Zeler je známou zeleninou už od dávna. Najprv sa
využívali listy. Boli súčasťou zdobenia múmií v egyptských
pyramídach. V starom Egypte sa používali aj pri posvätných
i smútočných obradoch. V antickom svete boli listy symbolom
šťastia a slúžili na oslavu víťazstva. Divo rastúci zeler sa
nachádza na viacerých kontinentoch. Z Talianska sa zeler rozšíril
do celej Európy. Od 18. Storočia sa pestuje v troch formách,
a to zeler buľvový, stopkový a vňaťový. U nás je
najrozšírenejší zeler buľvový.
Je dvojročnou rastlinou. V prvom roku vytvára
buľvu a listy, v druhom roku prináša semená. Pri raste
vytvára spočiatku kolový koreň, ktorý sa postupne mení na buľvu.
Buľva môže mať v závislosti od odrody rôzny tvar a veľkosť.
Niektoré dorastajú do hmotnosti nad kilogram a dosahujú v priemere
až 20 cm. Dužina buľvy je biela až smotanovo sfarbená. Na priečnom
priereze má byť kompaktná bez dutín a hrdzavých škvŕn. Povrch
buľvy je hnedastý a hrboľatý. Nadzemnú časť tvorí ružica listov.
Majú pomerne pevnú stopku, na ktorej vyrastajú trojpočetné listy
s laločnatými a zúbkatými cípmi. Konzumnými časťami sú
buľvy aj vňať.
Zeler má priemernú nutričnú hodnotu, ale významné
sú ochranné a liečivé účinky. Podporuje činnosť obličiek, tvorbu
tráviacich štiav, známy je priaznivý účinok na celkovú látkovú
premenu a na nervový systém. Má močopudné účinky. V ľudovom
lekárstve sa používa ako prostriedok proti reumatizmu a proti tvorbe
kamienkov. Zeler je známy tým, že u mužov podporuje potenciu.
Využiteľnosť zeleru v kuchyni je oveľa väčšia,
než sme zvyknutí. Často sa zabúda, že sa dá konzumovať nielen ako
polievková zelenina, ale aj surový a rôznym spôsobom tepelne
upravený.
Šaláty zo surového zeleru
Pri príprave šalátov môžeme zeler kombinovať s ľubovoľnou
zeleninou podľa toho, čo máme k dispozícii. Ako zálievka sa
použije sladkokyslý nálev, alebo majonéza, tatárska omáčka, či jogurt.
Kto má rád pikantnejšie šaláty, na ochutenie môže použiť rôzne korenie,
štipľavú papriku, bylinky a pod. Šaláty sa väčšinou podávajú
k rôznym vareným a pečeným jedlám. Ak majú slúžiť ako
hlavné jedlo, pridávajú sa do nich varené vajíčka, syry alebo kúsky
vareného mäsa.
Príklad: Očistenú buľvu nastrúhame, pridáme nastrúhanú
mrkvu, alebo kapustu, posekanú cibuľku. Zmes mierne posolíme, pridáme
cukor, podľa chuti ocot alebo citrónovú šťavu a trochu olivového
oleja. Na vrch môžeme nastrúhať tvrdý syr a ozdobiť pažítkovou,
petržlenovou, alebo zelerovou vňaťou.
Nátierky zo surového zeleru
Nátierky sú vhodné na chlebíčky, hrianky a môžu
sa podávať pri rôznych slávnostných príležitostiach. Rýchlou prípravou
sa vyznačujú zeleninové nátierky, ktoré môžeme pripravovať prakticky
zo všetkých druhov zeleniny. Základom je mäsová, syrová, tvarohová
alebo vajíčková zmes, do ktorej vmiešame nastrúhanú surovú zeleninu.
Príklad: Pripravíme si nátierku z rozriedeného
mäkkého tvarohu. Pridáme nastrúhaný surový zeler, cibuľku, trochu
mletej červenej papriky a rasce. Natreté chlebíčky touto nátierkou
môžeme ozdobiť podľa chuti a fantázie kolieskami čerstvej papriky,
rajčiakov, kúskami listov šalátu, kelu kučeravého alebo liečivých
byliniek.
