Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Pestujme paštrnák

Paštrnák – Pastinaca sativa L.

Táto cenná zelenina zostáva u nás dlhé roky nedocenená. Patrí medzi staré zeleniny a pestoval sa od pradávna. Dodnes divo rastie v západnej Európe. Semená paštrnáku sa našli pri vykopávkach z mladšej doby kamennej vo Švajčiarsku. V stredoveku bol rozšírený v celej Európe. Je veľmi obľúbený najmä vo Francúzsku, Anglicku a v severoeurópskych štátoch.

Konzumnou časťou paštrnáku je koreň najčastejšie vretenovitého tvaru, podobný petržlenu. Šupku má žltkastú, dužina je biela. Má príjemnú sladkastú chuť s arómou, pripomínajúcou petržlen.

Paštrnák má vysokú energetickú hodnotu, obsahuje viac sacharidov, než mrkva. Zdravotný význam je vo vysokom obsahu minerálnych látok, z ktorých je významný najmä draslík, vápnik, fosfor, horčík, mangán a zinok. Dôležitý je obsah éterických olejov, ktoré priaznivo vplývajú na trávenie a na nervovú sústavu. 100 gramov koreňa obsahuje až 30 mg vitamínu C a významný je aj vysoký obsah vitamínov skupiny B.

Zberová sezóna paštrnáku je na jeseň, ale pri dobrom uskladnení vydrží v čerstvom stave celú zimu. V kuchyni sa využíva podobne ako mrkva, petržlen alebo zeler, najčastejšie ako koreňová zelenina. Môže sa však použiť ako príloha k mäsitým jedlám varený, dusený, alebo ako paštrnáková kaša. Pri niektorých diétach nahrádza zemiakové pyré. Voľakedy sa zo sušených koreňov mlela múka, z ktorej sa piekol paštrnákový chlieb tmavej farby a medovníkovej chuti.

Paštrnák sejeme do voľnej pôdy os začiatku marca. Na 10 m2 potrebujeme asi 15-20 g osiva, ktoré má obyčajne nízku klíčivosť. Hĺbka sejby má byť 2 cm, šírka riadkov 30-40 cm a v riadku sa jednotí na vzdialenosť 10-15 cm. Vzchádza za 2 až 3 týždne. Ošetrovanie spočíva v odburiňovaní, v okopávaní a polievaní. Doba od výsevu do zberu sa pohybuje od 140 do 200 dní. Keďže je mrazuvzdorný, môže sa nechať na záhone aj cez zimu a zberať postupne podľa potreby alebo až na jar. Pri zbere treba korene opatrne vyryť, aby sa nepolámali. Potom odkrútime listy až na srdiečko, necháme obschnúť a uložíme na skladovanie. Optimálna teplota na uskladňovanie je okolo 0 oC a optimálna relatívna vlhkosť vzduchu je 90 %.

 

Vystavené: 22.3. 2006

Autor textu: Doc. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD.