Úvod
Cibuľa je jednou z najstarších zelenín, ktoré
človek konzumoval. Poznali ju v starom Egypte, kde jej preukazovali
božské pocty, v antickom Grécku i Ríme bola aj liekom
a od tej doby sa jej obľuba rozšírila po celom svete. Je predovšetkým
žiadaná pre svoju chuť a vôňu a pre možnosť všestranného
uplatnenia v kuchyni. Od dávna je pokladaná za všestranne prospešnú
zeleninu. Záujem o zvýšenie spotreby cibule je v posledných
rokoch podporovaný novými poznatkami o pozitívnych účinkoch
na ľudské zdravie.
Význam v jedálnom lístku
Ukázalo sa, že cibuľa obsahuje veľa zložiek, ktoré
majú ochranný (bioaktívny, (chemoprotektívny) účinok na ľudské zdravie.
Mnohé z nich znižujú riziká vážnych civilizačných chorôb. Sú
to predovšetkým antioxidačné látky. Patria medzi nich popri niektorých
vitamínov fenolické látky, najmä flavonoidy kvercetín, kempferol),
ktoré pôsobia proti srdcovým a cievnym ochoreniam, bránia rozvoju
nádorov a majú rad ďalších priaznivých účinkov. Býva ich tu
až 900 mg.kg-1. Typická zlato žltá farba šupky mnohých
odrôd cibule je spôsobená práve prítomnosťu kvercetínu. Intenzívna
farba červených odrôd je spôsobená obsahom anthokyaninov, ktoré
majú takisto antioxidačné účinky. Antioxidačne pôsobia aj niektoré
sírne zlúčeniny cibule ako je alicín, rôzne dialyldisulfidy, izothiokyanáty
a ďalšie. Riziko nádorového ochorenia znižujú aj malé množstvá tukov
cibule. Extrakty cibule znižujú obsah cholesterolu i cukrov
v krvi. Cibuľa sa v ľudovom lekárstve odporúča ako liek
proti nádche. Prítomné látky s protimikróbnymi účinkami pôsobia
protizánetlivo a priaznivo regulujú črevnú mikroflóru.
Zložky cibule sa dokonca uplatňujú aj pri kompostovaní
odpadu cibule, nakoľko v šupkách je týchto aktívnych zložiek
najviac. Cibuľa je zdravou zeleninou tiež preto, že nie je náchylná
na hromadenie škodlivých látok (dusičnany, pesticidy, kontaminanty)
a riziko z tejto strany pri správnom pestovaní neohrozuje
naše zdravie.
Vyššia a rovnomerná spotreba
Preto je účelné usilovať o zvýšenie spotreby
cibuľovej zeleniny a tiež o jej rovnomernú konzumáciu
počas roka. Na jar predovšetkým vo forme cibuľovej vňate, cibule
sečky a cibule zelenačky, v ostatnej dobe prichádza ponuka
suchej cibule.
Akosť na skladovanie
Na zimu a jar sa záhradkári sa zvyčajne zásobujú
vlastnou dopestovanou cibuľou. Majú možnosť zabezpečovať dobrú uchovateľnosť
už počas pestovania. Na skladovanie treba pestovať cibuľu z priameho
výsevu, ktorá vydržia s menšími stratami oveľa dlhšie. Zo súčasného
širokého sortimentu sa na skladovanie hodia osvedčené odrody typu
‚Všetana‘ ,Alica‘ ap. Na trh prichádzajú nové odrody šľachtené na
skladovanie a doba zimného skladovania sa stále predlžuje.
Lepšie sa skladujú menšie cibule; aj keď majú nižšiu úrodu, nízke
skladovacie straty ju nahradia. V ťažkých a ílovitých pôdach sa
cibuľa ľahko vyťahuje, preto sa má pre uskladnenie pestovať na pôdach
hlinito-piesočnatých. Tiež cibuľa prehnojená dusíkom sa zle uskladňuje
a skoro vyrastá. Nepriaznivo pôsobí tiež nadmerne daždivé vegetačné
obdobie alebo nadmerné zalievanie.
Predsúšanie
Na skladovanie vyberáme iba partie zdravých, dobre
zatiahnutých cibúľ, ktoré musia byť dobre zaschnuté. Za pekného
suchého počasia sa cibuľa dosúša priamo na záhone. Inak ju treba
dosúšať v tenkej vrstve na suchom, teplom a zatienenom
mieste s primeraným prúdením vzduchu. Pri vyšších teplotách
a intenzívnejšom vetraní je dosúšanie ale aj hojenie miest
poranených pri zbere rýchlejšie. Podľa situácie môže dosúšanie trvať
2 až 3 týždne. Dobre pripravené cibule musia mať aspoň dve celkom
suché šupky. Cibuľa je rastlinný orgán, uspôsobený na prečkanie
suchého obdobia a vysušená šupka, celkom nepriepustná pre vodné
pary, ju dobre chráni tak pred výparom vody, ako aj pred vonkajšími
škodlivými činiteľmi. Preto je dosúšanie tak dôležité. Dobre predsušenú
cibuľu poznáme podľa toho, že šupka šušti a do hromady cibule
môžeme voľne vnoriť ruku.
Úpravy
Pred uložením cibuľu vytriedime, odstránime uvolnené
šupky, zvyšky vňate a korienkov, ktoré bránia prúdeniu vzduchu
a vetranie je tak sťažené. Dobre sa skladujú cibule strednej
veľkosti, optimálna veľkosť je 40 až 50 mm.
Skladovanie
Cibuľu ukladáme zvyčajne v polyetylénových prepravkách,
najlepšie nízkych, menej často v sieťových vreciach v jednej
vrstve. Pre menšie množstvá možno použiť prácnejšie, ale účinnejšie
ukladanie vo vrkočoch, zavesených na vzdušnom mieste. Cibuľu skladujeme
v dobre vetraných suchých a chladných komorách, chránených
proti premŕzaniu. Cibuľa znáša bez poškodenia teploty až –4 °C,
pokiaľ sa s ňou nehýbe a pokles i zvyšovanie teploty
je pozvoľné. Preto sa môže skladovať aj na povale od hrubou vrstvou
slamy. Nesmie sa skladovať spoločne s inými plodinami, čo by
znížilo jej trvácnosť ale aj ohrozilo akosť ostatných plodín. Ak
je tento spôsob nevyhnutný, uložíme dobre vysušenú cibuľu vo fóliou
vyložených prepraviek a zasypeme agroperlitom. Ten chráni cibuľu
pred vlhnutím a okolie pred silicami z cibule. Treba však
cibuľu častejšie kontrolovať.
Optimálne podmienky uskladovania cibule sú teplota
–3 až +2 °C a relatívna vlhkosť vzduchu 65 až 75 %. Pri
dobrom vetraní vydrží cibuľa 150 ž 240 dní. Cibuľa šalotka vydrží
dobre celý rok, preto ju ponechávame na spotrebu v neskorej
jari.
Cibuľa štupľovka nesmie po vysadení vybehať do kvetu,
preto nesmie byť skladovaná pri teplote , pri ktorej sa zakladá
kvetný stvol. t.j. 0 až +18 °C.
Starostlivosť o uloženú cibuľu
Cibuľu zo začiatku kontrolujeme často a dobre
vetráme. Napadnuté cibule odstraňujeme. Pri vyšších teplotách začínajú
cibule na jar vyrastať, tie vyberáme na spotrebu, ale vnútornú časť
s klíčkom a korienkami rýchlime v črepníkoch a dopestujeme
si zelenú vňať, ktorá je nutrične hodnotnejšia ako vlastná cibuľa.
Straty sa pri dobrých podmienkach skladovania pohybujú u menšej
časti cibúľ, ktoré sme skladovali na vyskladnenie vo februári, od
8 do 12 %, v apríli od 12 do 24 %. To je menej ako
5 % z celkového počiatočného množstva na začiatku skladovania.
Vyššie straty môžu byť spôsobené špatným zdravotným stavom cibúľ
už pri zbere, nevhodným termínom a poškodením pri ňom, nedostatočným
predsušením, nesprávnymi skladovacími podmienkami.
Jarnú skorú cibuľu s vňaťou skladujeme v mikroténových
vrecúškach iba krátku dobu a v chladničke.
Ak chceme časť skladovanej úrody predať, musí byť
podľa predpísanej normy akosti vytriedená na jednotlivé triedy kvality,
na veľkostné stupne a správne označená.
Záver
Cibuľa – významná zelenina, ktorá chráni naše zdravie
a znižuje riziká ochorení, môže byť v našom jedálnom lístku
počas celého roka účelným výberom druhov a odrôd a starostlivým
skladovaním. Úrodu zo záhradky tak využijeme s minimálnymi
stratami.
Vystavené: 30.3. 2005
|