Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Pestovanie novozélandského špenátu

Novozélandský špenát – štvorbôčik rozložitý – Tetragonia expansa Murr. – je u nás málo známa zelenina. Obsahuje 92% vody, 1,2% bielkovín, 0,4% tuku, 2,2% bezdusíkatých extraktívnych látok a z toho 0,8% cukru. V 100 g je 40 mg vitamínu C a 2 mg beta karoténu. Obsah kyseliny šťaveľovej je okolo 240 mg približne ako u obyčajného špenátu.

Tento menej pestovaný druh zeleniny pochádza z Nového Zélandu, odtiaľ sa rozšíril do Južnej Ameriky a Japonska a neskôr ho doviezli do Veľkej Británie. Postupne ho začali pestovať v ostatných častiach Európy. Odborný názov štvorbôčik dostal podľa typického štvorrohového tvaru semena.

Špenát novozélandský je jednoročná rastlina s dlhými poliehavými stonkami. Listy sú mäsité, kosoštvorcové s krátkymi stopkami, striebristo oinovatené. Výhonky dosahujú vzrast aj 1 m. V našich podmienkach je to jednoročná rastlina, väčšinou sa pestuje ako záhradkárska kultúra. Je to pomerne teplomilná zelenina, ktorej vyhovujú vlhké chránené plochy. Zakoreňuje plytko. Na začiatku vegetácie rastie pomaly, preto ju môžeme sadiť s medzikultúrou, ktorú včas pozberáme. Neskôr novozélandský špenát svojimi výhonkami a listami súvisle zakryje pôdu. Kvety sú nenápadné, vyrastajú v pazuchách listov. Semená sú veľké, štvorhranné, zelenohnedé, HTS je 60 až 80 g.

Špenát novozélandský môže sa dobre pestovať v letnom období ako náhrada za špenát siaty. Pretože sa zberajú len jednotlivé listy alebo vrcholy jednotlivých stoniek, nie je vhodný na pestovanie na veľkých plochách. Osivo pred vysievaním namočíme na 2 dni do vody a potom vysievame do zakoreňovačov do hĺbky 1 cm. Priesady vysádzame v máji do sponu 0,8 x 0,4 m. V priebehu apríla môžeme osivo vysievať aj priamo na záhon. Obdobie rastu od výsevu do zberu je asi 140 dní. Rastlina je náročná na hlboké výživné a vlhké pôdy a teplé slnečné stanovište. Ľahko zamŕza. Zaraďujeme ho do prvej trate. Spočiatku rastie pomaly, preto si radšej predpestujeme črepníkové priesady. Len čo sa porast zapojí, nepotrebuje ošetrovanie. Zber drobnejších typicky kosoštvorcových listov vykonávame ručne, tak že zaštipujeme jednotlivé listy alebo výhonky so 4 až 5 listami. Výhodou je, že kým špenát pravý v letnom období vybieha do kvetu, novozélandský špenát má v lete bohaté olistenie. Hlavné obdobie zberu je preto v letnom období s vyššími teplotami. Biomasa tejto plodiny môže dosiahnuť hmotnosť až 10 kg, preto na záhon sadíme len niekoľko rastlín. V kuchynskej úprave sa používa podobne ako špenát siaty. Novozélandský špenát je jemnejšej a lahodnejšej chuti. Listy sú šťavnaté, tmavozelené a najčastejšie sa pripravujú dusené ako príloha k mäsitým jedlám. Zberáme ho od konca júna až do prvých mrazov. Dosahuje úrodu až 3 kg z jedného m2. Semeno dozrieva na jeseň postupne, z rastlín opadáva. Plodom špenátu novozélandského je nažka. Obsahuje niekoľko púzdier s jednotlivými sivohnedými až hnedými alebo nazelenalými semenami. Z jedného m2 môžeme pozbierať až 50 g semien, ktorých klíčivosť býva 30 až 70 % a udržuje si ju 5 a viac rokov.

 

Vystavené: 25.1. 2005

Autor textu: Ing. A. Viteková