Logo VUZ Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 

 

Tymián – pestovanie, využitie

Dúška tymiánová (Thymus vulgaris L.) je trvalý, nízky poloker, ktorý je bohato rozkonárený a má bylinné stonky s protistojnými, čiarkovitými listami. V pazuchách listov v horných častiach stoniek sa tvoria nepárne prasleny drobných, bielych kvetov. Plody sú tvrdky. Celá rastlina aromaticky vonia. Kvitne od mája do augusta. Pochádza z oblasti Stredozemia a v súčasnosti sa pestuje v záhradkách a na poliach ako liečivá rastlina a korenina.

Dúške tymiánovej sa u nás darí v teplejších oblastiach, na južných svahoch chránených pred vetrom a zimou. Dobre znáša aj suchšie podnebie. Vyhovuje jej ľahšia, kyprá, piesočnato-hlinitá pôda, ktorá je dostatočne zásobená humusom a vápnom. Hnojenie čerstvým maštaľným hnojom jej nevyhovuje. Vo veľmi výživnej pôde stráca korenistú chuť. Na pôdach vlhkých, studených a čisto piesočnatých sa jej nedarí, v podmienkach drsnej zimy ľahko vymrzne.

Dúška tymiánová sa môže pestovať zo semena priamym výsevom na stanovisko, alebo výsadbou predpestovanej priesady.

Pri priamom výseve do dobre pripravenej pôdy seje sa koncom marca do riadkov vzdialených od seba asi 0,40-0,45 m. Po vysiatí sa semeno nezahrnie zemou, ale iba zľahka povalcuje, alebo hrabľami naplocho sa riadky utlačia. Po vzídení sa jednotí, odstraňuje sa burina a okopáva sa. Do konca septembra sa môže už prvýkrát zberať.

Výsev na prípravu priesady sa robí v začiatkom jari (v polovici marca) v parenisku alebo v debničkách. Semeno tymianu sa vyseje rovnomerne do riadkov na vzdialenosť 0,08-0,10 m do hĺbky 10 mm. Pôda sa jemne posype preosiatym pieskom, doštičkou utlačí a jemným rosením opatrne polieva, aby sa semeno nevyplavilo. Počas klíčenia sa udržuje parenisko vlhké a bez kôry. Vyklíčené rastlinky sa chránia pred zimou, ale i pred prudkým slnkom. Začiatkom mája sú už priesady po predchádzajúcom prepichovaní natoľko vyspelé, že sa môžu vysadiť do záhrady. Asi 0,10 m vysoké priesady sa vysádzajú po 4-5 kusoch do jedného trsu v spone 0,30 x 0,40-0,45 m. Po vysadení treba priesadu zavlažovať, plečkovať, okopávať, udržiavať bez burín.

Vňať dúšky tymiánovej sa zberá od začiatku kvitnutia až po rozkvet, v suchom počasí po rannej rose, nožnicami alebo kosákom. Výška kosenia kvitnúcej vňate je 0,08-0,10 m od zeme nad jej drevnatou časťou, ktorá nie je vhodná na zber a treba ju ponechať aj na vyháňanie nových výhonkov. V prvom roku zberáme raz a v ďalších rokoch dva razy, s posledným zberom v prvej polovici septembra, aby porast ešte obrástol. Aj keď sa vňať tymianu nezvykne zapariť, nesmie sa nechať po zbere na kopách ani stlačená vo vreciach, ale musí sa v čo najkratšom čase dopraviť na miesto sušenia.

Vňať tymiánu sa suší v tieni prirodzeným alebo umelým teplom, pri dostatočnom prúdení vzduchu, pri teplote do 40 oC. Vrstva vňate pri sušení nemá byť hrubšia ako 0,10-0,15 m. Môže sa sušiť aj vo zväzkoch. Keďže sa láme a drobí, neprevraciame ju, len ju jemne natriasame, kým je polosuchá. Dobre usušená droga si ponecháva pôvodnú farbu a veľmi príjemne vonia. Vňať uschne za 6-10 dní. Droga sa uchováva na suchom, vzdušnom a tienistom mieste.

Korenina vonia príjemne silne aromaticky, chutí ostro silne korenisto, horko a aromaticky. Vo farmácii sa používa na prípravu sirupov, extraktov, odvarov a liečivých čajov. Z vňate sa získava silica. Táto sa používa do rozličných prípravkov, ako napr. ústnych vôd, zubnej pasty, dezinfekčných mydiel, liekov proti kašľu, na posilňovanie a ukľudňovanie nervov a iné.

V jedlách chutí príjemne a napomáha tráveniu. Pridáva sa k mastným pečeným zemiakom, do praženice, mäsových plniek a sýtych polievok. Je obľúbeným korením do údenín, bravčového a baranieho mäsa, paštét, húb, tvarohu, diviny a syrov. Zvýrazňuje chuť fazuľovej, šošovicovej a hrachovej polievky, omáčok a zemiakových šalátov.

 

Vystavené: 1.12. 2006

Autor textu: Fülöpová Andrea