Kukuricu cukrovú a pukancovú pestujeme v záhradke
ako lahôdkovú zeleninu. Kukurica – jej pôvod nie je dostatočne známy.
Šúľky kukurice sa našli v pohrebiskách v Peru a v oblasti
Mississippi. Za prvotné nálezisko sa pokladá Peru a Bolívia. Do
stredoeurópskych oblastí sa dostala pravdepodobne z Balkánu.
Z botanického hľadiska patrí medzi jednoročné
rastliny. Kukurica cukrová je jediný zástupca z čeľade lipnicovitých,
ktoré zatrieďujeme medzi zeleniny. Celkový vzhľad rastliny kukurice
cukrovej je v porovnaní s kukuricou pestovanou na zrno
jemnejší. Rozoznávacím znakom je veľkosť šúľka a zrna. Kukurica
cukrová má menšie zrnká i šúľok, ktorý je 50 – 180 mm veľký. Zrno
je žlté, oranžové, červené a tmavofialové. Najvyhľadávanejšie šúľky
sú žltej farby. Za najkvalitnejšiu kukuricu sa považuje kukurica
cukrová s 25 – 30% obsahom sušiny. Ďalej obsahuje 2% tukov a 0,7%
zásadotvorných minerálnych látok. Pre ľudský organizmus je významná
prítomnosť komplexu celulózy, škrobu, pektínových látok, ktorý pôsobí
ako regulátor tráviacich procesov. Vo veľmi malých množstvách sa
nachádzajú vitamíny B a E a provitamín A. Blizny sa v minulosti
používali ako liek proti kŕčovitým bolestiam mechúra a pri ťažkostiach
s močením. Pôsobí dráždivo na srdcový sval a zvyšuje krvný
tlak. Okrem toho sa dosť často používa ako účinný neškodný odtučňovací
prostriedok a antidiabetikum.
Kukurica je teplomilná rastlina. Pre dobrý rast si
vyžaduje teploty od 22 – 25o C. okrem požiadaviek na
vysoké teploty je veľmi citlivá na ich priebeh napr. chladná jar
a leto predlžujú jej pestovateľské obdobie a zhoršuje sa i kvalita.
Klíči už pri teplote 8o C. Opeľovanie nastáva pri teplote
12o C. Nízke teploty –4o C rastliny ničia.
Je veľmi náročná na dostatočné množstvo vody v období klíčenia,
kvitnutia a oplodnenia. Na pôdu nie je náročná. Kukurica cukrová
je pomerne náročná na svetlo, stačí jej svetlo, ktoré je k dispozícii
v období vegetácie. Nároky na živiny sú určované predplodinou
a druhom pôdy.
Môžeme ju pestovať viac rokov po sebe po hociktorej
zelenine. Pôdu pripravíme podobne ako pri pestovaní okopanín. Pred
sejbou pôdu skypríme do hĺbky 0,12 m. sejeme koncom apríla a začiatkom
mája, keď pôda má teplotu 8 – 10o C, do riadkov širokých
0,60 – 0,70 m. Ak chceme šúľky konzumovať v dlhšom časovom
období, sejem postupne každých 14 dní až do začiatku júla.
Po sejbe udržujeme povrch pôdy kyprí a čistý, aby
sa horná vrstva ornice prevzdušňovala. Odnože sa neodporúča odstraňovať,
ak zárodky šúľku sú na rastline nízko nasadené. Veľkú pozornosť
treba venovať zberu šúľkov. Správne a včas pozberaná kukurica cukrová
sa chuťou markantne odlišuje od kŕmnej kukurice. Spôsobuje to vyšší
obsah cukru a nižší obsah škrobu. Zberáme ju pri prechode z mliečnej
do voskovej zrelosti. Ak zrno stlačíme, vychádza z neho mliekovitá
tekutina. Je známe, že pri teplotách 20o C stratí kukurica
cukrová počas 24 hodín zhruba polovicu obsahu cukru. Takéto znižovanie
kvality možno čiastočne obmedziť chladením. Z tohoto dôvodu
sa šúľky zberajú výlučne ráno alebo večer, keď je chladnejšie.
Pri pestovaní na semeno získanie osiva kukurice cukrovej
je veľmi jednoduché. Zrelé, plné, vyvinuté šúľky zbavíme listeňov
a usušíme. Zrno má obsahovať 15 – 17% vody.
Pukancovú kukuricu úspešne môžeme
pestovať len v najteplejších oblastiach, tam kde dozreje kŕmna
kukurica. V požiadavkách na výživu, ochranu a agrotechniku
sa tieto druhy kukurice nelíšia.
Kukurica pukancová dobré a kvalitné úrody dáva na
dobre pripravenej v humuse a v živinách bohatej pôde.
Pri jesennej príprave pôdy, keď máme možnosť, zapracujeme 200-300
kg organického hnojiva (maštaľný hnoj, kompost a pod.) na 100 m2.
Na jar pri strednej zásobe živín v pôde dodáme na 100 m2
okolo 1,0-1,5 kg dusíka, 0,2-0,3 kg fosforu a 1,5-1,8 kg draslíka.
Pred sejbou pôdu urovnáme a skypríme. Agrotechnika pestovanie pukancovej
kukurice je podobná ako pri pestovaní kukurice cukrovej.
Z hubových chorôb sa na kukurici môže vyskytnúť
sneť kukuričná. Táto huba spôsobuje skoro v lete guľaté nádory
na rastline. Pri ich výskyte odstraňujeme vytvorené nádory ešte
pred rozpadnutím a spálime ich. Zo živočíšnych škodcov môže v júni
a júli spôsobiť škodu molica kukuričná. Pri jej výskyte používame
postrek povolenými insekticídmi.
Kukuricu pukancovú zberáme v botanickej zrelosti,
keď je povrch semien sklovitý a hladký. Po zbere klasy dosúšame
a skladujeme. Po dosušení klasy odzrňujeme. Kukuricu cukrovú môžeme
konzumovať surovú, varenú, dusenú, pečenú, vo forme šalátov, aj
konzervovanú. Kukuricu pukancovú konzumujeme tepelne upravenú pražením.
Pestovanie kukurice lahôdkovej si nevyžaduje od pestovateľa
veľké náklady, preto jej pestovanie by sa malo rozšíriť všade, kde
sú na to podmienky. V roku 2002 boli do Listiny registrovaných
odrôd zaradené nové odrody sladkej a supersladkej kukurice: Adika
F1, Alena F1, Astrid F1, Bandit F1, Bonanza F1, Bonus F1, Dinamo
F1, Excalibur F1, GSS 9377 F1. Kukurica siata pukancová má dve odrody
je to Jantar F1 a Kecskeméti Gyöngy SC F1.
Vystavené: 15.12. 2004
|