Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Tropické ovocie zo supermarketov

Naše obchodné reťazce v ostatnom čase ponúkajú rôzne druhy exotických plodov ovocia. Väčšinou sa predávajú na kusy. Keďže sa u nás nepestujú, mnohé z nich nepoznáme. Nevieme ako chutia, nevieme ktoré časti sa majú konzumovať, alebo upravovať. Preto často chodíme okolo regálov s lákavými plodmi a váhame, či sa oplatí otvoriť peňaženku pre niečo neznáme. Kto však neodolá a ochutná čerstvé ponúkané tropické plody, určite si niektoré aj obľúbi. Medzi najchutnejšie ovocie patrí mango, karambola, liči, granátové jablko, papája a avokádo.

MANGO

Patrí medzi tropické kôstkové ovocie. Pochádza z oblasti Himaláje, odkiaľ sa rozšírilo do iných krajín. Pestuje sa vo všetkých tropických krajinách sveta, najviac v Indii, kde možno nájsť okolo 300 odrôd. Strom manga dosahuje výšku do 30 metrov, v sadoch sa však uprednostňujú odrody s nízkym vzrastom. Prináša ovocie raz ročne, ale každý tretí rok zarodí mimoriadne vysokou úrodou. Mangovník má jedlé plody rôzneho tvaru, farby a veľkosti, v závislosti od odrody. V obchodoch sa najčastejšie stretávame s plodmi dlhými od 10 do 20 cm a širokými 6 až 8 cm, slivkového alebo obličkovitého tvaru. Nezrelý plod je obyčajne zelený, neskôr môže byť sfarbený do žltých odtieňov s červeným líčkom, alebo so ružova. Väčšinou sa zberajú nezrelé plody, ktoré sa lepšie prepravujú. V priebehu 10 dní dozrejú a vyfarbia sa. Pred dopravou sa jednotlivé plody balia do jemného papiera, ukladajú sa do špeciálnych ochranných obalov a prepraviek. Keď sa potlačia, tak podliehajú skaze. Mango má tenkú šupku, ktorú netreba šúpať. Chuť má lahodnú, sladkú, podobne ako marhuľa. Vo vnútri plodu je veľká plochá kôstka s vláknitým povrchom. Aby sa kôstka oddelila od dužiny, treba okolo nej narezať dužinu. Otočením dvoch narezaných polovičiek plodu proti sebe sa kôstka uvoľní. Mango by sme nemali zapíjať alkoholom, lebo v takom prípade v žalúdku zatvrdne a môže spôsobiť podráždenie obličiek. Mango obsahuje mimoriadne veľa vitamínu A vo forme karoténov, vitamínu C, vitamínu E a železa.

KARAMBOLA

Jej pôvod je v tropickej Ázii. Najviac sa pestuje v Indii, Číne, Malajzii, na Antilách, Floride a Havajských ostrovoch. Rastie na strome, plody sú veľmi chutné, sladké a šťavnaté. Sú atraktívne svojim tvarom, ktoré sú väčšinou výrazne rebernaté s piatimi priehradkami. V každej priehradke je obyčajne jedno lesklé, podlhovasté, ploché a tvrdé semeno tnavohnedej až čiernej farby o dĺžke asi 1 cm. Na priečnom priereze majú plody tvar päťcípej hviezdy. Farba tenkej šupka a dužiny je sýto žltá. Dĺžka plodu býva medzi 8 až 15 cm, šírka 4 až 7 cm. Karambola sa zbiera takmer vyzretá a dobre sa prepravuje, ak je uložená v ochranných obaloch. Konzumuje sa surová bez šúpania. Hodí sa aj na prípravu ovocných šalátov a kokteilov. V krajinách pôvodu sa používa aj na prípravu kompótov, rôsolov a džemov.

LIČI

Pestuje sa najmä v Číne, odkiaľ pochádza. Dobre rastie aj v iných teplých oblastiach a nájdeme ho aj sadoch okolo Stredomoria. Je známe aj pod názvom čínske slivky, ale na slivky sa nepodobá. Ide o orientálne ovocie, ktoré v zrelom stave na prvý pohľad pripomínajú orechy. Plody sú slivkovitého tvaru, majú stvrdnutú hnedú hrbolatú šupku. Veľkosť plodov býva 3 až 4 cm. Pod nelákavou šupkou sa ukrýva veľmi chutná, šťavnatá dužina, ktorá je smotanovo biela a priesvitná. Chuťou sa podobá na naše čerešne. Vo vnútri je pomerne veľké tmavohnedé, lesklé a tvrdé semeno. Liči obsahuje veľa cukru, bielkovín a má močopudné účinky.

GRANÁTOVÉ JABLKO

Rastie na granátovníku, ktorý môže byť ker alebo nízky strom. Pochádza z Iránu, Afganistanu a okolia. Plod má tvar a veľkosť menšieho jablka. Na povrchu je hladká červená alebo zelená hrubá a tvrdšia šupka, ktorá sa zrením mení na žltú až hnedú farbu. Typické pre plod je, že má na konci šesť tvrdých kališných lístkov. Pod stvrdnutou šupkou je jedlá časť, ktorá sa skladá z drobných sťavnatých ružových bobúľ s priesvitnou dužinou. V nich sú tvrdé drobné semená. Chuť šťavy dužiny je lahodná a osviežujúca. Obsahuje pomerne veľa bielkovín a draslíka.

PAPÁJA

U nás je známa ako izbová rastlina, ktorá môže poskytnúť aj jedlé plody. Vo svojej domovine, ktorou je tropická Amerika a v ďalších mnohých krajinách, kde sa jej darí, je vysokým stromom s veľmi mäkkým a dužinatým kmeňom. Na konároch rastú veľké, alebo malé plody hruškovitého, vajcovitého alebo tekvicovitého tvaru. Hmotnosť plodov môže byť rôzna podľa odrody. Vyskytujú sa desať až dvadsať dekové, ale aj niekoľko kilogramové. Na povrchu plodu je tenká šupka, pod ňou je 3-5 cm dužina, ktorá sa konzumuje. Farba dužiny býva červená, bledožltá alebo bledozelená. Vo vnútri pod dužinou sú čierne semená a v strede je dutina. Dužina papáje chutí podobne ako cukrový melón. Plody sa zbierajú celkom zrelé a sú citlivé na prepravu. Významný je obsah vápnika, fosforu, draslíka, zinku a vitamínu C.

AVOKÁDO

Kto by chcel zahryznúť do plodu avokáda s tým, že si pochutí na sladkom ovocí sa určite sklame. Rastie síce na strome ako mango, ale svojim zložením a chuťou sa podobá skôr olive. Veľké plody o hmotnosti 150 až 500 gramov majú tmavozelenú farbu a tvar veľkého vajca alebo hrušky. Povrch je najčastejšie hrboľatý. Nezrelý plod je tvrdý, a po zbere dozrie a zmäkne po niekoľkých dňoch. Zrelá dužina je kašovitá smotanovo biela alebo bledozelená. Vo vnútri je veľké tvrdé semeno hnedej farby. Dužina sa konzumuje vyzretá. Pokrájaná sa pridáva do zeleninových šalátov alebo do nátierok. Najlepšie je ochutená soľou, korením, horčicou a pod. Ani látkovým zložením sa nepodobá ovociu. Je bohaté na zdraviu prospešné tuky, bielkoviny, minerálne látky a obsahuje málo cukrov.

 

Vystavené: 25.1. 2007

Autor textu: doc. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD.