Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Červená repa šalátová dokáže zázraky


Červená repa šalátová je koreňová zelenina, ktorá sa pestovala už od 13. storočia. U nás sú známe odrody s rovnomerným červeným sfarbením. Kvalitnú repu keď rozkrojíme, má mať čo najčervenšiu farbu a kruhy čo najmenej výrazné.

Veľmi významným dôvodom jej využívania na prípravu jedál, je jej charakteristické sfarbenie. Červené farbivo je zložené z červených pigmentov – betacyanínov a žltých pigmentov – betaxantínov. Stálosť farbiva je značne ovplyvnená prostredím a podmienkami zahrievania.

Pri pôsobení vysokej teploty dlhší čas, sa pôvodná farba mení na temnú modročervenú. Pre zachovanie farbiva vyhovuje najmä mierne kyslé prostredie (pH 4 – 5). Prirodzené farbivo sa však získava aj priemyselným spôsobom a používa sa najmä na prifarbovanie potravín.

Červená repa obsahuje 90 % vody, 7 % cukrov, veľa minerálnych látok (sodík, draslík, vápnik, horčík), rastlinné farbivá (pôsobiace proti krehkosti ciev), bielkoviny, ale aj vitamín B1 a C. Cenný je betain, ktorý zabraňuje kôrnateniu ciev a zároveň podporuje činnosť pečene. V dôsledku tohto pestrého zloženia sa hovorí o jej priaznivých účinkoch na tráviace ústrojenstvo a profylaktickom pôsobení proti chrípke. Zároveň pomáha vylučovať z tela soľ a podporuje činnosť žlčníka.

Červenú repu zvyčajne konzumujeme vo forme šalátu. Tieto šaláty konzervujeme a sterilizujeme. Prichádzame však o množstvo cenných chuťových látok a vitamínov. Šťava zo surovej repy nám to môže vynahradiť. Po celý rok ju máme k dispozícii v obchodnej sieti v surovom stave. Veľmi jednoducho si môžeme túto šťavu pripraviť a zároveň nám poslúži ako liečebná kúra. Odporúča sa počas minimálne 10 dní v dávke 50 až 100 ml denne. Červenú repu šalátovú na jemno nastrúhame do sita nad širšiu nádobu a posypeme kryštálovým cukrom. Takto postupne šťava začne odkvapkávať do nádoby. Ak máme k dispozícii odšťavovač, ten nám prácu uľahčí. Šťavu pijeme riedenú s vodou denne jeden krát. Pomáha pri rekonvalescencii, ovplyvňuje činnosť cievneho a lymfatického systému. Veľmi prospieva najmä ako prevencia v chrípkovom období a zároveň posilňuje organizmus.

Šťavu z červenej repy v starých časoch používali ako atrament pri magických praktikách, najmä pri mágii sexuálnej. Nahrádzala ľudskú krv. V dnešnej dobe sa uprednostňuje pre svoje vysoké hodnoty cenných látok pre náš organizmus. Z červenej repy šalátovej sa môžu pripraviť veľmi chutné a ľahko straviteľné jedlá. Je nenahraditeľnou surovinou pri príprave známej polievky Boršč.

Boršč

300 g. hovädzieho mäsa, 1 malá červená repa, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 cibuľa, 200 g. hlávkovej kapusty, 1 bobkový list, 1 lyžica polohrubej múky, mleté čierne korenie, 2 lyžice rajčiakového pretlaku, 100 g. párkov, 0,1 l kyslej smotany, 40 g. masti, rasca, soľ.

Mäso nakrájame na kocky a v slanej vode uvaríme do polomäkka. Očistenú, nakrájanú zeleninu opražíme na masti a pridáme ju k mäsu. Suroviny dovaríme. Ku koncu varu pridáme do polievky na kolieska nakrájané párky, bobkový list, korenie, trocha rasce a polievku po uvarení zahustíme múkou rozmiešanou v smotane s rajčiakovým pretlakom.

Šalát z červenej repy na staročeský spôsob

400 g. červenej repy, 2 lyžice strúhaného chrenu, 1 lyžica octu, 30 g. cukru, aníz, soľ.

Uvarenú repu nakrájame na kolieska a navrstvíme do nádoby s chrenom, anízom a soľou. Nakoniec červenú repu zalejeme nálevom pripraveným z vody, octu a cukru. Šalát je vhodný na konzum asi za 24 hodín.

Šalát z červenej repy s kyslou kapustou

400 g.červenej repy, 100 g. kyslej smotany, 1 lyžica strúhaného chrenu, 1 cibuľa, 0,1 l kyslej pochúťkovej smotany

Kyslú kapustu posekáme na menšie kúsky, červenú repu nakrájame na tenké rezy, cibuľku nakrájame nadrobno a všetky suroviny spolu prevrstvíme.

Omáčka z červenej repy šalátovej na francúzsky spôsob

400 g. červenej repy, 20 g. oleja, 1 strúčik cesnaku, 0,1 l červeného vína, mleté čierne korenie, 2 lyžice hladkej múky, soľ.

Očistenú repu nakrájame, podusíme so soľou, nastrúhaným cesnakom, korením a vínom. Keď repa zmäkne, zahustíme ju zápražkou pripravenou z oleja, múky a malého množstva vody.

Polievka z červenej repy šalátovej

500 g. červenej repy, 2 lyžice múky, 0,15 l kyslej smotany, soľ.

Z repy, ktorú chceme ďalej použiť na prípravu šalátu, pripravíme vývar. Zahustíme ho múkou rozmiešanou v smotane, necháme zovrieť a podávame s opraženým chlebom .



Vystavené: 17.10. 2005

Autor textu: Juliana Králová