Logo VUZ
Výskumný ústav zeleninársky
Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Pestovanie priesad na poľné vysádzanie

Predpestovanie priesad je pestovanie mladých rastlín v optimálnych podmienkach (skleník, parenisko, fóliovník apod. do fázy vytvorenia 3 – 6 pravých listov. Potom sa po otužení vysádzajú na stanovište, kde sa budú pestovať až do zberu. Spôsoby predpestovania priesad sa volia podľa obdobia, druhu zeleniny a účelu pestovania. Účelom predpestovania priesad je dosiahnuť skoré úrody, umožniť pestovanie teplomilných druhov zelenín v drsnejších podmienkach, v ktorých by z priamej sejby zle dozrievali, umožniť pestovanie zelenín s dlhým vegetačným obdobím (napr. zeler), umožniť získať z toho istého pozemku za jeden rok viac úrod. Pri predpestovaní priesad je dôležitá tiež úspora spotrebovaného osiva. Nevýhodou je väčšia pracnosť a tým aj vyššie náklady.

Z priesady pestujeme najmä hlúboviny (kaleráb, karfiol, kel, kapusta, brokolica), plodová zelenina (rajčiak, papriku, baklažán, dyňa červená, melón cukrový, uhorky šalátové tekvice), z ostatných šalát, zeler, pór.

V podstate priesady môžeme predpestovať riedkou sejbou na záhony alebo do debničiek, pestovanie priesad s rozsádzaním, alebo môžeme semená vysievať po jednom priamo do balíčkov a iných zakoreňovačov.

Priesady pre skoré poľné pestovanie pestujeme v skleníkoch alebo teplých, poloteplých i studených pareniskách. Menšie množstvo priesad môžeme dopestovať aj v svetlých miestnostiach pri okne. Miesto pestovania priesady vyberieme podľa vlastných možností a vegetačných nárokov jednotlivých druhov zeleniny, ktoré chceme pestovať.

Predpestovanie priesad riedkou sejbou je v podstate riedka sejba osiva naširoko alebo do riadkov na pripravené výsevné záhony alebo do debničiek. Po vzídení sa rastlinky nepresádzajú, ale ponechávajú sa do vytvorenia 3 – 5 pravých listov a potom sa vysádzajú na stanovisko. Prednosťou tohoto spôsobu je, že je lacný a jednoduchý. Nevýhodou je, že priesady bývajú nevyrovnané, pričom býva odpad až 50%. Pri hustejšom výseve trpia hubovitými chorobami hlavne padaním klíčiacich rastlín.

Pestovanie priesad rozsádzaním je technológia, pri ktorej sa rastlinky po vytvorení klíčnych listov rozsádzajú na väčšie pravidelné vzdialenosti. Týmto spôsobom vypestujeme vyrovnané a zdravé priesady. Priesady majú lepší koreňový bal, pretože pri rozsádzaní sa rastlinke skráti korienok, a tým sa donúti vytvoriť bočné korienky. Rozsádzať možno do debničiek, pareniska, balíčkov črepníkov, zakoreňovačov apod. Na predpestovanie priesad volíme kvalitný substrát. Vzdialenosť rastlín pri rozsádzaní záleží od druhu a môže byť 30 x 30 mm, alebo 50 x 70mm. Rozsadené priesady ihneď zalejeme a za slnečného počasia zatienime.

Predpestovanie priesad v balíčkoch, črepníkoch a iných zakoreňovačoch je technológia pri ktorej rastlinky s vyvinutými klíčnymi lístkami vysádzame do vopred pripravených rašelinovo-substrátových balíčkov, črepníkov a iných zakoreňovačov, alebo do nich vysievame po jednom semene. Tento spôsob predpestovania priesad sa používa zvyčajne pri obaľovanom semene, alebo pri semenách väčších rozmerov (uhorky, tekvice, melón, dyňa. Cieľom je umožniť rastlinám vytvorenie kompaktného koreňového balu, s ktorým sa vysádzajú na pole, kde sa rýchlejšie zakoreňujú a prakticky rastú nerušene, bez toho, že by ich poškodil šok z presadzovania.

Priesadu primerane polievame, vetráme, udržujeme potrebnú teplotu a podľa potreby prihnojujeme a tienime. Priesadu občas kolíkom prekypríme a podľa potreby vyplejeme. Pri použití kvalitných substrátov táto práca odpadá, lebo neobsahujú semená burín. Priesadu skorých zelenín, ktoré vysádzame koncom marca a v apríli, musíme vetraním postupne privyknúť na poveternostné podmienky vo voľnej pôde. S otužovaní priesad začneme asi 14 dní pred výsadbou. Deň pred výsadbou ich dobre zalejeme, aby mali dostatočné množstvo vody pri presádzaní.

Priesada hlúbovín znesie bez následkov i menšie poklesy teploty pod bod mrazu, priesada hlávkového šalátu až –8o C, niekedy i viac. Neotužené priesady po výsadbe na trvalé stanovište často zamrznú alebo len namrznú, čo sa obyčajne prejavuje ďalším zakrpatením rastu alebo i predčasným vybiehaním do kvetu. Niekedy zastavujú rast, a až keď si zvyknú na zhoršené podmienky pokračujú v raste, tým sa však odďaľuje zber a znižuje sa úroda.

Kvalitná priesada je prvoradým predpokladom na dosiahnutie vysokých úrod kvalitnej zeleniny. Priesada má mať silnú, ale pružnú stonku, dobre vyvinuté korene a má byť husto olistená. Listy majú mať dobre vyvinuté čepele, typicky vyfarbené alebo tmavšie. Priesada nemá byť tenká, vybehnutá a riedko olistená.

Vypestovanú priesadu musíme vysádzať včas. Nenecháme ju príliš vyrásť, ale nevysádzame ani slabé priesady. Najvhodnejší čas na vysádzanie je mierne zamračené počasie. Za teplých slnečných dní dávame prednosť podvečernej výsadbe pred výsadbou v ranných hodinách, keď sú rastliny vystavené celý deň slnečnému žiareniu, rýchlo vädnú a potom dlho trvá, kým sa ujmú.

Nároky zeleninových priesad pre poľnú produkciu a teplotu a vlhkosť vzduchu

Druh zeleniny

Optimálna teplota vzduchu v rastových fázach v  oC

Extrémne teploty v oC (zastavenie rastu)

Optimálna relatívna vlhkosť vzduchu v %

klíčenie- vzchádzanie

vzídenie – vytvorenie 1. pravého listu

tvorba ďalších lisov

min.

max.

slnečný deň

zamračené a v noci

Uhorky š.

25 - 32

18 - 25

25 - 32

18 - 25

11

35

80 - 90

Paprika

22 - 30

15 - 22

22 - 29

15 - 22

8

36

60 - 70

Rajčiaky

20 - 25

15 - 20

20 - 25

15 - 20

8

35

50 - 60

Zeler

18 - 25

14 - 18

18 - 25

14 - 18

5

33

65 - 75

Šalát

16 - 22

10 - 16

16 - 20

10 - 16

2

30

70 - 80

Húboviny

13 - 20

8 - 13

12 - 18

8 - 12

0

27

70 - 80

 

Orientačné údaje o priesadách na poľné pestovanie

Druh zeleniny

Spôsob predpestovania priesad

Termín sejby

Čas potrebný na vypestovanie priesad

Množstvo listov pri vysádzaní

Skorý kaleráb

sejba, resp. rozsádzanie do balíčkov

25.2. – 5.3.

35 - 40

5 - 6

Skorý karfiol

sejba, resp. rozsádzanie do balíčkov

20.1. – 20.2.

50 - 60

5 - 6

Skorá kapusta

sejba, resp. rozsádzanie do balíčkov

20.1. – 20. 2.

50 - 60

5 - 6

Hlávkový šalát

sejba do balíčkov, resp. voľne bez rozsádzania

25.2. – 5.3.

30 - 35

5 - 6

4 - 5

Zeler

priama sejba bez rozsádzania

15.2. – 1.3.

75 - 90

4 - 5

Paprika zel.

rozsádzanie do zakoreň., do balíčkov

priama sejba bez rozsádzania

  1. – 10.3.

15. – 25.3.

60 - 65

55 - 60

12

10

Rajčiaky

priama sejba bez rozsádzania

15. – 25. 3.

55 - 60

5 - 6

Vystavené: 17.2. 2006

Autor textu: Ing. Viteková A.