Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Liečivé účinky vybraných druhov zelenín

Zeleninám s liečivým účinkom sa prikladá čoraz väčší význam nielen v alternatívnej, ale i v klasickej medicíne. Ich pravidelnou konzumáciou môžeme okrem minerálov, vitamínov a vlákniny prispieť k svojmu zdraviu aj vďaka špecifickým liečivým účinkom toho-ktorého druhu bez konzumácie multivitamínov a dnes tak široko ponúkaných a drahých prípravkov určených na jeho zlepšenie a udržanie.

Baklažán – Pre čeľaď ľuľkovitých je charakteristické, že mnohé rastliny alebo ich časti sú jedovaté, najmenej z nich však baklažán, ktorý je neškodný. Plody baklažánu obsahujú bielkoviny, tuky a sacharidy, ďalej minerálne soli, triesloviny, organické kyseliny a antokyany. Dužina plodu je významným zdrojom draslíka, vápnika, horčíka, fosforu a mangánu. Z vitamínov je najvýznamnejší obsah B-komplexu. Baklažán ako liečivá zelenina znižuje obsah cholesterolu v krvi, podporuje činnosť pečene, pôsobí protireumaticky a čistí krv. Čerstvá šťava z plodov má antibiotické účinky a v dermatológii sa používa na potlačenie ekzémov a ložísk psoriázy. Obklad zo surovej baklažánovej kaše sa môže prikladať na reumatické kĺby.

Rajčiak jedlý – Rajčiny majú rôzne liečivé účinky. Majú pomerne silný antibiotický a močopudný účinok. Znižujú obsah cholesterolu v krvi, pôsobia protiskleroticky, zlepšujú tvorbu hemoglobínu a pôsobia na stimuláciu imunitného systému. Posilňujú činnosť pečene a srdca a účinkujú ako prevencia rakoviny. Najvhodnejšia forma užívania je čerstvá šťava. Odporúčaná denná dávka je 350 ml čerstvo odstredenej šťavy. Pacienti s artritídou alebo dnou reagujú na užívanie rajčín zhoršením svojho stavu.

Paprika ročná – Táto obľúbená zelenina obsahuje predovšetkým alkaloid kapsaicín, silicu, karoténoidné farbivá, vitamíny (najmä vitamín C, provitamíny A a B2 ), cukry, v semenách mastný olej, minerálne látky (fosfor, vápnik, železo) a antibiotické látky. Kapsaicín sa prejavuje pálivosťou, štipľavosťou papriky. V primeraných dávkach povzbudzuje sekréciu žalúdočných štiav, zvyšuje perilstatiku čriev a diurézu. Má vonkajšie a vnútorné použitie. Dráždiaci účinok kapsaicínu sa vyžíva zvonku na prekrvenie kože – pri reumatických ťažkostiach, dne, zápale pohrudnice a hrdla. Pôsobí ako povzbudzujúci prostriedok pri chorobách tráviaceho traktu a rekonvalescencii. Podporuje i vylučovanie vody z tela. Paprika zvyšuje chuť do jedla a podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy. Vyššie dávky môžu pôsobiť dráždivo, napr. vyvolať hnačku.

Cibuľa kuchynská – Medzi najvýznamnejšie terapeutické účinky tejto zeleniny patrí jej antibakteriálne pôsobenie. Potvrdil sa pozitívny vplyv cibule na vredy a hnisavé ložiská. Znižuje hladinu tukov v krvi. Obsahuje tiež veľké množstvo vitamínov, mastných kyselín a minerálnych látok. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z cibule a odvar používa ako ukľudňujúci prostriedok pri zápaloch pokožky a to i hnisavých, pri poštípaní hmyzom, rôznych vredoch, zápaloch hrtanu a angínach. Okrem toho sa spolu s cesnakom používa pri chorobách črevného a žalúdočného traktu, ako podporný prostriedok pri infekčných ochoreniach a pri paradentóze. Plátky cibule s cukrom sa používajú pri kašli a prechladnutí.

Cesnak kuchynský – Pozitívne sa dokázalo, že zvyšuje žalúdočno-črevnú pohyblivosť, odstraňuje vetry, grganie, plynové koliky, nevoľnosť, kladné výsledky má pri poruchách trávenia, znižuje vysoký krvný tlak. Šťava pôsobí patogénne na mnohé mikroorganizmy antimykoticky a baktericídne, pričom účinok nezníži ani zahriatie na bod varu. Pôsobí ako profilaktikum pri chrípkach, pri paradentóze a otravách nikotínom.

Petržlen koreňový – Koreň petržlenu obsahuje 40 ml vitamínu C, listy okolo 200 ml. Koreň ďalej obsahuje i vitamíny B1, B2 a PP. Petržlen je bohatý na b-karotén, mangán. Všetky jeho časti obsahujú silicu, v ktorej tvoria hlavnú zložku apiol, myristicín. Prítomné sú aj niektoré zlúčeniny síry, glykozid apiin a inosid.

