Logo VUZ Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 

 

Šalvia lekárska
(Salvia officinalis L.)

Šalvia lekárska je viacročný až trváci, voňavý poloker. Nadzemná časť dorastá do výšky 0,20-0,70 m. Stonky sú priame, štvorhranné, v hornej časti krátko rozkonárené, jemne plstnaté. V druhom vegetačnom roku dolné časti stoniek drevnatejú. Listy sú stopkaté, elipsovité, jemne vrúbkované, vráskavé, na líci sivo páperisté, na rube bielo plstnaté. Kvety sú usporiadané v 5-10 kvetných papraslenoch, v krátkych paklasoch. Plody sú štyri tmavohnedé, hladké, vajcovité tvrdky. Klíčivá schopnosť semien trvá 2-3 roky.

Vyhovujúce pestovateľské podmienky má v celej strednej a južnej Európe. U nás sa pestuje v južnejších, teplejších oblastiach. Šalvia sa vie aklimatizovať aj v chladnejších oblastiach. Najlepšie podmienky má v humóznych pôdach, zásobených dusíkom i vápnikom. Obľubuje dobre priepustné, ľahké až stredne ťažké pôdy. Na pestovanie je vhodná pôda hlinito-piesočnatá. Šalvia netoleruje lokality podmáčané spodnou vodou. Ak je pôda suchšia a kamenistá, musí sa zavlažovať. Je teplomilnou rastlinou, preto jej vyhovujú polohy slnečné, chránené pred vysušujúcimi vetrami. Je rastlinou dlhého dňa, svetlomilná. Neznáša hnojenie čerstvým maštaľným hnojom. Šalvia sa najlepšie zaraďuje do osevného postupu po okopaninách. Na jednom mieste sa pestuje 3-5 rokov, na malých plochách aj dlhšie. Vzhľadom na to, že šalvia sa na jednom stanovišti pestuje viac rokov je nutné dôkladne pripraviť pôdu. Na jeseň hlboko zoraná pôda sa na jar dokonale spracuje smykom, bránami a valcom. Na malých plochách stačí pozemok zrýľovať a pohrabať.

Šalvia sa pestuje priamym výsevom, z predpestovaných priesad, delením starších trsov alebo vegetatívne zo zakorenených odrezkov. Pri priamom jarnom výseve semeno vysievame v marci až apríli do riadkov vzdialených od seba 0,5 m, do hĺbky 10-20 mm. Porast sa po vyrastení do výšky 0,10-0,12 m jednotí, okopáva a čistí od buriny. Pri predpestovaní priesad semeno sa vysieva v marci do teplého pareniska, do hĺbky 20 mm a prikryje sa zeminou. Semeno vyklíči o 15-20 dní. Pravidelne zavlažované, dobre vyvinuté priesady so 4-6 pravými listami, vysoké 0,1 m sa na stanovište vysádzajú v máji – júni do sponu 0,45x0,45 m, najlepšie do vlhkej pôdy. Neskôr sa porast okope a očistí od buriny. Pestovanie delením starých trsov sa robí na jeseň. Rozdelené trsy sa vysádzajú rýľom a chránia sa pred mrazom okopcovaním. Tento spôsob rozmnožovania nedáva však taký pekný porast, ani úrodu ako prvé dva spôsoby. Na zimu je dobré porast podstlať lístím alebo slamovým hnojom, na jar zrezať staré stonky, aby vyrástlo čo najviac listov. Listy a stonky šalvie bývajú napádané škvrnitosťou spôsobenou hubami, proti ktorým je účinný postrek. Zo živočíšnych škodcov spôsobujú požerky na listoch húsenice vretienky.

Zo šalvie lekárskej sa zbierajú listy alebo bylinné zakončenia vňať tesne pred kvitnutím. V prvom roku sa zberá jedenkrát, v nasledujúcich rokoch 2 až 3-krát od mája do septembra. Neskorý jesenný zber zvyšuje riziko vymrznutia porastu. Pri zbere sa vňať kosí nad 3.-4. Listom. Zberaná vňať nesmie byť hrubšia ako 5 mm. Materiál sa kladie do vzdušných košov, v opačnom prípade sa ľahko zaparí. Sušenie môže byť prirodzeným teplom v prevzdušnenom priestore alebo umelým teplom do 35 oC. Vňať sa suší v tenkých vrstvách, s možným obracaním. Droga má bledozelenú až striebornosivú farbu, horkastú, zvieravú, tupo korenistú až štipľavú chuť i vôňu. Na domáce upotrebenie sa z dôvodu rýchleho vyprchania silice uchováva v dobre uzatvorených nádobách.

Droga šalvie lekárskej sa vnútorne používa vo forme záparu pri zápaloch dýchacích ciest, pri akútnych a chronických ochoreniach tráviaceho traktu, žlčových ciest, pri obličkových a močových kameňoch. Potláča potenie najmä nočné a nervového pôvodu, znižuje sekréciu mliečnych žliaz a hladinu cukru v krvi. Zvonka sa používa ako kloktadlo pri infekčných zápaloch ústnej dutiny a pri angíne, na zle sa hojace rany, zápaly, ekzémy a ako prísada do kúpeľa. Droga sa používa do bylinných čajových zmesí. Usušené šalviové listy sú obľúbenou koreninou najmä v talianskej a anglickej kuchyni. Pridáva sa do polievok, omáčok, šalátov, mastných a grilovaných mäsitých pokrmov i do klobás. S rozmarínom dodáva zaujímavú chuť mäkkým syrom a maslu.

Podobne, ako pri viacerých liečivých rastlinách aj pri šalvii platí, že terapeutické dávky sa nemôžu prekračovať, vnútorne sa nesmie užívať dlhodobo a vo väčších dávkach. Dlhodobé užívanie šalviového čaju a jednorázové vypitie záparu z väčšieho množstva môže vyvolať kŕče a závraty.

 

Vystavené: 4.12. 2006

Autor textu: Fülöpová Andrea