Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Zimné šaláty z rýchlenej čakanky

Na rýchlenie je vhodná čakanka obyčajná šalátová, Cichorium inttybus L. var. filiosum Hegi. Jej pôvod nie je presne známy. Pravdepodobne pochádza z čakanky obyčajnej, ktorá rastie v celej Európe, v severnej Afrike a v Ázii.

Pestovali ju už starí Egypťania a vážili si ju ako šalátovú zeleninu aj ako liečivú rastlinu. Táto zimná zelenina je u nás nedocenená, v Belgicku je národnou zeleninou. Obľúbená je tiež v Holandsku a v Anglicku, kde jej jemné, mierne horkasté puky konzumujú ako šalát, varené, zapečené a pod. Je to zelenina, ktorá prichádza na trh hlavne v zimných mesiacoch, preto by si zaslúžila aj u nás väčšiu pozornosť. Cení sa jej nízka kalorická hodnota a obsah minerálnych látok. 100g čakankových pukov obsahuje 192 mg K, 26 mg P a Ca, 13 mg Mg, 0,7 mg Fe, 4-5 mg vitamínu C, 0,05 mg vitamínu B1 a 0,03 mg B2. Ďalej obsahuje horkasté látky (glykozid intybín), ktoré regulujú činnosť zažívacích orgánov, podporujú funkciu pečene, žlčníka, žalúdku, priaznivo ovplyvňujú činnosť krvného systému, tvorbu krvi a jej obeh, pri stavoch vyčerpanosti prispievajú k rýchlemu obnoveniu síl. Glykozid inulín je dôležitý pre výživu diabetikov, podporuje látkovú výmenu.

Čakanka je dvojročná rastlina, v prvom roku vytvára kužeľovitý koreň s nadzemnou ružicou listou, v druhom roku tvorí si 1 m vysokú rozkonárenú stonku s modrými kvetmi. Ako zelenina sa pestuje pre rýchlené puky so zberom od decembra do marca.

Čakanka sa začína pestovať už aj u nás, na pôdu a podnebie nemá zvláštne nároky. Vegetačný vývoj koreňov trvá asi 25 týždňov. Vysieva sa medzi 5.-15. májom, len asi 2 g osiva na 10 m2do starostlivo pripravenej pôdy. Volíme vzdialenosť riadkov 30–40 cm vzdialených a hĺbku 20 – 30 mm. Za 10 – 12 dní rastliny začínajú vzchádzať, pôdu kypríme a udržujeme v stave bez burín. Ak je potrebné rastliny jednotíme na vzdialenosť 15 – 20 cm.  Z 1m2 získame 25 – 30 koreňov. Zber koreňov robíme od polovice októbra do polovice novembra, vňať sa odstraňujeme 2 cm nad vegetačný vrcholom. Vyraďujeme korene širšie ako 5 cm (bývajú viacvrcholové) a užšie ako 3 cm. Korene môžeme rýchliť hneď po zbere, v zimnom období až do jari. Korene na uskladnenie poukladáme vo vrstvách do debničiek s vlhkým pieskom. Debničky uložíme v tmavých miestnostiach chránených pred mrazom.

Doba rýchlenia pukov závisí od teploty prostredia. Pri dostatočnej vlhkosti pučia puky už pri teplote 5oC a vyvinú sa za 70–100 dní. Pri teplote 8–12oC vývoj trvá 45-60 dní, pri teplote 18-22oC sa puk vyvinie už za 25-35 dní. Počas rýchlenia až po kuchynskú úpravu musia byt puky v tme, preto že na svetle zelenajú a horknú. Rýchlenie si vyžaduje dostatočnú zásobu vody. V domácnosti môžeme jednoducho rýchliť čakankové puky založené v nádobách so zeminou alebo bez zeminy tak, že nádobu naplníme vodou aby korene boli do polovice ponorené vo vode. Ak je v miestnosti kde rýchlime čakankové puky svetlo, prikryjeme nádoby čiernou fóliou a pod. Takýmto spôsobom získame úrodu kužeľovitých, tvrdých vybielených pukov vhodných na konzumáciu. Po zbere úrody korene môžu ešte vytvoriť nové výhonky a poskytnúť druhú úrodu menších pukov. Z čakanky pripravujeme šaláty, dusíme, zapekáme a obalené puky smažíme.

Miešaný šalát z čakanky

4 čakankové puky, 2 uvarené vajcia, 50 g salámu, 1 sterilizovaná uhorka, malá cibuľa, soľ, čierne korenie, 3 lyžice majonézy

Očistenú čakanku nakrájame na pásiky, vajce rozsekáme, salám, cibuľu a uhorku pokrájame na drobno. Zmiešame s majonézou a ochutíme.

Šalát z čakanky

4 čakankové puky, 2 lyžice petržlenovej vňate, lyžica oleja, ocot, soľ, čierne korenie, cukor

Dobre pokrájanú čakanku zmiešame s ostatnými prísadami a pečieme.

Zapečená čakanka

6 pukov čakanky, 60 g masla, 2 dl smotany, 2 vajcia, lyžicu múky, 50 g syra, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie

Čakanku pokrájame na 1,5 cm široké pásiky, zarovnáme do misky vytretej maslom a zalejeme smotanou rozšľahanou s vajcami, múkou, korením, soľou a petržlenovou vňaťou. Zapečieme v rúre a posypeme strúhaným syrom.

Roštenka s čakankou

4 roštenky, soľ, čierne korenie, zázvor, olej, 4 menšie čakankové puky, 4 malé plátky šunky, alebo mäkkého salámu, 4 plátky syra, 8 rajčín, 50 g masla, múka a petržlenová vňať

Roštenky opečieme na oleji, okoreníme, osolíme. Medzitým uvaríme čakanku v slanej vode. Na roštenky položíme čakanku, šunku, plátky syra a polovice rajčín. Prudko zapečieme v rúre. Prelejeme šťavou, ktorú sme pripravili z oleja po roštenkách a  múky, zriedime vodou a povaríme. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame zo zemiakmi s maslom.

 

Vystavené: 14.2. 2007

Autor textu: Ing. Viteková A.