Logo VUZ
Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Cícer sa vytráca z polí

Je stará pestovaná plodina. Suchovzdornosťou predstihuje všetky ostatné druhy strukovín.

Jeho úrody v suchších a teplejších oblastiach sú vyššie a istejšie. Vo svete je treťou najpestovanejšou strukovinou. Najväčšie pestovateľské plochy sú v Indii. Ďalej sa výrazne pestuje v Pakistane, Barme, ale aj v Španielsku. Celková ročná produkcia je okolo 6,5 miliónov ton, z toho v Indii okolo 4 miliónov ton. Priemerné hektárové úrody sú 0,5 t. Pri optimálnych podmienkach, vhodnej agrotechnike dosahuje viac ako 2,2 t.

V chudobnejších krajinách patrí medzi hlavné zdroje vo výžive ľudí. Je to aj z toho dôvodu, že sa tam nedarí ostatným strukovinám. Nielen najväčším pestovateľom, ale zároveň štátom disponujúcim s najvyšším počtom kultivarov je India.

Cícer nemá na pôdu zvláštne nároky, no najlepšie mu vyhovujú pôdy černozemného typu. .Darí sa mu aj v piesočnato-hlinitých a hlinitých pôdach. Cícer rastie aj na zasolených pôdach, neznáša však pôdy obsahujúce chloridy. Najväčšie nároky na teplo má v období kvitnutia, tvorby a dozrievania plodov, kedy musí byť priemerná teplota okolo 200C. Daždivé a chladné počasie nepriaznivo vplýva na tvorbu plodov, pretože kvety opadávajú.

Základná príprava pôdy pre cícer sa neodlišuje od prípravy pre ostatné strukoviny. V základe spočíva v hlbokej orbe na jeseň, urovnaní povrchu na jar a príprave osivového lôžka pre rovnomernú sejbu.

Na živiny cícer nemá zvláštne požiadavky. Na dobre zásobených pôdach ho netreba hnojiť. Dusíkaté hnojenie nie je vždy žiaduce, jeho používanie vyvoláva značné zväčšovanie vegetatívnych orgánov. Na vyčerpaných pôdach dusíkaté hnojivá zvyšujú úrodu semena.

Cícer sejeme hneď po jarných obilninách v priebehu marca a začiatkom apríla. Semená začínajú klíčiť pri teplote 40C. Pri teplote 4-50C vzíde cícer za 18-20 dní, pri vyššej teplote 8-100C za 10 dní. Vzídené rastlinky znášajú aj slabé jarné mrazíky, krátkodobo znesú i –60C. Pri vyššej teplote vymŕzajú. Ošetrovanie počas vegetácie spočíva v ničení buriny a kyprení pôdy.

Sejeme do riadkov vzdialených od seba 300-500 mm, do hĺbky 40-60 mm. Cícer v porovnaní s ostatnými strukovinami dozrieva veľmi rovnomerne, nepolieha a struky nepukajú. Semená sa zberajú, keď sú struky žlté. Prezreté struky sa ťažko varia. Vyčistené semená cíceru uskladňujeme v suchých vetraných priestoroch. Semená majú veľkú výživnú hodnotu, obsahujú okolo 30% bielkovín, 8% tuku, 44 % uhlohydrátov, vitamíny a minerálne látky. Používa sa na výrobu múky, cukrárenských, potravinárskych výrobkov, ale aj pri výrobe kávovinových nahrážok.

Pre cícer sú najvhodnejšie teplé a suchšie lokality na južnom Slovensku.

 

Vystavené: 2.9. 2005

Autor textu: Ing. Š. Barkoci