Fytosal, s.r.o.
Aleja Slobody 15
026 01 Dolný Kubín

 
 


Pestovanie a využitie topinamburu

Spoločnosť Fytosal spol. s.r.o. vznikla v roku 2003. Je to pestovateľsko-obchodná spoločnosť so sídlom v Dolnom Kubíne. Zaoberá sa pestovaním a následným spracovaním topinamburu do rôznych produktov zdravej výživy.

Topinambur, alebo slnečnica hľuznatá (Helianthus tuberosus L.), ľudovo zvaný sladký alebo židovský zemiak, tiež jeruzalemský artičok, je jednoročná rastlina patriaca do čeľade astrovitých, ktorá sa ale môže na stanovišti udržiavať hľuzami. Dorastá do výšky 1 až 5 m. Jej nadzemná časť je veľmi podobná slnečnici. Na mohutnej, niekedy rozkonárenej stonke rozkvitajú na jeseň žlté kvety. Podzemnou časťou sú hľuzy podobné zemiakom, majú však odlišnú chuť. Rastlina pochádza zo Severnej Ameriky, kde aj v súčasnosti v blízkosti Veľkých jazier zaberajú divé formy topinamburu značné plochy. Názov tejto plodiny vznikol podľa indiánskeho kmeňa Topinamba. Prvé zoznámenie s ňou je spojené s objavením a osídlením kanadského pobrežia. Počas veľkého sucha v roku 1612 nastal hlad a len hľuzy topinamburu zachránili život novousadlíkom. Rastlinu priviezli do Európy francúzski námorníci v roku 1605. Vďaka svojim chuťovým a liečivým účinkom sa jej pestovanie rýchlo rozširovalo po celej Európe.

Topinambur je rastlina nenáročná na pôdu, rastie prakticky na všetkých pôdach                                                                        foto: archív Fytosal spol. s r.o.

Topinambur pestujeme v oblasti pod Tatrami, v nadmorskej výške 910 metrov. S výsadbou sme začali v roku 2007 za účasti akademika Nikolaja Kočneva (Medzinárodná Akadémia prírodných produktov a biotechnológií), ktorý sa zaoberá výskumom, pestovaním a biotechnológiami spracovania tejto plodiny od roku 1986. Od roku 2009 pestujeme topinambur v bio kvalite. Vysadený je na ploche 5 ha. Ďalšie plochy sú v Maďarsku, na výmere 40 ha.

Topinambur je rastlina nenáročná na pôdu, rastie prakticky na všetkých pôdach. Môže sa pestovať aj na pozemkoch, ktoré nie je možné poľnohospodársky využívať. Túto plodinu možno pestovať dvomi spôsobmi - jednoročným a viacročným. Viacročné pestovanie predstavuje samoobnovenie rastu z hľúz, ktoré zostanú v pôde po zbere, keďže hľuzy sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči mrazu (až do - 40 °C). Tento spôsob je účelnejší ako každoročná výsadba.

Príprava na výsadbu začína na jeseň, keď sa urobí hlboká orba. Preoranie a prekyprenie pôdy pred výsadbou sa odporúča vykonať dvakrát. Jarné práce začínajú rovnako ako pri zemiakoch, v termíne, ktorý sa riadi vlhkosťou pôdy. Hľuzy sa vysádzajú skoro na jar (marec-apríl) s využitím sadzača zemiakov. Sadí sa do hĺbky 120-140 mm. Medziriadková vzdialenosť je 0,70-0,75 m, vzdialenosť v riadku 0,25-0,30 m.

Po výsadbe sa topinambur ošetruje podľa zásad mechanickej kultivácie zemiakov. Po vzídení rastlín sa prevedie hrobkovanie. Počas vegetácie sa nerobia žiadne iné zásahy, ani aplikácia pesticídov a hnojív. Správnym ošetrovaním sa zabezpečí porast bez burín. Ďalší rast burín je potlačený vysokou konkurencieschopnosťou topinamburu v druhej časti vegetácie, pretože rastliny dosahujú výšku do 5 m. Rastlina nemá žiadne známe choroby či škodcov. Poškodzuje ju však divá zver, ktorej táto plodina chutí.

Pred zberom na jeseň je potrebné nadzemnú časť posekať rezačkou. Jesenný zber je zložitý a pracný, pretože hľuzy spolu s koreňmi a pôdou tvoria ťažšie narušiteľný celok, ktorý prejde celým zberačom zemiakov. Je nutný vysoký podiel ručnej práce. Jarný zber nasledujúceho roka je z pohľadu mechanizácie výhodnejší, pretože cez zimu sa mrazom naruší kompaktný celok koreňov, hľúz a pôdy. Zber zemiakovým zberačom je tak oveľa spoľahlivejší a jednoduchší. My zberáme časť úrody v jeseni a časť na jar. Pri zbere sa používajú špeciálne upravené stroje, ktoré vlastníme, ale taktiež využívame služby.

Na Slovensku pestuje spoločnosť Fytosal spol. s.r.o. topinambur na ploche 5 ha
(foto: archív Fytosal spol. s r.o.)

Dosahované úrody sú približne 40 t.ha-1. Skladovanie hľúz je možné len na krátke obdobie (2-4 týždne), pretože rýchlo vysychajú. Dlhšie skladovanie je možné pri zabezpečení vyššej vlhkosti vzduchu v skladovacích priestoroch, ktorá sa blíži k 100 %. Topinambur spracovávame tak, že sú maximálne zachované výživové vlastnosti tejto plodiny.

Od iných druhov zeleniny sa topinambur odlišuje unikátnym sacharidovým systémom na podstate fruktózy a jej polymérov, fruktooligosacharidov a inulínu. Význam topinamburu spočíva v prevencii a podpornej liečbe cukrovky, obezity, metabolizmu, vysokého cholesterolu, aj pri detoxikácii organizmu. Topinambur reguluje krvný tlak a tráviaci systém, chráni pečeň a obličky. Pomáha tiež zvyšovať odolnosť organizmu pri infekciách.

Keďže topinambur priaznivo vplýva na ľudský organizmus, rozhodli sme sa z neho vyrábať produkty zdravej výživy. Firma Fytosal vyrába z hľúz topinamburu rôzne druhy džemov, kondenzovaný topinambur pod názvom Topinamburky, Topinamburky obaľované v čokoláde, škorici či jogurte, aj sirup, ktorý slúži ako náhradné sladidlo. Ďalej vyrábame topinamburový prášok, ktorý sa pridáva do múky, alebo priamo do jedál a znižuje glykemický index potravín. Nosným produktom je však výživový doplnok Top-Inulín, ktorý má priaznivé účinky pri liečbe cukrovky, osteoporózy či tráviaceho traktu. Takmer všetky naše výrobky z topinamburu sú vhodné aj pre diabetikov a celiatikov. Spomínané výrobky distribuujeme do predajní zdravej výživy po celom Slovensku a taktiež do vybraných lekární.

Ing. Pavol Smolka, konateľ spoločnosti Fytosal spol. s.r.o. 
(foto: archív Fytosal spol. s r.o.)

Vystavené 1.6.2011

Autori textu: Eva Nováková, PhDr. Daniela Oberučová