Logo VUZ Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 

 

Liečivé, aromatické i okrasné

Bylinky sú svojou krásou takmer neoddeliteľnou súčasťou nielen pri dekoráciach, ale užitočné a vzácne sú pri varení a liečení. Bylinky si môžeme veľmi jednoducho vypestovať aj sami doma, ich pestovanie si nevyžaduje žiadne vysoké nároky. Pestovať ich môžeme pre potešenie a úžitok v kvetináčoch, hrantíkoch, miskách a rôznych nádobách, podľa našich predstáv a možností. Pekným dojmom pôsobia bylinky uložené v nádobách na parapete, sú nenáročné a zároveň zabezpečujú neustály prísun čerstvých byliniek.

V dnešnej dobe liečivé rastliny nachádzajú významné miesto najmä pri prevencii a liečbe niektorých chorôb. Veľmi jednoducho sa z nich pripravujú čaje, výluhy a mastičky. Treba zdôrazniť, že bylinky podporujú aj pôsobenie liekov. Z tohoto dôvodu, treba konzultovať súčasné užívanie s lekárom. Široké uplatnenie a využitie majú pri výrobe kozmetických prípravkov.

Bylinky môžeme využiť aj ako korenie, pridávame ich do jedál pre zvýraznenie a zlepšenie chuti. Okrem toho účinne napomáhajú pri trávení, napr. kôpor, rasca, horčica, koriander a aníz. Z uvedených rastlín sú najúčinnejšie zrelé semená. Ak sa používajú vňate pre korenie, zbierame ich priebežne a môžeme zabezpečiť celoročný prísun čerstvých byliniek. Majú svoju špecifickú chuť, vôňu a dajú sa sušiť.

Veľa byliniek má veľmi pekný tvar , farbu a sú vhodné pre dekoráciu. Niektoré sa vyznačujú svojou aromatickou chuťou a výrazne silnou vôňou. Veľmi úspešne môžeme pestovať bylinky vo kvetináčoch ako kvetináčové rastliny a tvarovať ich. Na tvarovanie a na dekoráciu sú najvhodnejšie druhy ako rozmarín, yzop, saturejka a levanduľa. Čím viac ich striháme, tým sú hustejšie.

Aj bylinky, tak ako ostatné rastliny majú svoje požiadavky na prostredie. Musíme ich preto pestovať podľa ich požiadaviek, aby sme mali radosť z ich pestovania a zároveň nám slúžili pre úžitok i kásu.

Bylinky úspešne môžeme pestovať na parapetách, ale aj vo vnútri v byte. Musíme vedieť, že niektoré druhy trpia najmä nedostatkom svetla. Preto je vhodné cez leto ich vyložiť z bytu von na čerstvý vzduch. Veľmi vhodnými druhmi na pestovanie na parapete a na okne je pažítka, petržlen, oregano, majoránka, tymián a šalvia. Takto vysadené bylinky máme na dosah ruky v kuchyni. Môžeme si sadenice zakúpiť priamo v záhradníctve a len ich presadíme do väčších nádob. Pestovanie v kvetináčoch vyžaduje najmä starostlivosť, ktorá spočíva v zálievke a prihnojovaní. Prihnojujeme ich ako bežné izbové kvety. Niektoré môžeme rozmnožovať aj odrezkami, napr. rozmarín, šalviu.

Kuchynské bylinky, ktoré chceme sušiť, je najvhodnejšie zbierať za teplého , suchého dňa, najlepšie ráno, keď sú oleje a aktívne látky v rastlinách najviac koncentrované. Vyberáme len zdravé, čisté rastliny. Sušiť môžeme vo zväzkoch, samostatne, či viac druhov spolu, vo zväzkoch. Pre zachovanie farby a arómy, by sme mali sušiť vždy na vetranom a tienistom mieste. Dobre usušené rastliny poznáme tak, že ich vieme rozmrviť medzi prstami. V takomto prípade sušenie môže trvať asi týždeň. Sušiť môžeme aj v rúre pri teplote asi 25 až 300C. Pri sušení koreňov niektorých druhov byliniek, postupujeme tak, že ich nakrájame na asi 1 cm hrubé plátky a pomaly ich na vetranom mieste sušíme. Sušené vňate sa uchovávajú vo vzduchotesných nádobách, podľa možností oddelene a hlavne označené.

Bylinky môžeme aj zmraziť. Nadrobno pokrájané vsypeme do tvorítka ľadu a pridáme trocha vody. Takto konzervované ich máme vždy čerstvé pre okamžité použitie.

Veľmi chutné sú aj oleje pripravené z byliniek. Bylinkové oleje môžeme použiť na tepelne upravené jedlá alebo aj na studené. Široké uplatnenie nachádzajú v kuchyni na prípravu marinád, do šalátov a dresingov.Veľmi chutný je bazalkový olej. Ponúkame recept na jeho prípravu:

Budeme potrebovať liter olivového oleja a veľký zväzok bazalky. Lístky bazalky sa natrhajú a vložia sa do fľaše, pridáme štipku soli a zalejeme olivovým olejom. Fľašu dobre uzavrieme a necháme dva týždne odležať na tmavom, suchom mieste. Ak chceme mať olej pikantnejší môžeme doň vložiť jednu alebo dve chilli papričky alebo pár strúčikov cesnaku. Odporúča sa z času načas obrátiť fľašu hore dnom, aby sa chute lepšie premiešali.

Bylinky sa takto jednoducho dajú dopestovať, uskladniť a konzervovať pre dochucovanie pripravených jedál v našej kuchyni. Uvedenými spôsobmi vytvorme kúsok živej prírody prostredníctvom byliniek aj v našom byte a v kuchyni pre dekoráciu aj pre dobrý pôžitok.

 

Vystavené: 8.1. 2007

Autor textu: Ing. Š. Barkoci