Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Konzumujeme čerstvú žeruchu

Žerucha siata (Lepidium sativum L.) je druh drobnej šalátovej zeleniny. Jedlou časťou sú mladé rastlinky, vysoké 6 – 10 cm. Majú jemnú pikantnú chuť, ktorú pestujeme pre príjemnú štipľavú vňať predovšetkým v zimnom a jarnom období. Svojou špecifickou vôňou a chuťou nám pripomína ostrejšiu reďkovku, horčicu alebo chren. Používajú sa mladé rastliny v čerstvom stave. Podobne ako pažítka sa s obľubou používa do šalátov a ako príloha k rôznym pomazánkam.

Je to veľmi užitočná rastlina, podporujúca trávenie. Má vysokú biologickú hodnotu. V 100 g rastliny je asi 30 – 40 mg vitamínu C, 2,5 mg karoténu, vitamínu B1, vitamínu K, glykozidov, a horčičnej silice. Obsahuje celý rad minerálnych látok, síru, železo, vápnik, horčík. Priaznivo vplýva na látkovú výmenu, aktivizuje činnosť žlčníka, pôsobí na žalúdočné šťavy, má močopudný účinok. Býva súčasťou jarných bylinných kúr.

V zime sa seje do debničiek, misiek z PVC alebo iných vhodných nádob naplnených 30 mm vrstvou ľahkej zeminy, v ktorých sa aj dodáva do malopredaja. Môže sa siať do misiek s buničitou vatou, ktorá musí byť stále vlhká. Takéto misky s vysiatymi semenami uložíme na okenný parapet alebo na iné svetlé miesto. Pri tomto spôsobe pestovania sa zberá len raz.

Zrezáva sa po vytvorení prvých listov, keď dosiahne výšku asi 60 mm, čo býva pri teplote 10 – 12 o C asi za tri týždne, pri vyššej teplote už za týždeň po sejbe. Semená vysiate na povrch substrátu vylíčia pri teplote 16 – 18 o C do troch dní a za týždeň môžeme odrezávať jemnú vňať.

Na poli sejeme od konca marca postupne v 14 – dňových intervaloch do riadkov na vzdialenosť 0,15 – 0,20 m a to 8 – 10 g na 10 m2. Na pôdu a podnebie nie je náročná, ale vyžaduje dostatok vlahy a dobre znáša i polotieň. S predlžujúcim sa dňom ako dlhodenná rastlina, rýchlo vybieha do kvetu.

Pri pestovaní na semeno sejeme začiatkom apríla do riadkov vzdialených 0,25 – 0,30 m, v riadkoch jednotíme na 0,10 – 0,15 m. Žerucha kvitne v júni, semeno dozrieva v júli až začiatkom augusta. Klíčivosť si udržuje 3 – 4 roky.

Okrem svojej dietetickej hodnoty, veľmi pekne poslúži zároveň ako aj dekorácia na okne alebo na stole v ktoromkoľvek ročnom období.

Z mladých listov žeruchy sa pripravujú šaláty z rôznymi prísadami. Hodí sa na obložené chlebíčky, do majonéz, omáčok, pomazánok, bylinkových masiel, na minútky, do omeliet a na mäsá.

Omeleta so žeruchou

2 vajcia, 1 malá cibuľa, 3 lyžice žeruchy, čierne korenie, soľ, 2 lyžice postrúhaného syra, maslo

V miske rozšľaháme vajcia s najemno pokrájanou cibuľou, so žeruchou so štipkou čierneho korenia a soli a so syrom. Omeletu upečieme na masle z oboch strán. Zdobíme ju čerstvou žeruchou a podávame so zemiakmi.

Pomazánka s Luncheomeatu so žeruchou

1 konzerva Luncheomeatu, 1 cibuľa, 2 lyžice oleja, 1 lyžička gulášového korenia, 2 kusy tavených syrov, šálka mlieka, hrsť strúhaného syra, 1 lyžica horčice, 2 vajcia, 4 lyžice pokrájanej žeruchy, soľ, štipľavá paprika

Na oleji speníme cibuľu, pridáme Luncheomeat, vidličkou roztlačíme, pridáme čierne korenie, tavený syr, mlieko a rozmiešame. Za stáleho miešania pridáme strúhaný syr horčicu, rozmiešané vajcia, žeruchu. Podľa chuti dosolíme a pridáme štipľavú papriku. Podávame najlepšie teplé na tousty.

Taliansky šalát

2 hlávkové šaláty, hrsť žeruchy, 1 nastrúhaná cibuľa, ocot, olej, soľ, čierne korenie a štipka cukru

Hlávkový šalát dobre roztrháme, žeruchu nakrájame, pridáme nastrúhanú cibuľu, ochutíme octom, olejom, soľou, čiernym korením a cukrom. Vychladíme a podávame.

Záhradný šalát

2 šálky uvarených zemiakov, 1/2 šálky uvareného zeleru, 1/2 šálky čerstvých uhoriek, 1/2 šálky reďkoviek, 1/4 šálky papriky, 1/2 šálky jemného salámu, 1/2 šálky žeruchy, soľ, čierne korenie, 1 lyžica cibule, 1 hlávkový šalát, 1/2 šálky majonézy alebo 1 šálka bieleho jogurtu, podľa chuti ocot alebo trochu citrónovej šťavy

Všetko pokrájame, zmiešame s majonézou a položíme na listy šalátu na miske, podľa potreby môžeme ozdobiť kolieskami uvarených vajec. Vychladíme a podávame ako letné večere s chlebom.

Tvarohová nátierka so žeruchou

250 g tvarohu, 100 g žeruchy, mlieko a soľ

Pripravíme nátierku z rozriedeného tvarohu a posekanej žeruchy.

Žeruchová polievka

500 g mladej žeruchy, 60 g masla, 40 g hladkej múky, 1,25 l vývaru z kostí, soľ, korenie

Jemne posekanú žeruchu opražíme na masle a povaríme vo vývare asi 15 minút a zahustíme svetlou zápražkou.

Žeruchová kaša

Žeruchu sparíme a na masle podusíme, prelisovanú zmiešame so zemiakovou kašou. Podáva sa k mäsu.

Záhradkár



Vystavené: 21.4. 2006

Autor textu: J. Králová