Cieľom pozberovej starostlivosti o zeleninu je upraviť
ju tak, aby zodpovedala akostnými parametrami požiadavkám obchodu
až do okamihu predaja. Akosť zeleniny je ohrozovaná rýchlymi životnými
procesmi, ktoré prebiehajú v živej bunke rastlín (vyparovanie vody,
dýchanie a tým aj spotrebovanie živín, dozrievanie plodov, vyrastanie
dvojročných zelenín, enzymatické zmeny, stresové reakcie rastlinných
orgánov, napadnutie mikroorganizmami a i.). Tieto nežiadúce procesy
treba po zbere spomaliť, pri čom sa musí zachovať rovnováha životných
procesov v produktoch, aby zostali stále živé a v čerstvom stave.
Nesmie dôjsť k celkovému zastaveniu všetkých životných procesov
pozberanej zeleniny.
Tento cieľ sa dosahuje pozberovými operáciami spolu
so súčasnou úpravou mikroklimatických podmienok (teplota, vlhkosť,
zloženie a pohyb vzduchu, čistota prostredia). V pozberových strediskách
či odbytových centrách sa vykonáva celý rad operácií, ktoré smerujú
k zabezpečeniu akosti, ako je napr. kvalitatívne prevzatie tovaru,
triedenie, kalibrácia, čistenie, umývanie, balenie a i. Na dosiahnutie
optimálnych mikroklimatických podmienok musia byť odbytové centrá
primerane vybavené stavebne (tepelná prípadne plynotesná izolácia
skladovacích priestorov) aj technologicky (zariadenia pre vetranie,
chladenie, zvlhčovanie vzduchu, úprava zloženia atmosféry).
Požiadavky kvality
Požiadavky na akosť zeleniny, ktoré boli definované
v bývalých technických normách akosti STN sa formou príloh k Potravinárskemu
kodexu postupne harmonizujú s medzinárodnými normami Európskej hospodárskej
komisie pri OSN, prípadne s normami Európskej únie. Normy stanovia
vlastnosti (znaky, parametre), ktoré musia jednotlivé druhy zeleniny
vykazovať po úprave a balení.
Vo všetkých triedach akosti musí všeobecne zelenina
spĺňať minimálne požiadavky: musí byť celistvá, zdravá, čerstvá,
zdravotne nezávadná, bez škodcov a nimi spôsobených poškodení, bez
nadmernej povrchovej vlhkosti a bez cudzieho pachu a chuti. Jednotlivé
kusy musia byť normálne vyvinuté a v takom stave, aby zniesli prepravu
a manipuláciu a mohli byť do miesta určenia dodané v zodpovedajúcej
akosti. Normy ďalej definujú trhové druhy jednotlivých zelenín a
požiadavky na znaky akostných tried (Extra trieda, I. trieda a II.
trieda kvality), ktoré stanovujú vzhľad, vlastnosti, rozmerové údaje
a rozsah a popis dovolených odchyliek v jednotlivých triedach.
Normami sú takisto uvedené požiadavky na trhovú úpravu,
nároky na vyrovnanosť v jednom obale (druhovú, odrodovú, akostnú,
veľkostnú), na spôsob balenia a na predpísané označovanie. Všetky
požiadavky rešpektuje Potravinový kodex jeho prílohy. Zelenina sa
stáva potravinou a podlieha tomuto zákonu až po úpravách podľa príslušného
legislatívneho predpisu.
Pre komplexné riadenie akosti platia medzinárodné
normy ISO radu 9000, ktoré podrobne definujú obecné zásady pre dosahovanie
akosti produktov a pre správnu výrobnú prax počas produkcie ako
aj obehu tovaru na trhu. Vyššiu úroveň riadenia než požadujú normy
ISO 9000 má komplexná starostlivosť o akosť (Total Quality
Control – TOC, označovaná aj ako Total Quality Management – TOM).
