Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


MANGOLD – lahôdková zelenina

Pôvod a charakteristika

Mangold poznali už starí Rimania a Gréci. Oddávna sa pestoval aj v  Egypte a Číne. Dnes je obľúbený v západných krajinách Európy, najmä vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Švajčiarsku, ale aj inde.

Vyvinul sa z divej repy. Je to dvojročná cudzoopelivá zelenina, príbuzná dnešnej cvikle. V prvom roku vyrastá ružica listov a podzemnú časť tvorí malý rozkonárený koreň. Listy sú vzpriamené, veľké, podlhovastého tvaru a majú bublinatý povrch. Listové stopky sú zdužinatelé, krehké a šťavnaté. Farba listovej čepele a listovej stopky môže byť svetlozelená, tmavozelená, červená a fialová, v závislosti od odrody. V druhom roku vyrastá 1 až 1,5 m vysoká stonka. Na nej sa tvorí metlina s paťpočetnými kvetmi. Plodom je nažka, kde sa v klbkách formujú semená.. Semeno mangoldu, podobne ako u príbuzných druhov tvorí klbôčko zložené z 3-5 semien.

Poznáme dve formy tohto druhu. Mangold listový má tenšiu stopku a konzumujú sa listové čepele ako špenátová zelenina. Mangold stopkový alebo špargľový má širšie stopky. Konzumnou časťou sú zdužnatené listové stopky a čepele. Má sladkastú chuť s repnou príchuťou, ktorú spôsobuje betaín Vyniká nízkou energetickou hodnotou, čím sa zaraďuje medzi vhodné pri redukčnej diéte. Má vysoký obsah cennej vlákniny. Z minerálnych látok je prítomné nadpriemerné množstvo vápnika, železa, horčíka a draslíka. Obsahuje významné vitamíny, napr. beta- karotén, vitamín B1 – thiamín, vitamín B2 - riboflavín, vitamín PP – niacín, vitamínu B9 - kyselinu listovú a vitamín B12 - kobalamín, vitamínu C – kyselinu askorbovú a bioflavonoidy.

 

Požiadavky na pôdu a hnojenie

Najlepšie sa mu darí v repárskej oblasti na vlhkých pôdach s vysokým obsahom živín. Znáša aj polotieň a prospieva vyššia relatívna vlhkosť vzduchu. Môže sa pestovať aj na pôdach vyhnojených maštaľným hnojom. Keď sa rastlina poškodí mrazom alebo mechanicky pri okopávke a pri nedostatku vlahy ľahko vybiehajú do kvetu.

V záhrade sa seje po skorých druhoch zelenín, alebo aj ako prvá zelenina na jar. Na jeseň pôdu rýľujeme, prípadne zapravujeme maštaľný hnoj v dávke 30 kg na 10 m2. Množstvo priemyselných hnojív závisí od výsledkov pôdnych rozborov. Zvyčajne celková dávka draselnej soli sa pohybuje okolo 4 kg, superfosfátu 2 kg, síranu amónneho 2,0 kg a liadku 1,0 kg na sto metrov štvorcových. Na jeseň sa zapraví z uvedeného množstva iba časť draselných a fosforečných hnojív.

Na jar pri príprave pôdy rozhodíme zvyšnú časť draselných, fosforečných hnojív a pomalšie pôsobiace dusíkaté hnojivo. Pred sejbou treba povrch pôdy riadne urovnať, aby sa vytvorili čo najvhodnejšie podmienky pre výsev a vzchádzanie. Počas vegetácie môžeme prihnojovať liadkom vápenatým.

 

Spôsob pestovania a ošetrovania

Sejeme v druhej polovici apríla priamo do voľnej pôdy. Hĺbka sejby má byť 20-40 mm. Šírka riadkov sa volí podľa mechanizmov, ale má sa pohybovať medzi 0,30-0,50 m. V domácich záhradách sejeme do hniezd 3 až 4 klbôčka. Po sejbe pôdu povalcujeme alebo pritlačíme.

Semená mangoldu klíčia už pri teplote 3 o C, ale pôda by mala byť vyhriata aspoň na 5-10 o C, aby klíčenie a vzchádzanie prebehlo v priebehu 10-15 dňoch. Pôda musí byť kyprá. Ak rastliny vytvoria 5-6 pravých listov, porast jednotíme na vzdialenosť 0,30 – 0,40 m. Mangold listový nechávame v hustejšom poraste vo vzdialenosti v riadku 0,15 – 0.25 m. Po jednotení prihnojíme liadkom vápenatým, alebo liadkom amónnym. Počas vegetácie kypríme pôdu medzi riadkami, porast udržiavame bez burín a zalievame podľa potreby.

Listy mangoldu zbierame postupne počas vegetačného obdobia niekoľkokrát. Tieto oberáme olamovaním. Keď pestujeme mangold stopkový, stopky sú dostatočne vyvinuté na zber a konzumovanie asi tri mesiace po výseve. Vtedy orezávame listy so stopkami tesne pri zemi. Potom listy odstránime a môžu sa tiež použiť ako špenát. Listové stopky by mali mať šírku najmenej 30-40 mm. Mangold po zbere rýchlo vädne a stráca kvalitu. Listové stopky zabalené v mikroténovej fólii vydržia v chladničke jeden až dva týždne. Listy možno uchovať v chladničke len krátkodobo, alebo sa zamrazí tak ako špenát.

 

Použitie mangoldu v kuchyni

Listy mangoldu na spôsob špenátu

300 gramov listov, 60 g múky, olej, dva strúčiky cesnaku, mlieko, soľ

Umyté, nadrobno pokrájané listy mangoldu krátko povaríme v slanej vode. Z múky a oleja urobíme svetlú zápražku, ochutíme troškou vegety a pridáme pretlačený cesnak. Takto pripravenú zápražku za stáleho miešania zalejeme mliekom a vmiešame povarený mangold. Za občasného miešania varíme ešte 5 minút.

Dusený stopkový mangold

500 gramov stopiek mangoldu, 100 gramov šapiňónov, dve veľké cibule, olej, soľ, vegeta, čierne korenie

Stopky mangoldu umyjeme, očistíme od prípadných pozdĺžnych, bočných vlákien a priečne pokrájame asi na 15 milimetrové kúsky. Na oleji mierne opražíme pokrájanú cibuľu a pridáme mamgold, pokrájané šampiňóny, osolíme, ochutíme vegetou a čiernym korením a dusíme pod pokrievkou.

Zapekané stopky mangoldu

600 gramov stopiek mangoldu, 200 gramov klobásy, 2 vajcia, 40 gramov masla, strúhanka, sladká smotana, tvrdý syr na strúhanie, soľ, vegeta, čierne korenie

Stopky mangoldu umyjeme, pokrájame a varíme do polomäkka v slanej vode. Necháme odkvapkať a uložíme jednu vrstvu do pekáča natretého maslom a vysypaného strúhankou. Na mangold rozložíme kolieska klobásy, kolieska na tvrdo uvarených vajec, zakryjeme druhou vrstvou mangoldu a posypeme vegetou a čiernym korením. Všetko zalejeme smotanou, na vrch nastrúhame syr a necháme v rúre zapiecť.

Šalát z listov mangoldu

300 gramov listov, jedna cibuľa, strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie, horčica, dve varené vajcia, olivový olej

Čerstvé, dobre umyté listy pokrájame na slížiky. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, vajíčka a pretlačený cesnak. Premiešame a ochutíme čiernym korením, horčicou a soľou.

 


Vystavené: 17.8. 2006

Autor textu: Doc. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD.