Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Ošetrovanie a výsadba zeleninových priesad

Počas ošetrovania sa musia všetky regulovateľné činitele (teplota, vlhkosť) podriaďovať množstvu svetla.

Od vysiatia do vyklíčenia sa udržiava optimálna teplota a vlhkosť. Veľmi dôležité je zabezpečenie vetrania, aby sa predchádzalo tvorbe plesní a vybiehaniu priesad.

V období od vyklíčenia do rozsadzovania je potrebné zabezpečiť dobré svetelné podmienky a vetranie. Krátko po vzídení až do vytvorenia prvého pravého listu sa teplota prostredia zníži. Zabráni sa nadmernej disimilácii, priesady budú mať pevnejšie pletivá, hustejšie olistenie, nižší vzrast a lepší zdravotný stav. Optimálna teplota pestovania priesad šalátu a hlúbovín sa pohybuje od 12-15°C. Optimálna teplota pre teplomilné zeleniny je 18-22°C. Pri nižšej intenzite svetla sa teplota zníži, aby sa priesady nevyťahovali. Pri vyššej intenzite svetla sa teplota zvýši. Nočná teplota má byť nižšia, aby nenastala zvýšená disimilácia a tým nadmerná strata asimilátov. Teplota prostredia však nesmie poklesnúť pod kritickú hodnotu, predovšetkým pri teplomilných zeleninách. Veľmi dôležité je ošetrenie priesad hlavne proti hubovým chorobám, padaniu klíčiacich rastlín, ich preliatím ochrannými prostriedkami. Závlahou sa zabezpečí optimálna vlhkosť pôdy, ktorá sa má pohybovať od 60 do 80% plnej vodnej kapacity. Ak sa priesady budú vysádzať na stanovište bez pravidelnej závlahy, je vhodnejšie ich pestovať v suchších podmienkach. Závlahová voda má byť o 2°C teplejšia ako je pôda. Zavlažuje sa v predpoludňajších hodinách okolo 9-10 hodiny. Pri zamračenom počasí okolo poludnia. Na prihnojovanie priesad sa používajú kombinované hnojivá vo forme roztoku.

Priesadám po rozsádzaní je potrebné počas prvých 2-3 dní zvýšiť teplotu. Je nutné zabezpečiť vhodné podmienky na rýchlu obnovu koreňovej sústavy. Počas silného slnečného žiarenia sa priesady tienia. Dôležitá je závlaha a hnojenie rozsadených priesad.

Otužovaním priesad pred výsadbou sa pripravia na ľahšie prispôsobenie sa vonkajším klimatickým podmienkam. Čas vetrania sa postupne predlžuje. Záhlaha sa postupne obmedzuje, čím sa zníži relatívna vlhkosť vzduchu a zabráni sa vädnutiu rastlín po výsadbe. Asi 3-4 dni pred výsadbou priesady necháme úplne odokryté.

Výsadbou zeleninových priesad na stanovište sa končí jedna fáza pestovania zeleniny. Priesady sa niekoľko hodín pred výsadbou výdatne zavlažia, aby bol koreňový bal s pôdou pevnejší a menej rozpadavý. Vlastné vysádzanie by malo prebehnúť čo najrýchlejšie, bez poškodenia koreňov priesady. Vysádza sa na vopred dobre zavlažený záhon. Povrch pôdy má byť kyprý a nerozbahnený. Je vhodné pri niektorých druhoch zeleniny zmenšiť listovú aj koreňovú časť rastliny zrezaním. Využíva sa to hlavne pri zeleri, ktorému sa skracujú listy o tretinu a korene na dĺžku 30 mm. Korene cibule a póru sa skracujú na dĺžku 2 cm a plocha listov sa zrežie otretinu. Vhodná doba výsadby na stanovište je pri skorom kalerábe od 7.4. do 15.4., pri zeleri od 18.5. do 30.5., pri skorom keli hlávkovom od 7.4. do 15.5., pri skorom karfiole od 10.4. do 18.4., pri rajčiakoch, paprike, melónoch, uhorke, baklažáne od 18.5. do 31.5., pri šaláte jarnom od 1.4 do 15.4., pri skorej kapuste hlávkovej od 1.4. do 15.4.. Najvhodnejšie počasie pre výsadbu zeleninových priesad je pod mrakom s vyššou relatívnou vzdušnou vlhkosťou.

Počas ďalšieho ošetrovania priesad na stanovišti je potrebná pravidelná závlaha, prihnojovanie, kultivácia a ochrana proti chorobám a škodcom.

 

Vystavené: 2.3. 2006

Autor textu: Ing. Ján Červenka