Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Pažítka v záhrade

Pažítka (Allium schoenoprasum L.) je skromná cibuľovina a zostáva v tieni rozšírenejších druhov, ako je cesnak, cibuľa a pór. Na rozdiel od nich je to trvalka. V kuchyni ju považujeme skôr za korenie ako za zeleninu. Konzumnou časťou nie je cibuľa, ale čerstvé jemné listy, ktoré sú príjemnej korenistej chuti a vône. Má močopudné účinky a podporuje trávenie.

Pažítka je rozšírenou zeleninou najmä v domácnostiach a u záhradkárov. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, provitamínu A, vitamínov zo skupiny B (najmä B1 a B2), minerálnych látok, najmä Ca, a éterických olejov obsahujúcich síru, ktorá spôsobuje typickú chuť pažítky. Drobnú cibuľku pažítky často ani nepoznáme, zostáva skrytá pod zemou. Čerstvé listy, biologicky hodnotné korenie, môžeme mať po celý rok. V lete zo záhrady, v zime z rastlín rýchlených na okne. Pažítka je trváca, mrazuvzdorná zelenina. Rastliny sa nevyskytujú ojedinele, ale tvoria bujné trsy drobných jednoduchých cibuliek, z ktorých pučia 15 – 30 cm dlhé rúrkovité listy. Ich hrúbka je 1,5 – 3,0 mm. Výška pažítky a mohutnosť trsov závisí od prostredia, v ktorom sa pestuje. Silnejšie trsy pažítky kvitnú už druhý rok po sadení. Duté, tenké byle majú okolíky s ružovofialovými kvetmi, ktoré rozkvitajú v máji až júli. Pažítka kvitne veľmi bohato, a preto sa niekedy používa na vysádzanie obrúb ako dekoratívna rastlina. Nie je náročná na prostredie, ľahko sa pestuje. Rozkvitnú iba trsy, z ktorých nezrezávame vňať. Semeno dozrieva v auguste a septembri. Rozmnožujeme ju generatívne - semenami, a vegetatívne - delením. Výhodná je sejba skoro na jar. Rastliny sú v roku sejby slabšie. Na rýchlenie sú vhodné silné, husté trsy od druhého roku pestovania. Rastliny použité na rýchlenie nahradíme rozdelením zostávajúcich bujnejších trsov na menšie časti.

Ako bolo uvedené, pažítka je zeleninový druh, ktorý nemá na prostredie veľké požiadavky. Prakticky ju môžeme pestovať všade, od nížin až po horské oblasti. Veľmi dobre sa jej darí v podhorských oblastiach, pretože pri nižších teplotách rastliny vytvárajú mohutnejšie trsy a listy. Veľmi dobre sa jej darí v pôdach ľahších až piesočnatých, dostatočne zásobených dusíkom a draslíkom. Zamokrené a kyslé pôdy nie sú na jej pestovanie vhodné. Na živiny nie je pažítka mimoriadne náročná.

Drobní pestovatelia ju môžu pestovať vo všetkých záhradkách. Obyčajne ide len o pestovanie niekoľkých trsov, ktoré stačia pre potrebu v domácnostiach. Pri pestovaní v malom nám taktiež nejde o vysoké úrody, pretože ju pestujeme hlavne preto, aby sme mali túto obľúbenú zeleninu k dispozícii, kedykoľvek ju potrebujeme. Nakoľko je to viacročná rastlina, pozemok na jeseň dôkladne pripravíme a očistíme od trvácich burín. Semeno vysievame na jar, koncom marca a v prvej polovici apríla do kyprej pôdy. Ak vysejeme semená do plytkých jamiek vzdialených asi 10 cm, ktoré sme vytlačili kvetináčom, vzídené rastliny sa potom v skupinkách dobre odburiňujú, okopávajú a neskôr ľahšie presádzajú. Do každej jamky vysejeme asi toľko semien, koľko ich naberieme medzi prsty. Osivo plytko zapracujeme, povrch mierne utlačíme a zavlažíme. Osivo pažítky máva dobrú klíčivosť a pomerne skoro vzíde. Po vzídení sa staráme o to, aby porast nezarástol burinou. Porast pažítky skoro vytvorí hustý koberec. Podľa potreby môžeme listy odrezávať a používať v kuchyni. Zber listov za vegetáciu môžeme opakovať niekoľkokrát. Na konci leta alebo v jeseni po ukončení vegetácie listy odumrú a v pôde zostanú len koreňové časti. V tomto období časť porastu pažítky pozberáme a vybraté trsy pripravíme na rýchlenie, ktoré je možné už od novembra. V malom môžeme rýchliť v kuchynskom prostredí na dostatočne osvetlenom mieste. Teploty sa majú pohybovať od 15 – 22 o C. Pred rýchlením necháme trsy pažítky premrznúť. Stačí ak teploty pod bodom mrazu pôsobia na rastliny 2-3 dni. Potom vysadíme trsy do črepníkov s priemerom 10-12 cm. Po vysadení zalejeme teplou vodou a prenesieme ich do miestnosti s izbovou teplotou na dobre osvetlené miesto a pravidelne polievame. Po vypučaní listov, obyčajne za 3-4 týždne vyrastú listy natoľko, že ich môžeme postupne orezávať a používať v kuchyni. Zbery sa opakujú 2-3 krát. Rast urýchlime namočením suchých trsov pred výsadbou do teplej vody. Postupným rýchlením trsov si zabezpečíme čerstvú vňať pažítky v priebehu celej zimy.

Záhradkár

 

Vystavené: 25.4. 2006

Autor textu: Ing. Ivan Belko