Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Petržlen vňaťový ( Petroselium crispum var. foliosum )

Táto plodina patrí medzi najstaršie kultúrne typy. V starovekom Grécku predstavoval posvätný symbol radosti a v tej dobe zdobil panovníkovú hlavu.

Význam použitia

V dôsledku všeobecného použitia pri príprave jedál a pokrmov je v čerstvom stave veľmi rozšírený spolu s vňaťou petržlenu koreňového ale tiež s vňaťou petržlenu kučeravého pre ochutenie polievok, šalátov a varených jedál.. Vymenované vňate patria medzi listové korenia v čerstvom, usušenom alebo mrazenom stave. Najvhodnejšie je ale používať čerstvú vňať a pridávať do jedál a pokrmov tesne pred konzumáciou. Vňať je aromatická a obsahuje od 80 do 300 mg vitamínu C v 100 g čerstvej hmoty, čo je mimoriadne zastúpenie tohto ingredientu. Z hľadiska chemického zloženia sú listy bohaté predovšetkým na draslík, vápnik a fosfor. Pre dlhšie uchovanie môžeme vňať mraziť. Spotrebu petržlenu vňaťového možno odhadnúť na 0,2 až 0,3 kg na obyvateľa za rok.

Biologická charakteristika

Petržlen vňaťový patrí medzi dvojročné kultúry. Kvitne v druhom roku pestovania a prináša plody v okolíkoch vo forme dvojnažky, ktorá po úprave semena tvorí osivo. Od petržlenu koreňového sa líši tým, že menej dužnatý rozvetvený koreň je málo použiteľný pre kuchynskú úpravu. Certifikované alebo štandardné osivo musí mať najmenej 96 % čistotu a najmenej 60% laboratórnu klíčivosť.

Technológia pestovania

Do zeleninárskych záhonov v záhrade osivo vysievame skoro na jar, tiež v júli až v auguste alebo na jeseň do záhonov kde riadky sú vzdialené 0,15 m a tam, kde je možnosť zavlažovania. Dôležitou povahou tejto kultúry je určitá mrazuvzdornosť a uchovanie zeleného zafarbenia listov v priebehu zimy pod snehom a teda ju môžeme zberať počas celej zimy. V zimnom období sa plodina dá rýchliť v kvetináči v skleníku alebo fóliovníku a tiež za oknom obydlia. Do zmieneného kvetináča môže umiestniť aj menší zeler buľvový a cibuľu.

Pre podmienky väčšej produkcie vykonáme priame výsevy skoro na jar presným výsevným zariadením a použijeme osivo vyšších parametrov akosti v množstve 6 – 8 kg na plochu jedného hektára, pričom riadky sú vzdialené na 0,2 až 0,3 m podľa danej strojovej mechanizácie prác v poraste. V priebehu pestovania je dôležitý stav porastu bez burín. Vo všeobecnosti sa bránime širšiemu použitiu chemických prípravkov. V intenzívnom pestovaní pomáha vybraný herbicíd proti burinám, ale porast musíme aspoň dva krát plečkovať a aspoň jeden krát okopať pre cielené prevzdušnenie povrchu pôdy a prístupu vzduchu ku koreňom. Proti konkrétnym škodcom požívame určené insekticídy a proti hubovitým chorobám zase fungicídy.

Zber

Prebierkový zber listov z porastu prebieha počas celej vegetácie prakticky bez prerušenia a podľa potreby a reguluje ju iba rýchlosť nárastu biomasy vňate. Trhovým tovarom je vňať vyvinutých, intenzívne vyfarbených a aromatických, čistých listov vo zväzku. Balenie, určené na prepravu zväzkov, je len v jednom rade v kartóne. Z väčšej plochy vňať sa kosí a zberá do kontajnera a spracováva sa bezprostredne po zbere potravinárskou technológiou.

 

Vystavené: 22.3. 2006

Autor textu: Ing. Tibor Tóth PhD.