Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Čierna reďkev a ďalšie druhy na skladovanie

Reďkev bola známa už v staroveku. Prostredníctvom Rimanov sa dostala na sever. V strednej Európe sa rozšírila a vo veľkom sa používala asi v 16. storočí. Uplatňovala sa ako liek pri prechladnutí, tráviacich ťažkostiach, ochoreniach pečene a žlčníka.

Špecifickú štipľavú chuť reďkvi zapríčiňujú éterické oleje a síra. Často ich vnímame ako nepríjemnú arómu, ale tieto éterické oleje majú antibiotické a liečebné účinky. Reďkev je pestovaná nielen ako zelenina, ale aj ako liečivá rastlina. Konzumnou časťou je buľva, ktorá obsahuje veľa minerálnych látok, z ktorých prevláda vápnik, síra, draslík, chlór, sodík, fosfor, horčík, železo a iné. Ďalej obsahuje vitamín C a E. Šťava z reďkvi v zmesi s medom sa používa ako liek proti kašľu a chronickej bronchitíde.

Reďkev čierna má v našom zeleninárstve druhoradé postavenie. Väčšinou sa pestuje ako následná plodina po skorých jarných zeleninách. Má podobné nároky na prostredie ako reďkovka. Reďkev čierna je zimný kultivar, vyhovujú jej hlinitopiesočnaté až hlinité pôdy s dostatkom humusu. Pri pestovaní na ťažkých pôdach sa vyznačuje ostrou, drsnou chuťou. Neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom, buľvy sú červivé, praskajú a majú nepríjemnú štipľavú chuť. Pestujeme ju v druhej alebo tretej trati. Pred sejbou pôdu dokonale spracujeme a zapravíme priemyselné hnojivá. Zo stopových prvkov dodávame hlavne bór a mangán. Prehnojenie dusíkom spôsobuje zlú skladovateľnosť.

Reďkev čiernu pestujeme z priameho výsevu do voľnej pôdy. Vysievame od júla do polovice augusta do riadkov vzdialených 30 – 40 cm. Rastliny jednotíme na vzdialenosť 10 – 15 cm v riadku . reďkev po vzídení plečkujeme a okopávame. Len pri dostatočnej zálievke dopestujeme kvalitné buľvy s jemnou dužinou. Za suchého a teplého počasia hlavne mladé rastliny napádajú skočky, ktoré poškodzujú listy. Porast ošetríme krátko po vzídení prípravkom Actellic 50 EC v koncentrácii 0,15 – 0,2 %. Čiernu reďkev nechávame na poli čo najdlhšie. Zberáme ju pred mrazmi, odstraňujeme vňať a bočné korienky. Popraskané, rozkonárené a duté buľvy sa na uskladnenie nehodia. Pri teplote 0o C a relatívnej vlhkosti vzduchu 90 – 95% vydrží 2 – 6 mesiacov. Najčastejšie sa pestuje odroda Guľatá čierna. Je to zimná reďkev vhodná na skladovanie. Tvorí guľovité až plochoguľovité buľvy, široké 5 – 9 cm s náhlym prechodom do koreňa. Povrch je čierny a slabo korkovitý. Dužina je biela, kompaktná, hviezdicovito mramorovaná, výraznej chuti.

Z ďalších druhov koreňovej zeleniny, ktoré sú na okraji pestovateľského záujmu vhodné na skladovanie sú čierny koreň, červená repa šalátová, okrúhlica, kvaka a chren.

Čierny koreň je trváca rastlina s čiernym valcovitým koreňom dlhým asi 30 – 40 cm, pri poranení vyteká z neho biela šťava. Pestujeme ho z priamej sejby skoro na jar do riadkov vzdialených 30 – 40 cm do hĺbky 3 – 4 cm. Vzdialenosť rastlín v riadku má byť 8 – 10 cm. V horších klimatických podmienkach môžeme siať v júli a v auguste. Vtedy korene zbierame v budúcom roku. Nevýhodou je, že prezimované rastliny môžu vybiehať do kvetu a tým sa znehodnocuje koreň. Osivo klíči pomerne dlho, preto je potrebné porast ihneď po vzídení odburiniť a skypriť. Čierny koreň z jarných výsevov zberáme jednorázovo na jeseň alebo aj na jar. Keď počasie dovolí môžeme zberať postupne aj počas zimy. Z júlovej a augustovej sejby korene zberáme v budúcom roku v mesiaci september. Zber je náročný, lebo korene sú dlhé a smerom nadol sa trocha rozširujú, pričom sú krehké, vňať je slabá a nemožno ju ťahať. Zo zlomeného alebo poraneného koreňa vytečie šťava a koreň zostane suchý. Po očistení a odstránení listov sa ihneď ukladá, pretože rýchlo vädne. Uskladňuje sa pri teplote 0oC a 90 – 98% vlhkosti vzduchu. Vydrží 2 – 4 mesiace. V suchšom prostredí veľmi rýchlo vysychá.

Dobre skladovateľnou zeleninou je aj červená repa šalátová. Pestujeme ju z priamej sejby. Výsev robíme v máji až júni do riadkov vzdialených 30 – 40 cm . vzdialenosť rastlín v riadku nemá byť väčšia ako 10 – 15 cm. Príliš veľký spon umožňuje nežiadúcu tvorbu značne veľkých buliev. Porast sa ošetruje ako porasty ostatných koreňových zelenín. Zberáme ju až do príchodu mrazov. Optimálna veľkosť buliev na skladovanie je 5 – 7 cm. Odstraňujeme vňať, korene a zeminu. Pri teplote 0oC a 90 – 98% vlhkosti vzduchu vydrží asi 5 mesiacov. Pri skladovaní v hrobli je lepšie presýpať ju vlhkým pieskom.

Menej pestovanou zeleninou je tiež okrúhlica a kvaka. Konzumnou časťou sú buľvy, ktoré sa používajú na šaláty, prívarky a iné prílohy. Okrúhlica sa pestuje z priamej sejby, nikdy sa nevysádza, pretože priesady sa ťažko prijímajú. Vysievame do riadkov vzdialených 25 – 35 cm od júla do konca augusta. Má veľmi krátku vegetačnú dobu 60 -100 dní. Chuťou pripomína kaleráb. Zaraďujeme ju do druhej trate, pestovanie je podobné ako pri hlúbovinách. Na uskladnenie sa hodia iba neskoré odrody. Pri optimálnych skladovacích podmienkach vydrží 5 mesiacov. Na skladovanie je oveľa citlivejšia ako ostatné koreňoviny, lebo má vysokú intenzitu dýchania a ľahko hnije. Kvaka sa pestuje z predpestovaných priesad podobne ako kapusta. Priesady vysádzame v júni do sponu 50 x 30 cm. Môže sa tiež pestovať z riedkej priamej sejby začiatkom mája. Ošetrovanie je podobné ako pri neskorej kapuste. Buľvy sa zberajú neskoro na jeseň. po očistení a odlistení sa uskladňujú podobne ako kvaka.

Chren je trváca rastlina, ktorá sa pestuje pre koreň. Používa sa viac ako korenina a pochutina než ako zelenina. Jeho spotreba je malá a preto sa pestuje len v malom množstve. Dobre prezimuje aj na poli, ale dobre sa aj uskladňuje. Zberá sa na jeseň, čo najneskoršie. Dostatočne hrubé, nepoškodené korene sa zbavujú vňate a bočných korienkov. Uskladňujú sa iba korene hrubšie ako 1,5 cm. Skladuje sa podobne ako ostatná koreňová zelenina. Pri teplote -2 -0,5oC a 95 – 98% vlhkosti vzduchu vydrží až rok. Dobre sa osvedčilo balenie chrenu do fólií. V nechladenom sklade stráca arómu a vysychá.

 

Vystavené: 25.1. 2007

Autor textu: Ing. Viteková Alžbeta