Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Čo si vypestujeme do kuchyni v byte

Využitie okien, balkónov, pivníc a ďalších priestorov v byte je jedným zo spôsobov rozširovania pestovania čerstvej zeleniny po celý rok, ale hlavne v zimnom a jarnom období.

Rozsah pestovania a výber druhov záleží od toho, aké podmienky vieme vytvoriť na pestovanie. Prvoradou úlohou je zabezpečiť dostatok svetla, tepla a prívod živín. Starostlivé pestovanie v byte znižuje nebezpečenstvo šírenia chorôb a škodcov a tak môžeme dopestovať zeleninu bez chemického ošetrenia. Pretože sa na pestovanie používa substrát bohatý na humus a živiny, nie je potrebné doplniť živiny priemyselnými hnojivami.

Napriek tomu, že zeleninu v byte môžeme pestovať po celý rok, si myslíme, že je dôležité doplniť potrebu hlavne v zimnom a jarnom období a to hlavne pestovaním vňaťovej a listovej zeleniny ako aj koreninových a liečivých rastlín.

V zimnom období si buď rýchlením zelenín dopestujeme zelené popr. vybielené listy a výhonky z cibúľ, koreňov, buliev, alebo z priamej sejby (cibuľa kuchynská, petržlen, zeler, žerucha, pažítka, čakanka šalátová a pod.).

V prípade pestovania zeleniny predĺžením vegetačného obdobia zo záhradky, balkóna a pod. pred príchodom zimy sa presádzajú celé rastliny do debničiek, črepníkov a iných nádob a umiestňujú sa v byte. Tam pokračuje pestovanie aj zber listov.

V ďalšej časti nášho príspevku uvedieme pestovanie rastlín, ktoré by nemali robiť problémy ani pri pestovaní v byte.


Petržlen

Rýchlime len pre vňať. Mladé listy majú vysoký obsah vitamínu C, karotínu a soli draslíka, sodíka, vápnika, horčíka, fosforu a železa. Zdravé korene z poľnej úrody zasadíme do črepníkov, debničiek naplnených záhradníckou zeminou a umiestnime ich do miestnosti, kde sa teplota pohybuje medzi 15-25 oC. Zavlažujme podľa potreby. Spon je 60-80x20-30 mm. V byte môžeme v priebehu zimy a skoro na jar opakovať rýchlenie petržlenu dva až štyri razy. Používa sa aj postupné pestovanie s intervalmi 25-30 dní.


Zeler

Na rýchlenie sa používa vňaťový, stonkový aj buľvový zeler. Listy obsahujú éterické oleje, vitamín C, A, E, B, B1, B2, K a PP. Dopestovanie zelerovej vňate je podobné ako petržlenovej vňate. Zeler vytvára veľké a dlhé listy, preto medzi buľvami vynechávame väčšie priestory.


Žerucha siata

Žeruchu môžeme rýchliť bez problémov v každej miestnosti, kde je dostatok svetla a kde sa teplota pohybuje v rozpätí od 10-20 oC. V domácnostiach môžeme ju rýchliť v debničkách, miskách a tanieroch, ktoré umiestnime na oknách, verandách a pod. Nádoby plníme substrátom, ktorý dlhší čas udržuje vlhkosť. Sejeme ju husto. Za 10-14 dní po vzídení rastliny dosahujú výšku 60-100 mm a sú vhodné na zber. Vňať nožičkami striháme a spotrebujeme. Najčastejšie sa dáva na obložené chlebíčky a studené misy. Zvyšuje sa ňou biologická hodnota jedál. Vňať môžeme použiť do omáčok, majonéz a rozličných nátierok.


Pažítka

Na jeseň, pred príchodom mrazov vykopeme zo záhonu potrebný počet trsov pažítky. V jednom trse by malo byť aspoň dvadsať rastlín. Skrátime nadzemnú časť asi na výšku 5 cm. Na dno kvetináča nasypeme vrstvu štrku, potom kvalitnú kyprú zeminu, do ktorej zasadíme trs pažítky. Mierne zalejeme vodou a položíme na svetlé miesto. Po čase vyrastú nové výhonky rúrkovitých listov, ktoré sú vhodné na konzumovanie. Strihajú sa a používajú v surovom stave na chlebíčky, na posypanie polievok, omáčok, vareného a pečeného mäsa apod.


Cibuľa

Keď nemáme v záhradke pažítku, nahradí ju aj cibuľa. Mladú cibuľovú vňať si dopestujeme výsevom semien cibule do pripravenej nádoby. Sejeme husto do hĺbky asi 2 cm. Zalejeme vodou, aby zemina bola vlhká. Potom môžeme povrch zeminy prikryť ľahkým papierom. Po objavení sa klíčkov papier odstránime. Mladú hustú cibuľovú vňať striháme a konzumujeme ako pažítku.


Medovka lekárska

Listy a mladé stonky liečivých a koreninových rastlín používame ako prísadu do šalátov, polievok alebo na prípravu čaju. Obsahujú vitamíny, minerálne soli a aromatické látky.

Listy medovky lekárskej majú príjemnú citrónovú vôňu a osviežujúcu korenistú chuť. V byte medovka rastie aj 5 rokov. Umiestniť ju treba k svetlu. Dobre rastie pri predlžovaní vegetačného obdobia.


Yzop lekársky

Listy majú horkastú korenistú chuť. Semená yzopu klíčia pomaly. Pred sejbou ich treba namáčať. V byte dobre rastie pri predlžovaní vegetačného obdobia.


Mäta pieporná

Tmavozelené listy a mladé stonky sú korenistou prísadou do čajov a jedál. Obsahujú mentol a preto majú špecifickú vôňu. Mäta neznáša nadbytok dusíka a uprednostňuje ľahšie rašelinové substráty. V byte rastie 3 až 4 roky.


Palina dračia

Listy a mladé šťavnaté výhonky sú silne aromatické a majú ostrú osviežujúcu chuť. Pri zbere nerežeme len listy, ale celé vrcholy mladých výhonkov, čím podporujeme rozkonárenie rastlín. Palina sa dobre pestuje predĺžením vegetačného obdobia.


Samozrejme môžeme aj viac druhov rastlín po celý rok (keď máme na to podmienky) pestovať v byte, ale treba vždy pamätať na to, že ide o doplnkové využitie priestorov bytu a pestovanie nesmie ísť na úkor bývania. Treba nájsť harmonickú kombináciu zeleninových druhov, ktorými nielen spestríme jedálny lístok, ale obohatíme aj svoje obytné prostredie a prehĺbime svoj vzťah k živej rastline.

 

Vystavené: 30.3. 2005

Autor textu: Ing. Fülöp Jozef