Rajčiak jedlý (Solanum lycopersicum L.)
patrí medzi naše najobľúbenejšie zeleniny, i keď z botanického hľadiska
je vlastne ovocím. Za pôvodné oblasti výskytu sú považované horské
údolia peruánskych Ánd, kde ich pestovali približne od roku 200
pred n.l. Aztékovia a Mayovia. Semená rajčiaka sa našli pri vykopávkach
južne od Mexiko City, v jaskyniach v údolí Tehuacán. Plodová zelenina
ako rajčiak a paprika sa začala v Európe pestovať po roku 1492,
teda po objavení Ameriky. Príchod rajčiaka do Európy neznamenal
jeho okamžitú obľubu u konzumenta. Spočiatku sa pestoval, podobne
ako iné plodiny dovezené "spoza veľkej mláky" ako okrasná rastlina.
Známe je odmietanie tejto zeleniny Angličanmi, ktorí boli presvedčení
o jedovatosti plodov. Až anglickí prisťahovalci sa v Amerike presvedčili
o jej všestrannom využívaní. Trvalo dve storočia, pokým si rajčiak
v Európe našiel uplatnenie v aj v kuchynskej úprave. Konzumácia
rajčiaka či už v čerstvom alebo v rôzne upravenom stave má na zdravie
konzumenta veľmi priaznivé účinky. V plodoch rajčiaka je viac ako
90% vody, 5% sacharidov, 2,5% bielkovín, vysoký podiel vlákniny
a neobsahuje takmer žiadne tuky. Zrelé plody rajčiaka jedlého sú
bohaté na beta karotén a vitamín C, v menšej miere obsahuje aj vitamín
B, chróm a draslík. Lykopén obsiahnutý v plodoch pôsobí ako účinný
antioxidant. Významným poznatkom je jeho termostabilita a narastanie
koncentrácie vplyvom tepelného spracovania. Plody rajčiaka jedlého
nachádzajú uplatnenie aj v kozmetickom priemysle pri spracovaní
drene do pleťových masiek a pleťových krémov.
Obľúbenosť rajčiaka jedlého a jeho rozšírenie prináša
so sebou pri pestovaní aj riziká výskytu rôznych chorôb a škodcov.
Jedným zo závažných ochorení je napadnutie rastlín vírusom mozaiky
rajčiaka (Tomato mosaic virus - ToMV). Mladé rastlinky môžu
byť infikované z pôdy, kde vírus prežíva na rastlinných zvyškoch
aj niekoľko rokov alebo prerastá z povrchu semienka, ktoré bolo
získané z infikovanej rastliny. A práve tento spôsob je nebezpečný
pre pestovateľov, ktorí si dorábajú vlastné osivo a možno nepostrehli,
že počas vegetácie boli rastliny infikované. Vírusové ochorenia
sa v počiatočnej fáze prejavujú mozaikou na listovej čepeli, v neskorších
fázach rozvoja choroby nekrózou až opadom listov, redukovaný je
rast rastliny i vývoj plodov. Tie sú spravidla malé a pri silnom
napadnutí porastu deformované. Keďže priama chemická ochrana proti
vírusovým chorobám neexistuje, vzniku strát na úrode sa dá zabrániť
preventívnymi opatreniami, napr. odstraňovaním zbytkov rastlín po
zbere, elimináciou napadnutých rastlín, odstraňovaním burín.
Na našom výskumnom pracovisku sme sa pred dvomi
rokmi v spolupráci s firmou Zelseed začali zaoberať testovaním zeleniny
na odolnosť voči vírusovým chorobám. Na rastlinách rajčiaka jedlého
sledujeme symptomatický prejav po umelej infekcii vírusom mozaiky
rajčiaka. Vírus je na rozdiel od vírusu napr. uhorky alebo papriky
prenosný semenom. Vo vlastnom experimente sme overovali vývoj rastlín
dopestovaných zo semienok získaných z plodov infikovanej rastliny
rajčiaka jedlého odrody Marmande (obr. 1).

Obr. 1: Atypická morfologická stavba plodonosnej
stonky potomstva z rastliny infikovanej vírusom ToMV
foto: Ing. Šliková S. |
Predpestované sadenice sme vysadili do skleníka
a založili experiment pozostávajúci z dvoch variantov - variant
I. - priesady dopestované z osiva z neinfikovanej rastliny
(obr. 2) a variant II. - priesady dopestované z osiva z infikovanej
rastliny.

Obr. 2: Zdravá rastlina rajčiaka jedlého odroda
Marmande
foto: Ing. Šliková S. |
Na rastlinách sme sledovali symptomatický prejav
ochorenia. Najvýraznejšie sa vírus prejavil v štádiu dospelých rastlín.
Typickým znakom pre ToMV je zvinutie okrajov listov, ktoré sa prejavilo
aj na pestovaných rastlinách. Niektoré kvety po odkvitnutím zaschli.
Atypická bola morfologická stavba stonky nesúcej plody, ktoré sa
tvorili jednotlivo vo väčších vzdialenostiach od seba (obr. 1).
Prvý nasadený plod mal primeranú veľkosť, ale ďalšie plody boli
drobné, okrúhle, často bez rebrovania typického pre odrodu Marmande.
Dozrievali oneskorene, nerovnomerne a dorástli do veľkosti rajčiakov
typu "cherry".
Pre záhradkárov je potrebné, aby si všímali zdravotný
stav rastlín, ak chcú získať osivo z vlastnej produkcie na dopestovanie
priesad. Keďže opäť nastal čas na predpestovanie sadeníc tejto veľmi
obľúbenej zeleniny, chceli sme sa podeliť o vlastné skúsenosti,
aby nenastalo po niekoľko mesačnom úsilí sklamanie pri zbere plodov.
Táto štúdia vznikla vďaka podpore v rámci OP
Výskum a vývoj pre projekt: Prenos efektívnych postupov selekcie
a identifikácie rastlín do šľachtenia ITMS : 26220220142,spolufinancovaný
zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja a projektu MP a
RR SR 2005 UO 27/050 02 06/050 02 06.
Vystavené: 29.4.2013
|