne účinky.

V domácnostiach ju rýchlime hlavne pri oknách. Vysievame ju nahusto do misiek alebo iných plytších nádob, do ktorých dáme taký substrát, aký máme práve k dispozícii, napr. piesok, piliny, trochu rašeliny. Postačí však aj buničitá vata, ktorú udržujeme stále vlhkú. Po vysiatí semeno do druhého dňa zoslizovatie a ďalší deň už klíči. Pri priaznivej teplote 15-18oC za oknom dosahujú rastlinky za týždeň výšky 5 cm. Zostrihávame ju nožnicami. Zberá sa väčšinou naraz, preto pre postupný zber sa vysieva postupne.

Žerucha siata sa zásadne používa v surovom stave. Jej čerstvo zobrané mladé listy majú príjemnú korenistú chuť, pripomínajúcu chren alebo reďkev. Jemne nasekaná sa sype na chlieb s maslom, na obložené chlebíky, misy, mieša sa s pomazánkami, zdobia sa ňou mäsá a používa sa na prípravu zeleninových šalátov.

Šalát zo žeruchy a špenátu

200 g žeruchy, 200 g špenátu, cibuľa, petržlenová vňať, 50 g vlašských orechov, 4 lyž. oleja, 2 lyž. citrónovej šťavy, soľ, cukor, trochu horčice.

Nadrobno nasekáme žeruchu a mladé špenátové listy, pridáme jemne pokrájanú cibuľu a petržlenovú vňať. Šalát posypeme mletými orechmi a zalejeme zálievkou rozmiešanou s horčicou.

 

Vystavené: 30.3. 2006

Autor textu: Alica Vániková