Petržlen pôsobí v malej dávke povzbudivo na chuť do jedla a zvyšuje vylučovanie moču. Podporuje trávenie. Väčšie dávky vyvolávajú prekrvenie sliznice tráviaceho traktu a maternice. Veľké dávky sú jedovaté. Spôsobujú návaly krvi do hlavy a stavy opojenia. Na liečivé účely sa využíva koreň, vňať a semená. Ako diuretikum a karminatívum využívame plody a vňať. Užíva sa pri chorobách obličiek, močového mechúra, obličkových kameňoch a kolikách, po zápale predstojnej žľazy, pri menštruačných problémoch a pri črevných kolikách.

Mrkva obyčajná – Na liečebné účely sa používa dozretý koreň, mrkva. Zvlášť dôležitý je obsah vitamínov a provitamínov: A, C, B-komplex. V mrkve nájdeme aj cukor, silicu, pektíny a farbivá. Čerstvá mrkva, predovšetkým jej karotíny (provitamín A), priaznivo ovplyvňujú ostrosť videnia a schopnosť za šera lepšie vidieť. Ďalej sa dokázala jej účinnosť proti črevným parazitom. Priaznivo vplýva aj na vylučovanie moču. V detskej výžive preberá funkciu dietetika pri liečbe porúch trávenia. Mrkvová šťava je osvedčeným prostriedkom proti zápalom mandlí u detí.

Kapusta hlávková – Obsahuje rad vitamínov (A1 B1 B2, C, K, U), soli kyseliny fosforečnej, draslíka, horčíka, vápnika, enzým myrozín, glykozidy, fosfor, železo a sliz. Pri štiepení horčičných glykozidov vznikajú zlúčeniny, ktoré bránia ukladaniu jódu v štítnej žľaze v ľudskom organizme. Klinicky podložené sú i výsledky liečby žalúdkových a dvanástnikových vredov kapustovou šťavou, ktorá má ochranný efekt na sliznicu. Na reguláciu tráviacich pochodov a normalizovanie črevnej flóry sa používa šťava z kyslej kvasenej kapusty. Tlmí rast nežiadúcich baktérií a podporuje životne dôležité pochody.

Brokolica – Vzhľadom na obsah cenných výživných látok treba voliť čo najjednoduchšiu a najšetrnejšiu úpravu: zásadne ako karfiol. Varíme ju a dusíme, takto si uchováva podstatné množstvo vitamínov (C, B1, B2, E, protitamín A) a nikdy ju nepredvárajme vo vode, ako sa chybne radí pri karfiole. Brokolica obsahuje látky, ktoré pôsobia preventívne a až kuratívne – liečebne na mnohé ochorenia, dokonca aj pri rakovinových – karcinogénnych.

Reďkev siata – čierna - V ľudovom liečiteľstve sa používa čerstvá šťava na liečenie žalúdka, obličiek a močového mechúra. Zmiešaná s medom slúži ako výborný prostriedok proti zachrípnutiu a pri zahlienení priedušiek. Reďkev siata – čierna obsahuje v buľve ako účinné látky silicu so sírnou zložkou, väčšie množstvo minerálnych látok, vitamín C a provitamíny skupiny B. Potvrdil sa jej cholagogický účinok (vylučovanie žlče) a priaznivé pôsobenie pri zapečení a zhybovom reumatizme, ovplyvňuje látkovú premenu. Reďkovková šťava sa používa len pri chronických ochoreniach a nie pri zápaloch.

Zeler buľvový - sa v ľudovom liečiteľstve používa predovšetkým ako diuretikum pri mechúrových a obličkových ťažkostiach, pri reumatizme (aj externe). Jeho účinnosť sa pripisuje najmä silici. Ďalšie uplatnenie má ako nervínum, znižuje napätie a upokojuje centrálny nervový systém. Plody ako čajovina sa využívajú zriedka. Lúče slnečného žiarenia spolu so šťavami zeleru môžu vyvolávať poruchy kožnej pigmentácie a pôsobiť až toxicky.

Tekvica obyčajná – Na liečebné účely sa z vyzretých plodov vyberajú semená. Sú ešte stále odporúčaným a používaným prostriedkom proti črevným parazitom. Jedia sa čerstvé. Dospelý môžu zjesť 200-250 semien, deti 50-200. Nemajú nijaké neželané vedľajšie účinky. Protiparazitické účinky majú aj semená uhoriek. Čerstvá tekvicová šťava má močopudný účinok a odporúča sa pri obličkových chorobách.


Vystavené: 17.5. 2006

Autor textu: J. Králová