Zber
Pred vlastným zberom je potrebný kvalifikovaný odhad
úrody, podľa ktorého sa pripraví organizovanie zberových prác, pozberových
úprav a skladovania. Zelenina sa zberá v presne stanovenom optimálnom
stupni zrelosti alebo vývoja, na ktorom závisí citlivosť plodín
na mechanické poškodenie a ich skladovateľnosť. Podľa druhu a veľkosti
plôch sa zelenina zberá ručne (jednorázovo alebo postupne) prípadne
strojovo (zberové stroje, plošiny ap.). Koordinujú sa jednotlivé
manipulácie (navážanie a vyvážanie paliet a obalov do riadkov, nakladanie
plných obalov, ich plynulý odvoz). Zelenina sa niekedy súčasne so
zberom predbežne preberá (odstraňujú sa vadné a nezhodné kusy) a
plní do ohradových paliet, chúlostivá zelenina do PE-prepraviek.
Pri niektorých zeleninách (šaláty) sa všetky pozberové operácie
(okrem predchladzovania) vykonávajú pri zbere. Niektoré druhy zeleniny
(kapusta, koreňová zelenina, cibuľa) možno prepravovať do skladov
voľne ložené. Pre dlhodobé skladovanie je vhodnejší ručný zber;
mechanizovane zberané zeleniny je potrebné pred uložením pretriediť
s hľadiska poškodenia a dochádza k stratám.
Pozberové operácie
Pozberová úprava zeleniny je súbor operácií a manipulácií,
ktoré sú zoradené za sebou v závislosti od druhu a situácie v príjme,
prípadne v expedícii plodín. Uvedený technologický proces má konkrétne
požiadavky na strojovo technologické zariadenie, inžinierske siete,
rozvod a kvalitu vody, odpadové hospodárstvo, obaly, sklady s možnosťou
predchladenia, chladiarenské sklady, prípadne sklady riadenou atmosférou.
Usporiadanie pozberových liniek musí byť dostatočne
variabilné a umožňovať optimálny výber z jednotlivých operácií,
ako sú:
zber, mimopodnikový transport do areálu skladu, administratívny
príjem plodín na úpravu, transport do manipulačnej haly alebo do
skladu, operácie pozberových úprav, akostné triedenie, veľkostné
triedenie (kalibrácia), skladovanie, vyskladňovanie, aklimatizácia,
operácie trhových úprav, vytváranie manipulačných a expedičných
jednotiek, kontrola akosti a množstva, expedícia.
Medzi pozberové úpravy sa patrí: odhliňovanie,
odvňaťovanie, odlisťovanie, preberanie, predchladzovanie, chemické
ošetrenie, ožarovanie, krátkodobé ohrievanie, ošetrenie oxidom uhličitým,
predsúšanie a iné.
K trhovým úpravám patrí: suché čistenie, mokré
čistenie (umývanie), akostné a veľkostné triedenie, voskovanie,
leštenie, spotrebiteľské balenie, navažovanie, označovanie a ďalšie.
Pozberové linky
Linky pozberových operácií sa zostavujú podľa druhu
plodín z jednotlivých strojov:
* pre príjem (vyklápače paliet, prepraviek,
príjmové dopravníky pre voľne loženú zeleninu),
* pre čistenie a pranie (kefové suché čističky
zeleru, kefové, sprchové, vzduchové práčky zeleniny, osušovače a
leštičky, a pod.)
* pre akostné a veľkostné predtriedenie a triedenie
(príjmové vyklápače ohradových paliet, pásové triedičky, kalibračné
stroje, plne automatizované triedičky),
* pre trhové úpravy a spotrebiteľské balenie
(baličky, plničky, zatváračky, dávkovacie váhy),
* pre expedíciu (plničky obalov, etiketovačky,
registračné váhy, stroje pre skupinové balenie,
Výkonnosť pozberových liniek je okolo 2 až 10 t.h-1
a viac.
Pri navrhovaní a situovaní pozberových liniek do
manipulačnej haly je potrebné zabezpečiť manipulačný priestor pred
vstupom na triediacu linku pre pohyb paletizačných vozíkov.
Paletizované produkty sa prijímajú a ďalej manipulujú
pomocou paletizačných vozíkov a podľa potreby sa šetrne vyprázdňujú
mechanicky vhodným zariadením, napr. vyklápacím alebo vyplavovacím.
Vnútropodniková doprava
Vnútropodniková doprava zabezpečuje medzioperačný
presun plodín počas pozberových úprav, pri navážaní, vyskladňovaní,
trhových úpravách a expedícii. Transport prijatých plodín je zabezpečovaný
systémom dopravníkov (príjmové, pásové, valčekové, prípadne prstové
dopravníky). Pre transport prázdnych polyetylénových prepraviek
sú vhodné podvesné dopravníky.