Zapekaný plnený zeler
Ošúpané buľvy zeleru rozrežeme na polovicu a vydlabeme
vnútrajšok tak, aby vznikli mištičky asi s dvojcentimetrovou
hrúbkou steny. Tieto krátko povaríme v slanej vode. Po odkvapkaní
ich plníme rôznou zeleninovou, alebo mäsovou plnkou, uložíme na
vymastený plech a zapečieme v trúbe. Podáva sa ako predjedlo,
alebo hlavné jedlo.
Príklad: Vydlabaný a povarený korpus zeleru
naplníme dusenou zeleninovou zmesou. No oleji speníme nadrobno pokrájanú
cibuľku. Pridáme posekaný vnútrajšok zeleru, pokrájaný baklažán,
prípadne aj cuketu a za stáleho miešania podusíme do polomäkka.
Túto zmes ochutíme tesne pred plnením zelerových korpusov Vegetou,
čiernym korením, surovým pretlačeným cesnakom, pažítkou
a nakoniec zamiešame surové vajcia. Plnkou vyplníme zelerové
korpusy, poukladáme ich na vymastený pekáč a pečieme do zlatista.
Tesne pred ukončením môžeme vrch posypať strúhaným syrom.
Dusený zeler
Ošúpaný, na kocky pokrájaný zeler v zmesi s ľubovoľnými
druhmi zeleniny dusíme na cibuľke a oleji. Ak treba, občas podlejeme
troškou vody a miešame tak, aby zelenina neprihorela. Solíme
podľa chuti. Po zmäknutí zahustíme vajíčkami. Takto dusená zelenina
dobre poslúži ako hlavné jedlo s pečivom a uhorkovým šalátom.
Príklad: Tajomstvom chutnej dusenej zeleniny je
použitie väčšieho množstva cibule, ktorú speníme na oleji. Pokrájaný
surový zeler s mrkvou, kalerábom, alebo karfiolom, či brokolicou
dusíme. Pridáme soľ, Vegetu, alebo aj iné obľúbené korenie, občas
miešame a podľa potreby podlievame. Nakoniec zamiešame surové,
dobre vymiešané vajíčka.
Varený zeler
Zeler je neoddeliteľnou súčasťou polievok. Je nepostrádateľný
v mäsovej polievke, kde sa pre chuť najčastejšie vyvárajú štvrťky
zelerovej buľvy. Do zeleninových polievok sa odporúča pridávať na
kocky krájaný zeler spolu s mrkvou, petržlenom a inými
zeleninami. Varené kocky zeleru sa môžu podávať aj ako prílohu k mäsitým
jedlám. Môžu sa aj rôznym spôsobom dochutiť. Rovnako dobre sa hodia
do šalátov z varenej zeleniny.
Príklad: Zeler pokrájame na kocky, uvaríme v mierne
osolenej vode, kde sme pridali aj Vegetu. Takto uvarený zeler môžeme
pridať k varenej fazuľke, k uvarenej mrkve a brokolici . Zmes
zalejeme ochuteným jogurtom, alebo majonézou a dobre poslúži
ako príloha alebo šalát k pečenému mäsu.
Vyprážaný zeler
Zeler sa môže vyprážať v rôznej mäsovo zeleninovej
alebo zeleninovej zmesi. Postrúhame surový zeler, kel, kaleráb,
patizón, cibuľu, prípadne zemiaky. Zmiešame ich s múkou, strúhankou,
alebo s namočenými rožkami, pridáme surové vajíčka, čierne
korenie, soľ, petržlenovú vňať a pretlačený surový cesnak. Z tejto
hmoty formujeme hrubšie rezne, alebo placky a vyprážame do
zlatista. Menej často sa zeler vypráža samostatne.
Príklad: Ošúpaný zeler pokrájame na jeden centimeter
hrubé kolieska. Môžeme ich krátko povariť, nie je to však podmienka.
Kolieska posolíme obalíme v tradičnom trojobale, alebo v hustom
cestíčku a vypražíme. Takto upravený zeler podávame s varenými
zemiakmi a rajčinovým šalátom. Vyprážaný zeler prekvapí vynikajúcou
chuťou a môže sa stať obľúbeným hlavným jedlom.
Vystavené: 26.4. 2005
|