Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 
 


Liečivé účinky cibule a cesnaku

Cibuľová zelenina zahŕňa najstaršie zeleniny, ktoré človek konzumoval. Poznali ich v starom Egypte, v antickom Grécku i Ríme, kde boli aj liekom. Od tej doby sa ich obľuba rozšírila po celom svete. Sú žiadané pre svoju chuť, vôňu a pre možnosť všestranného uplatnenia v kuchyni. V ostatných rokoch sa zvyšuje ich spotreba, čo je podporované novými poznatkami o pozitívnych účinkoch cibuľovín na ľudské zdravie.

Cibuľa a cesnak obsahujú veľa zložiek, ktoré majú ochranný (bioaktívny a chemoprotektívny) účinok na ľudské zdravie. Mnohé z nich znižujú riziká vážnych civilizačných chorôb. Sú to predovšetkým antioxidačné látky. Patria medzi ne popri niektorých vitamínov fenolické látky, najmä flavonoidy kvercetín, kempferol, ktoré pôsobia proti srdcovým a cievnym ochoreniam, bránia rozvoju nádorov a majú veľa ďalších priaznivých účinkov. Typická zlato žltá farba šupky mnohých odrôd cibule je spôsobená práve prítomnosťu kvercetínu. Dôvodom intenzívnej farby červených odrôd je obsah anthokyaninov, ktoré majú takisto antioxidačné účinky. Antioxidačne pôsobia aj niektoré sírne zlúčeniny cibuľovín ako je alicín, rôzne S-metylcysteínsulfoxidy, dialyldisulfidy, izothiokyanáty a ďalšie. Znižujú riziko nádorovéhých ochorení, znižujú obsah cholesterolu i cukrov v krvi. Cibuľa a cesnak sa v ľudovom lekárstve odporúča ako liek proti nádche. Prítomné látky s protimikróbnymi účinkami pôsobia proti zápalom a priaznivo regulujú črevnú mikroflóru. Cibuľoviny obsahujú vitamín C (v listoch asi 3-krát viac ako v podzemnej časti) a okrem provitamínu A obsahujú aj vitamín B1 a B2. Pretože sa dobre skladuje, stávajú sa v zimnom období jedným z najdôležitejších zdrojov vitamínu C pre náš organizmus. Pri krájaní cibuľovitej zeleniny sa uvoľňujú éterické oleje s obsahom sírnych zlúčenín, ktoré spôsobujú charakteristickú vôňu a majú silné antibiotické vlastnosti. Konzumácia cibule a cesnaku podporuje vylučovanie žalúdočných štiav, tráviace pochody ale i stráviteľnosť potravy. Ovplyvňujú črevnú mikroflóru, podporujú chuť k jedlu a taktiež pôsobia ukľudňujúco na nervovú sústavu. Liečivé účinky spočívajú v baktericídnej a fungicídnej účinnosti obsiahnutých fytoncídov, ktoré pôsobia protizápalovo. Cesnak sa používa ako antisklerotikum a ako prostriedok na zníženie krvného tlaku. Rovnako ako cibuľa pomáha pri niektorých črevných ťažkostiach, pri chrípkových epidémiách, podporuje vylučovanie žlče a vypudzuje črevné parazity. Z vonka sa cesnak prikladá na miesta po vpichu hmyzu. Pri dlhšom pôsobení na kožu však môže spôsobiť exémy.

Pre výživu sú hodnotné aj zelené vňate ako dôležitý zdroj vitamínu C a sú vítanou pochúťkou na jar. Cibuľová zelenina je najhodnotnejšia v surovom stave k jedlám, chlebíčkom, ale odporúča sa hojne konzumovať aj po tepelnej úprave. Cibuľoviny si ceníme aj preto, že nie sú náchylné na hromadenie škodlivých látok ako sú dusičnany, zvyšky chemikálií a iné kontaminanty.  

 

Vystavené: 16.9. 2005

Autor textu: Doc. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD.