Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Chutné a liečivé cibuľoviny

Cibuľoviny pestovali pravdepodobne už mnoho tisíc rokov v starej Číne. Postupne sa dostali aj do Európy. Veľmi dôležitým poznatkom je, že Egypťania napríklad cibuľu pestovali už niekoľko tisícročí pred našim letopočtom ako zeleninu, u ktorej mali poznatky o jej antibiotických účinkoch. Konečné účinky vzácnych látok obsahujúcich cibuľoviny poznali ľudia aj v neskorších dobách. Konzumácia cibule a cesnaku veľmi účinne pomáhala najmä pri chorobách, ako boli tak obávané cholera a mor. Po takýchto vzácnych skúsenostiach ich často dávali do súvislosti s liečivými rastlinami.

Z pestovateľského hľadiska majú cibuľoviny pomerne veľkú výhodu, že nie sú náročné na pestovanie. Môžeme povedať, že celkom dobre znášajú aj nižšie teploty a zimu. Dobre prezimujú ozimné odrody cibule, cesnaku a pór. Cibuľoviny sú veľmi hodnotnou zeleninou pre svoj taktiež vysoký obsah vitamínu C. Používame ich takmer pri každodennej príprave jedál. Využívame nielen ich cibule, ale aj vňať, ktorá poslúži aj ako dekorácia na našom tanieri súčasne (pažítka, vňať cibule).

Cesnak kuchynský (Allium sativum L.)

Cesnak pochádza zo Strednej Ázie, odkiaľ sa rozšíril cez Stredomorie do Európy. Pestuje sa už stáročia. Charakteristickou vlastnosťou je typický silný zápach pri narezaní. Antibiotickú hodnotu ovplyvňujú zložky: alicín, S-metylcysteínsulfoxid a S-n-propylcysteínsulfoxid. Tepelnou úpravou sa táto hodnota výrazne znižuje, preto najlepšie je konzumovať cesnak v surovom stave, takto je aj najzdravší. Veľmi cenný je obsah prchavých silíc najmä skupiny alylsulfidov. Z tejto skupiny najcennejší je dialylsulfid. Môžeme spomenúť jeho baktericídne účinky s obsahom fytoncídov. Obsahuje vitamín A, B1, amidu kys.nikotínovej, vitamínu C (15-20 mg v 100 gr), enzýmy, obsahuje jód, železo, vápnik a draslík.Úspešne sa využíva pri redukcii hladiny cukru u diabetikov. Pomáha pri tráviacich problémoch a taktiež veľmi vysokú účinnosť mu pripisujú pri liečbe arteriosklerózy. Lieči čiastočne aj chrípku.

Ďaľšie výskumy potvrdili úspešnosť pri liečbe ochorení dýchacích ciest, pri črevných ochoreniach. Dokázalo sa, že pôsobí aj na črevné mikroorganizmy. Okrem toho uvoľňuje pri dýchacích ťažkostiach, pri zápaloch dýchacích ciest hlieny. Napomáha znižovaniu krvného tlaku pri hypertónii. Účinnou súčasťou pri týchto ochoreniach je éterický olej -alicín, ktorý sa z cesnaku získava.

Cesnak sa s veľkou obľubou pestuje takmer na celom svete. V kuchyni ho najviac využívajú Francúzi, Taliani, Španieli, obyvatelia Balkánu, Latinskej Ameriky, Číny. Zároveň s jeho konzumáciou prospievame k svojmu zdraviu. Najzdravšia a najchutnejšia je mladá vňať, lebo obsahuje najviac vitamínov. Takýmto spôsobom spojíme zdravé s užitočným.

Cibuľa kuchynská (Allium cepa L.)

Cibuľa pravdepodobne pochádza zo západnej Ázie. Je prastará úžitková rastlina, pestovaná takmer po celom kontinente. Cibuľa je rastlina, ktorá vytvára vlastnú cibuľu. Môžeme ju pestovať ako jednoročnú alebo dvojročnú rastlinu. V prvom roku pestovania vytvára cibuľu a v druhom roku pestovania vytvára kvet.

