Logo VUZ Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Koriander siatý (Coriandrum sativum L.) ako korenina

Semená koriandru siateho spolu s bedrovníkom-anýzovým (Anisum vulgare L.) a fenikelom obyčajným ( Foeniculum vulgare Mill.) patria do skupiny korenín využívaných pri príprave pokrmov a jedál, pri grilovaní mäsových výrobkov a ako ingredienty do šalátov. Zelená hmota ako vňať (jemné listy) koriandru sa používa ako prichucovadlo do dresingov a zeleninových šalátov vzhľadom k zaujímavej vôni a neopakovateľnej chuti. Často sa uvádza, že koriander sa používa všade tam kde rasca tj. v potravinárstve, ako korenie do údenín, pri konzervovaní poživatín a zeleniny, v cukrárenstve, pri výrobe vína a pri príprave likérov. Pomleté semená koriandra sú súčasťou známeho korenia karí. Vyextrahovaná koriandrová silica zo semein sa využíva v kozmetickom priemysle a pri výrobe voňaviek. Z lekárskeho pohľadu substancie silice ako linalol a pinen majú fytoncídne účinky, povzbudzuje činnosť žalúdka a uľahčuje odkašliavanie ( Gromová 1993). Je súčasťou mastí pri reumatizme a kĺbových ochoreniach. Užitočnou časťou rastliny sú teda zelené listy ako vńať a droga z plodov (Fructus Coriandri)

Koriander pochádza zo Stredomoria a Blízkeho východu. V SR je niekoľko väčších producentov a pestuje sa tiež v záhradkách. Je to jednoročná bylina s výškou porastu 0,4-0,7 m. Je atypická tým, že na byli spodné listy sú jednoduché stopkaté listy trojito zárezové. Listy v strede byle sú pérovito až dvojito pérovito strihané. Horné listy sú dvojito až trojito pérovito strihané. Súkvetím je plochý okolík. Kvety sú drobné, biele alebo ružové. Plodom je vysiaca, okrúhla, nerozpadavá dvojnažka s typickou vôňou. V odbornej literatúre (Kresánek, Krejča 1977 ) je zmienka o dvoch variantoch plodov koriandru ( nerozpadavá dvojnažka) a to varieta von Alef. s hmotnosťou 1000 semien 9-15g a varieta microcarpum D.C. s hmotosťou 1000 semien 5-7g. Drobnosemenná má väčší výťažok silíc.

Z komplexu požiadaviek na technológiu produkcie možno stanoviť, že koriander siatý je náročnou plodinou vzhľadom k požiadavkám na zásobu živín a dostatku vápna a vlahového režimu. Citlivý je na prehnojenie dusíkom (Gromová 1993).Umiestnenie porastu koriandru vykonáme na slnečné polohy s dobrou, kvalitnou štruktúrou pôdy, dostatočne zásobenou a laboratórne stanovenými živinami v pôde a dostatkom vlahy aj vo forme závlahy. Obdobie vegetácie koriandru siateho je 80-120 dní. Vhodnými predplodinami sú skoré zemiaky, obilniny a strukoviny. Poplodinou môžu byť všetky kultúry. Je dôležité poznamenať, že pestovanie koriandru nie je vhodné v ovocnom sade, pretože koreňmi vylučuje látky spôsobujúce vysoký počet odumierania ovocných drevín.

Pestuje sa z priamej sejby a je jednoročnou bylinou. Výsevné množstvo je 20-30 kg.ha-1. Vhodná doba výsevu na zakladanie porastu je v druhej polovici marca. Rady môžu mať vzájomnú vzdialenosť 0,25 až 0,3 m s hĺbkou výsevu 0,04 až 0,05 m. Pomerne dlho vzchádza, asi 25 dní. Používame postemergentný herbicíd, aby sa porast pokiaľ možno udržoval v bezburinnom stave. Založený porast plečkujeme a okopávame. Najviac vlahy vyžaduje od vzchádzania po vytvorenie listovej ružice a v období objavenia sa bočných výhonov po začiatok kvitnutia. Ovšem v období kvitnutia a dozrievania plodov vyžaduje suché a teplé počasie. Preventívne postrekujeme porast proti hubovitým chorobám.

Ako už bolo uvedené, koriander siatý sa pestuje pre bezprostredné kuchynské použitie podobne ako petržlenová vňať z porastu vysokého 0,4 až 0,8 m. Plody vo forme suchej nerozpadavej dvojnažky ako výsledok zberu koriandrového porastu získame z väčších pestovateľských plôch strojovým zberom dvojfázovo alebo pri menších plochách ručne. Vhodná doba zberu je vtedy, keď stonky porastu sú ešte zelené, väčšina listov na stonke už je suchá a asi 40% plodov je zrelých na zber. Ak plody majú vyššiu vlhkosť ako 12% musia sa dosušovať v tenkej vrstve a pri maximálne 350 C. Úroda plodov je 0,6 až 1,6 t.ha-1 a z tohoto množstva sa získava 7 aaž 17 kg silice a asi 3 t koriandrovej slamy ktorá je vhodnou dietetickou zložkou siláže. Vyprodukované semená musia byť dobre vyvinuté, čisté a musia mať korenistú vôňu

 

Vystavené: 28.6. 2006
Autor textu: Ing. T.Tóth, PhD