Vo veľkých skladoch sa počíta s komplexnou paletizáciou
pomocou paletizačných vozíkov rôznych typov (ručné, akumulátorové,
nízkozdvižné, vysokozdvižné). Systém je doplnený vyklápačmi ohradových
paliet. Skladovanie do výšky (stohovanie) sa riadi príslušnými normami
a bezpečnostnými predpismi. Šírka dopravných ciest, prejazdových
a manipulačných uličiek sa stanoví s ohľadom na použitý typ motorového
vozíka a na rozmery dopravovaných bremien. Dopravné cesty a manipulačné
uličky musia byť na podlahe vyznačené obrysovými čiarami.
Vstupné operácie
Pri týchto operáciách sa odstraňujú cudzie prímesy,
kamene, korienky, byľ, listy a chybné kusy (poškodené, napadnuté
hmyzom, nahnité, deformované ai.). Zväčša ide o mechanizované operácie.
Predchladzovanie
Chúlostivé druhy zeleniny je nutné čo najskôr po
zbere schladiť, aby sa spomalili nežiadúce pochody v ich pletivách.
Predchladzujú sa prúdom studeného vzduchu buď priamo v chladiarenských
komorách alebo v špeciálnych predchladzovacích tuneloch s rýchlosťou
vzduchu 3 až 5 m.s-1. Možno tiež predchladzovať
vodou s teplotou 0 °C, prípadne presypávaním šupinovým ľadom (listová
zelenina). V zahraničí sa používa pre listovou zeleninu vákuové
chladenie, pri ktorom sa odparí zo schladzovaných plodín do 3 %
vody. Cibuľová zelenina sa nepredchladzuje.
Triedenie a kalibrácia
Triedením a kalibráciou sa rozumie triedenie, pri
ktorom sa dosiahne odstránenie nežiadúcich jedincov, rozdelenie
plodín do akostných tried a veľkostných stupňov. Jednotlivé akostné,
veľkostné triedy a stupne sa potom manipulujú oddelene. Obidve operácie
zvyšujú trhovú hodnotu plodín.
Akostné triedenie rozdeľuje produkty podľa kritérií
noriem akosti do akostných tried (Extra, I. akosť, II, akosť) a
vyraďuje neštandardné kusy. Veľkostné triedenie (kalibrácia)
rozdeľuje produkty podľa hmotnostných alebo rozmerových kritérií
(hmotnosť, objem, dĺžka, priemer a i.). Na triedenie sa používajú
triediace stoly a dopravníky, kalibračné stroje, plne mechanizované
elektronické triediace stroje a p.
Pozberové hojenie
Pozberové hojenie poranených miest prípadne dvojročných
zásobných orgánov (cibule, hlávky, korene, hľuzy) do kľudového stavu
prebieha lepšie pri vyšších teplotách a v suchšom vzduchu. Cibuľa
a cesnak na skladovanie sa predsúšajú suchým vzduchom, zohriatým
na konštantnú teplotu +30 °C, alebo vzduchom, zohriatym na
teplotu o 5 °C vyššiu než je teplota cibule. Na osušenie koreňovej
zeleniny sa odporúča intenzívne vetranie pri teplote nad 10 °C
počas 7-14 dní, ktoré stačí na skorkovatenie povrchu poranených
pletív. Čím vyššia je teplota počas predsúšania, tým kratšie môže
byť jeho trvanie. Teplota však nesmie presiahnuť 30 °C.
Čistenie a umývanie
Suché čistenie sa vykoná obyčajne pred skladovaním,
mokré čistenie (umývanie) sa zaraďuje až pred finálne trhové úpravy
a expedíciu. Pre tieto operácie sa používajú špeciálne stroje (suché
čističky kefové na koreňovú zeleninu, mokré kefové, sprchové, vzduchové
umývačky zeleniny, osušovače a iné).
Rôzne ošetrenie
Pri niektorých druhoch zelenín sa osvedčilo jednorázové
ošetrenie oxidom uhličitým v koncentrácii až 20 % po dobu 4
- 10 dní, ktoré výrazne predĺžilo uchovanie akosti. Podobný účinok
má pôsobenie anaeróbnej atmosféry (menej než 0.5 % O2)
počas 10-14 dní.
Novším spôsobom ochrany pred skládkovými chorobami
je krátkodobé pôsobenie prúdu zohriateho vzduchu alebo vodného
kúpeľa s teplotou 38 až 50 oC podľa druhu plodín. Na
to je však potrebné samostatné zariadenie.
Niekedy sa zelenina ošetruje chemickými prípravkami
(ak sú povolené) na obmedzenie rozvoja skladovacích chorôb,
na spomalenie vädnutia, dýchania alebo vyrastania. Ošetrenie máčaním
do roztokov možno spojiť s umývaním.
V zahraničí sa niekedy pokrýva povrch plodín (napr.
plodovej a koreňovej zeleniny) voskmi, povolenými pre potravinárstvo
na obmedzovanie strát vädnutím a skládkovými chorobami. Do voskov
sa aplikujú povolené fungicídne prípravky. K dispozícii sú
ďalšie prípravky na prikrývanie povrchu zeleniny sacharidickej povahy,
ktoré spolu s fungicídmi chránia pred vädnutím aj mikrobiálnym napadnutím.
Dozrievanie plodov
Pri rajčiakoch, cukrových melónoch, prípadne pri
paprike je niekedy potrebné urýchliť pozberové dozrievanie. Dosahuje
sa toho aplikáciou etylénu, kyslíka, vyššej teploty alebo kombináciou
týchto faktorov. Na to možno využiť dozrievacie komory pre banány,
ktoré sú celkom automatizované (riadenie teploty, dávkovanie etylénu,
plánovaný časový režim).
Skladovanie
Trh vyžaduje maximálne rovnomerné zásobovanie čerstvou
zeleninou počas celého roka. Požiadavka trhu sa samozrejme dostáva
objektívne do rozporu s pestovateľskými možnosťami. Na dnešnom trhu,
ktorý je otvorený svetu, nevníma bežný spotrebiteľ vplyv striedania
ročných dôb ani dobu tuzemskej sezónnej vegetácie. Neostáva nič
iné, než uchovateľné druhy zeleniny skladovať s vyhliadkou na lepšie
speňaženie v neskoršom čase dopytu tak, aby sa uhradili skladovacie
náklady vrátane strát. Tieto očakávania sa nemusia vždy naplniť.
Potrebu skladovania zeleniny určujú tieto dôvody:
* všetku vyprodukovanú zeleninu nie je možné odbytovať
ihneď po zbere
* pestovatelia si celkom oprávnene osvojili odbytovú
stratégiu, orientovanú na solventných odberateľov. Nechcú ich prerušením
dodávok zeleniny stratiť, preto si upevňujú partnerské vzťahy plynulosťou
dodávok i kvalitou
* pre mnohých pestovateľov nie je zanedbateľné rovnomernejšie
rozloženie príjmov v priebehu roku
* významným faktorom stabilizovania najmä stálych
pracovných síl je i ich využitie mimo špičkových prác v pozberových
strediskách.
Pestovatelia, ktorí majú moderné chladiarenské sklady
ich musia využívať bez ohľadu na situáciu v odbyte. Môžu však spoľahlivejším
skladovaním konkurovať dovozcom vyššou kvalitou tovaru i tým
pestovateľom, ktorí skladujú v rôznych provizórnych podmienkach.
Častou prekážkou v rozhodovaní je nedostatok spoľahlivých
informácií o stave zásob ku koncu hospodárskeho roku.
Doba zimného skladovania sa stále predlžuje. Zelenina
sa skladuje až do neskorej jari. Napr. cibuľa do prvej dekády júna,
zeler do konca mája, kel hlávkový do začiatku marca, mrkva do tretej
dekády mája, petržlen do konca júna, pekinská kapusta do začiatku
marca, kapusta biela hlávková do polovice mája a kapusta červená
hlávková do začiatku mája.
Zjednodušená schéma prúdového diagramu pozberovej starostlivosti
zeleniny
Zber |
|
Doprava
do skladu |
|
Akostná
prebierka v sklade |
|
Vnútropodniková
doprava |
|
Pozberové
ošetrenie |
|
Ukladanie |
|
Kontrola
skladovacích podmienok |
|
Triedenie
a kalibrácia |
|
Kontrola
akosti |
|
Balenie
a expedícia |
|
Vystavené: 2.1. 2005
|