Biologická hodnota cibule je pomerne vysoká. Obsahuje éterické oleje, čím je podmienená vôňa, chuť a výraznosť. Okrem týchto olejov obsahuje bielkoviny, hrubú vlákninu, bezdusíkaté látky, popoloviny a veľmi málo cenných vitamínov. Základnú zložku cibule tvorí cibuľový olej. Ten sa skladá z disulfidu, alysulfidu, a kyseliny rotanovodíkovej. Éterický olej sa uvoľňuje pri krájaní. Najviac éterického oleja obsahuje šupka. Cibuľa obsahuje fytoncídy, ktoré majú baktericídne účinky. Okrem iného obsahuje kyseliny ako jantárovú, citrónovú, jablčnú.

Konzumáciou cibule podporujeme vylučovanie žalúdočných štiav, tráviace procesy a zvyšujeme zároveň stráviteľnosť potravy. Podporuje zároveň črevnú mikroflóru. Účinne sa podáva a pôsobí pri vylučovaní obličiek. Dokázaná je aj schopnosť pôsobiť ako sedatívum na nervovú sústavu. Najdôležitejšie je používať a konzumovať cibuľu v čerstvom stave samostatne alebo najlepšie upravený na šalát.

Pór (Allium ampeloprasum L.)

Pochádza pravdepodobne zo Stredomoria. Pór bol obľúbenou zeleninou už v staroveku. U Rimanov nemohol chýbať zo žiadneho stola. Pór bol spolu s cibuľou prvým ochucovadlom v strave. Pestovanie póru u nás nie je veľmi rozšírené. Môžeme ho pestovať ako jednoročnú alebo dvojročnú rastlinu, ktorá v prvom roku vytvára valcovitú cibuľu a v druhom roku pestovania vytvára kvet. Konzumuje sa vybielená bazálna časť rastliny.

Pór má pomerne vysokú biologickú hodnotu. Obsahuje veľmi veľa hodnotných vitamínov, minerálnych látok a bielkovín. Z vitamínov:vitamín B1- tiamín, B2- riboflavín, vitamín C, vitamín PP- niacín a éterický olej s obsahom síry. Minerálne látky: sodík, draslík, vápnik, horčík a železo, ktorého obsahuje viac ako špenát a šalát.

Pre svoju dietetickú hodnotu je vhodný aj pri redukčných diétach. Medzi jeho ostatné liečivé účinky patrí aj priaznivý vplyv na zažívacie orgány. Povzbudzuje chuť do jedla, podporuje tvorbu slín, zlepšuje činnosť pečene a žlčníka a reguluje zažívacie pochody.

V ľudovom liečiteľstve sa úspešne využívajú jeho močopudné vlastnosti.

Pažítka ( Allium schoenoprasum L.)

Pažítka pochádza z Európy. U nás je rozšírenou zeleninou najmä v domácnostiach na prirýchlenie a na rezanie listov. Pažítka tvorí trsy jednoduchých cibuliek, z ktorých pučia 15-30 cm dlhé rúrkovité listy. Pažítku môžeme nechať na stanovišti vo voľnej pôde tri roky. Veľmi dobre prezimuje. Môžeme ju však aj za oknom prirýchľovať. Pažítku ako jednu z cibuľovín môžeme si dopestovať aj skoro na jar, a hneď máme čerstvé vitamíny. Listy majú príjemnú korenistú chuť a vôňu. Obsahuje vitamíny, minerálne látky. Vyznačuje sa najmä s obsahom vitamínu C. Podporuje chuť do jedla. Povzbudzuje zažívacie pochody. Čiastočne pôsobí aj fytoncídne a antibakteriálne. Obsahuje silice, balastné látky a organické kyseliny.

Z uvedeného vidieť, že cibuľoviny sú veľmi dôležitou skupinou zeleniny, ktorá si oprávnene zasluhuje väčšiu pozornosť ako pestovateľov, tak konzumentov. Tieto cibuľoviny, ktorými pripravujeme každý deň jedlá, nám okrem chuti a vône podávajú aj bez povšimnutia vzácne vitamíny a minerálne látky tak potrebné pre náš organizmus.

 

Vystavené: 21.8. 2007

Autor textu: Juliana Králová