Každý
záhradkár pocíti radosť pri zbere svojej úrody. Najväčším problémom
je krátka trvácnosť. Ak ju nestačí konzumovať, snaží sa ju čo najvhodnejšie
zúžitkovať. Pestovatelia si chcú uchovať ovocie a zeleninu na neskoršie
obdobie a tak musia ich konzervovať a tým predĺžiť ich konzum na
celý rok. Zvyšok ovocia a zeleniny musia správnym a vhodným spôsobom
uskladniť.
Zeleninu ak uskladňujeme v pivnici, musíme dodržať určité pravidlá.
Teplota sa v takýchto priestoroch má pohybovať okolo 10
C a relatívna vzdušná vlhkosť medzi 85 – 95 %. Uložená zelenina
a ovocie nemajú byť osvetlené, miestnosť má byť suchá a bez nebezpečenstva
mrazu.
Nezabudnime pivnicu riadne vyčistiť a vydezinfikovať niekoľko dní
pred uložením úrody. Na vydezinfikovanie postačia aj sírne knôty.
Sú lacné, vysoko účinné a je nimi jednoduchá manipulácia. V takto
pripravených pivniciach zelenina vydrží veľmi dlho. Nesmieme zabudnúť
na straty pri uskladňovaní. Nedá sa im vyhnúť, ale môžeme ich zmierniť
ak:
- zvolíme
vhodné odrody na uskladňovanie
- zeleninu
a ovocie pred uložením do skladu správne upravíme
- odstránime
choré a poškodené kusy
- udržujeme
čistotu v pivnici
- upravíme
skladovacie podmienky
- uloženú
zeleninu pravidelne kontrolujeme
Nevýhodou
pivníc býva nepriamy prístup a menší skladovací priestor, ale výhodou
je rovnomerná teplota.
V pivniciach uchovávame aj zaváraniny z dopestovanej zeleniny a
rôzneho druhu ovocia. Zaváraniny z predošlého roka umiestnime dopredu
a čerstvé toho ročné dozadu. Takýmto spôsobom sa zaváraniny skonzumujú
a neprestarnú. Ak máme v pivnici staršie zásoby zaváranín,
je ich potrebné skontrolovať. Pri takejto prehliadke, môžeme vyradiť
rôzne poškodené a pokazené zaváraniny, aby nezaberali miesto v pivnici.
Ako vieme, do pivnice chceme sústrediť všetko, čo sa dá. Musíme
však dbať predovšetkým na to, aby všetko malo svoje miesto podľa
druhu. Ovocie vždy ukladáme do debničiek, ktoré sa ukladajú na seba.
Pomerne jednoducho môžeme uskladňovať jablká a hrušky, ak sa
oberali kvalitné odrody a v správnom stupni zrelosti. Prezreté,
a skoro obraté plody budú už v tomto čase nekvalitné a hnilé,
či inak napadnuté. Rôzne debničky a prepravky nikdy nedávame úplne
do výšky stropu, z dôvodu vetrania. Jablká sa dajú skladovať do
teploty až + 15 0 C, hoci lepšie vyhovuje teplota tesne
nad 0 oC.
Neskladujeme súčasne v spoločnom priestore plodiny, ktoré sa môžu
navzájom ovplyvniť vôňou. Ako príklad môže byť súčasné skladovanie
zeleniny a zemiakov, s väčším množstvom ovocia. Po dlhšom čase ovocie
napáchne s vôňou zeleniny.
Pri prehliadke ovocia a zeleniny, vylúčime silne poškodené a choré
kusy. Prípadne ešte slabo porušené uprednostníme na rýchly konzum.
Pravidelnou kontrolou v pivnici môžeme, čiastočne predísť zbytočným
stratám, a tým lepšie využijeme spotrebu kvalitnej zeleniny a ovocia.
Do pivníc ukladáme aj rôzne náradie, pomocou ktorého sa o záhradku
staráme a využívame pri dopestovaní zeleniny a ovocia. Teraz je
vhodný čas, aby sme odložené náradie prezreli, očistili, nakonzervovali
mazivom, opravili pokazené veci a pripravili ich vhodne a včas na
jarnú prácu.
Vystavené: 11.10. 2005
|