Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Kel kučeravý pre úžitok aj krásu

Na záhonoch záhradky môžeme pestovať pre úžitok i krásu širší sortiment zeleniny. Veľkej obľube sa popri okrasných tekvíc, okrasnej kapusty, pažítky, okrasného cesnaku, topinamburu, mangoldu, rebarbory a iných druhov teší aj pestovanie kelu kučeravého. Je dekoratívny svojimi kučeravými listami, tvarom rastliny a rôznou farebnosťou. Niektoré formy sa pestujú ako krmovina, iné ako okrasné pre svoju farebnosť, dekoratívny tvar listov a vzhľad celej rastliny. Niekedy ho nazývajú kel palmový. Istá forma dorastá až do výšky troch metrov a volá sa kel stromový. Z jeho hlúbov vyrábajú vychádzkové palice.

Význam a charakteristika

U nás sa kel kučeravý pestuje a konzumuje málo. Konzumnou časťou sú listy. Nutričná hodnota je podobne ako ružičkového kelu veľmi vysoká. Energetickú hodnotu má nižšiu než kel hlávkový a ružičkový, preto sa výborne hodí do jedálneho lístka pri redukčnej diéte. Významný je obsah bielkovín a vlákniny. Zo všetkých zelenín obsahuje najviac vápnika (Ca), až 212 mg na sto gramov čerstvej hmoty. Je bohatý aj na železo, horčík, fosfor a draslík. Obsahuje aj zinok, mangán, selén a meď. Z vitamínov vyniká obsah vitamínu A ako karotén a vitamínu C. Nadpriemerný je aj obsah bioflavonoidov a protivredovej látky S-metylmetionínu. Ostatné vitamíny skupiny B, ďalej vitanín E a iné sú zastúpené v priemerných množstvách.

Kel kučeravý, podobne ako väčšina hlúbovín patrí medzi dvojročné rastliny čeľade Brassicacceae. Líši sa však veľmi silne skučeravenými listami, ktoré sú na okrajoch zúbkovito lemované. V prvom roku pestovania sa vytvorí listová nadzemná časť, v druhom roku vyrastá kvetná stonka s podobnými kvetmi a plodmi ako iné hlúboviny. Listy sú konzumnou časťou rastliny a tvoria sa husto po celej dĺžke stonky, kde vytvárajú kompaktné ružice. Najčastejšie sa vyskytujú zelené listy rôzneho odtieňa, ale sú aj fialové, modré, striebristé žlté a červenkasté. Podľa výšky stonku rozlišujeme odrody nízke, ktoré dorastajú do 15-20 cm, polovysoké majú výšku 30-60 cm a vysoké odrody majú výšku hlúbu 100-150 cm.

Nároky na pôdu a prostredie

Kel kučeravý je najmenej náročným druhom hlúbovín. S úspechom ho môžeme pestovať aj v polotieni pod ovocnými stromami. Najviac vyhovujú vlhšie, stredne ťažké a vyhnojené pôdy maštaľným hnojom. Reakcia pôdy má mať hodnotu medzi 6,2-7,5 pH. Dôležitá je dostatočná výmena pôdneho vzduchu, preto sa musí pôda prevzdušňovať pravidelnou kultiváciou počas vegetácie. Dobre znáša chladné i mrazivé počasie, preto sa hodí aj do vyšších polôh. V záhradkách ho pestujeme najmä po špenáte, šaláte, skorej karotke a cibuľke. Skorý kaleráb a reďkovka nie sú veľmi dobrými predplodinami pre kel kučeravý, nakoľko ide o príbuzné druhy.

Príprava pôdy a hnojenie

Jesenná príprava pôdy pozostáva so zapracovania zvyškov po zbere úrody v predchádzajúcom roku. Pritom treba pamätať na rozhodenie organického hnojiva, najčastejšie maštaľného hnoja a fosforečných i draselných hnojív. V tomto čase sa uskutoční aj vápnenie, ak je to potrebné. Dávka maštaľného hnoja je 4 kg na 1 m2 . Na zimu necháme pôdu ležať v hrubej brázde po orbe alebo po rýľovaní.

Na jar brázdy urovnávame čo najskôr ako sa dá vstúpiť na pozemok. Potom sa odoberú vzorky pôdy na rozbor živín. Ak máme výsledky analýz, vypočíta sa odporúčané hnojenie. Potrebné živiny vo forme priemyselných hnojív dodáme pred ďalším spracovaním pôdy. Dokonalý a rovný povrch pôdy má byť najmä ak sa bude pestovať s priamej sejby. Pôda má byť pripravená tak, aby sa zachovala kyprosť, ale vrchná vrstva v hĺbke 40-.50 mm musí byť utužená. Tak sa zabezpečí dobré vzlínanie vody k osivu, ktoré sa pri sejbe dostáva do hĺbky 20-30 mm.

Osivo a sadivo

K výsevu sa odporúča používať tak, ako pri iných kultúrach, iba certifikované osivo. Výsevné množstvo závisí od stanovištných podmienok, od prípravy pôdy, osiva, spôsobu sejby a pestovania. V jednom grame je 280 až 300 semien. Po výseve pri optimálnych podmienkach osivo klíči už za 4-6 dní a klíčivosť si udržiava 3-4 roky.

Sadivo kučeravého kelu sa predpestuje pre spôsob pestovania z priesad. Priesady môžeme dopestovať z výsevov do debničiek, do fóliovníkov, parenísk, do rôznych zakoreňovačov alebo von na záhon.. Rastlinky sa presádzajú v čase vytvorenia dvoch pravých listov, ak sme siali do debničiek. Väčšinou sa však pestujú bez presádzania. Vtedy sa seje do riadkov tak, aby rastlinky mali dostatok priestoru. Ani pri výseve do zakoreňovačov a na voľnú plochu nie je potrebné presádzanie. Zdravé priesady majú byť pevné, ohybné, dostatočne silné s 5-8 pravými listami a dobre vyvinutou koreňovou sústavou.

Pestovanie a ošetrovanie

Pri priamej sejbe si volíme riadky 50 až 80 cm, podľa odrôd. Nízke odrody sejeme do užších riadkov a vysoké do širších riadkov. Termín sejby je závislý od skorosti a vzrastu kultivaru. Vysoké a skoré sejeme do polovice mája a nízke a neskoršie odrody sejeme začiatkom júna. Aj vo vyšších polohách a horských oblastiach môžeme siať už v máji. Keď pestujeme pre zimnú spotrebu, volíme neskorší termín sejby. Po vzídení a vytvorení dvoch až troch prvých listov jednotíme rastliny na vzdialenosť v riadku 40-70 cm. Ďalšie ošetrovanie spočíva v kyprení pôdy, ničení burín a polievaní podľa potreby. V štádiu asi 8-10 pravých listov sa môže prihnojiť. Pri vysokých odrodách sa počas vegetácie môže nahŕňať pôda k rastlinám až do výšky 20 cm.

Pri pestovaní z priesad, sejeme v máji. Dobre vyvinuté priesady vysádzame na spracovaný pozemok do sponu 50x50 cm až 80x80 cm. Tradičným spôsobom na malých parcelkách sadíme tak, že na označenom mieste vykopeme jamku a zalejeme ju vodou. Do vzniknutého blata uložíme korene priesad, prihrnieme zeminu a pritlačíme ku koreňom. Ošetrovanie je rovnaké ako pri pestovaní z priamej sejby.

Zber a kvalita trhového tovaru

Konzumnými časťami sú listové čepele, ktoré môžeme začať zberať hneď ako sa vyvinú. Mladé listy sú jemnejšie, ale úplne vyvinuté listy sú veľké a chuťovo plnohodnotné. Na väčších plochách sa zberá väčšinou naraz neskoro na jeseň. V záhradkách sa uprednostňuje zber po prvých jesenných mrazíkoch, kedy listy majú už príjemnú sladkastú a korenistú chuť. Zberá sa postupne celú zimu. Rastliny môžu prezimovať vo voľnej pôde, lebo ani zimné mrazy ich vážnejšie nepoškodzujú.

Zberáme postupne také množstvá, ktoré sa spracujú, pretože listy po zber rýchlo vädnú a potom sú horkastej chuti. Keď chceme uchovať listy, odporúča sa ich umyť vo vode a vlhké ich uložiť v mikoroténovom vrecúšku do chladničky. Takto vydrží v nezvädnutom stave asi tri dni. Kel kučeravý dobrej kvality pri zbere má mať čerstvé, nepoškodené, čisté a nenapadnuté listy, sfarbené tak ako je to typické pre odrodu. Na trh sa majú dodávať jednotlivé listy alebo s celou vrcholovou časťou, ktorá má stonku – hlúb dlhý 10 cm. Z jednej rastliny získame 0,6-1,5 kg listov.


Vystavené: 18.10. 2005

Autor textu: Doc. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD.