Logo VUZ Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Borák lekársky - pestovanie a použitie

Borák lekársky pochádza z oblasti Stredozemia. Domovom mu je južná Európa – Španielsko. Je jednoročná rastlina s rozkonárenou stonkou, na ktorej vyrastajú striedavé, vajcovité listy. Ostatné listy vytvárajú prízemnú ružicu. Stonka je ukončená riedkymi závinkami modrých kvetov. Z nich sa vyvíjajú hnedé tvrdky. Celá rastlina je drsno chlpatá.

Darí sa mu na pôdach hlinito-piesočnatých, vápenatých, stredne vlhkých a výživných. Znesie však aj pôdy ťažšie. Borák lekársky viditeľne reaguje na hnojenie svojím rastom. Nie je náročný na svetlo, znesie aj polotieň.

Borák lekársky sa rozmnožuje zo semena vysiateho v jeseni alebo na jar priamo na záhon alebo pri malom množstve semena vypestovaním priesad v parenisku. Semeno boráka sa ťažko získava, pretože rýchlo a ľahko vypadáva.

Vysievať sa môže už na jeseň. Vyklíči do troch týždňov. Rastlina potom prezimuje vo fáze prízemnej listovej ružice. Výhodnejšie je však vysiať boráka až na jar, v apríli, keď je pôda už dostatočne teplá. Vysieva sa plytko s následným prekrytím do riadkov na vzdialenosť 0,40-0,50 m. Pestovanie z priesad nie je rozšírené, i keď po presadení na záhon ľahko zakoreňuje. Porast počas vegetácie treba viackrát okopať.

Zber sa začína na začiatku kvitnutia. Ručne sa odrezávajú horné časti stoniek. Odstránené časti rastlín znova dorastú. Najhodnotnejšie sú kvety a listy. Spodné listy sa nezberajú. Sušiť treba pomaly, v tenkých vrstvách, pri teplote do 40 oC. Droga rýchlo stráca svoju vôňu, preto ju treba aj rýchlo použiť. Drogu treba skladovať v dobre zatvorených nádobách, chránenú pred svetlom a vlhkom.

Droga má príjemnú uhorkovú chuť i vôňu. Kvety voňajú medom. Obsahuje triesloviny, slizy, veľa minerálnych látok, cukry, stopy silice a vitamín C.

Borák lekársky má močopudný, potopudný a protizápalový účinok. V ľudovom lekárstve sa odporúča odvar z mladých lístkov a kvetov na posilnenie srdca a nervov, proti kašľu a reumatickým bolestiam.

Mladé listy boráka lekárskeho sa používajú s mladým kôprom do zelených šalátov a tiež ako náhrada uhoriek pre ich korenisto-uhorkovú chuť a vôňu. Čerstvý a na jemno posekaný

borák sa spolu s cibuľou mieša do masla a syrov. Dáva pikantnú príchuť sekanému mäsu, plnkám a rybám vyprážaným na oleji. Pripravuje sa tiež samostatne ako špenát.

 

Vystavené: 7.7. 2006
Autor textu: Fülöpová Andrea