Logo VUZ Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 


Aníz ako korenina

Aníz, správne botanicky bedrovník anízový pochádza z Egypta a oddávna sa pestuje v južnej Európe. Patrí k najstarším liečivým a koreninovým rastlinám na svete.

Aníz je jednoročná rastlina s pomerne slabším koreňovým systémom. Dorastá do výšky 0,6 m. Vytvára priamu, rozkonárenú stonku s dolnými listami srdcovitými, prostrednými trojpočetnými a hornými perovito strihanými. Vo vrcholových okolíkoch vykvitnú silne aromatické drobné biele kvety asi v júni až v júli. Plod je vajcovitá dvojnažka, sivej až sivozelenej farby.

Aníz je veľmi náročný na svetlo a teplo najmä v druhej polovici vegetačného obdobia, keď dozrievajú semená.. Odporúča sa pestovať v južných oblastiach našej vlasti vo výživnej pôde s väčším množstvom vody. Najlepšie sa mu darí na polosypkých, vlhkých alebo na humusovitých piesočnatých pôdach. Neznáša priame hnojenie maštaľným hnojom. Výhodné je pestovať ho v pôdach po okopaninách alebo strukovinách, ktoré boli dobre prehnojené, pretože zanecháva pôdu čistú od buriny. Pri jesennej príprave pôdy sa odporúča pridávať priemyselné hnojivo s obsahom fosforu, draslíka a dusíka. Na tú istú plochu sa môže siať aníz až po troch rokoch.

Na jar pred sejbou sa pôda urovná. Aníz sa vysieva od druhej polovice apríla, keď teplota vzduchu dosiahne okolo 7-8 oC a pôda je dostatočne vlhká. Klíčenie je pomalé (16-20 dní) a začína už pri 4-5 oC. Neškodia mu ani menšie jarné mrazy. Seje sa do hĺbky 10-20 mm do riadkov vzdialených 0,25 až 0,35 m. Semená dozrievajú 6-8 týždňov po kvitnutí (august, september).

Aníz je rastlina s pomalým začiatočným rastom, preto je nevyhnutné mechanicky odstraňovať burinu z medziriadkov. Bedrovník anízový dozrieva nerovnomerne a pri dozrievaní zrelé semená veľmi ľahko vypadávajú. Preto je dôležité správne určiť čas zberu. Vhodný čas na zber anízových semien je vtedy, keď je porast žltkastohnedý a aspoň 2/3 plodov sú šedozelenej farby (august – september). Zbiera sa tak, že odrezávame rastliny. Po dvojdňovom až trojdňovom sušní na plachte sa semeno ľahko vymláti. Ak v období kvitnutia často prší, nenastane dostatočné opelenie kvetov, a tým sa znižuje úroda semien. Po vysušení sa semená môžu pomleť. Aníz sa uchováva v dobre uzavretých nádobách.

Bedrovník anízový má význam ako liečivá rastlina s odhlieňovacím a antiseptickým účinkom. Zabraňuje plynatosti, podporuje trávenie. Pri črevných a žalúdočných kolikách pôsobí uvoľňujúco.

Má intenzívnu, ľahkú, osviežujúcu, osobitne výraznú korenistú a orientálnu vôňu. Mletý vonia sladkasto. Chutí osviežujúco, korenisto a sladkasto. Ako korenina sa používajú rozomleté plody. Najčastejšie sa pridáva do rozličných koláčov, medovníkov, perníkov a vianočného pečiva. Pridáva sa aj do ovocných polievok, ovsenej kaše, pudingov, ovocných šalátov, krémov a tort. Osobitnú chuť dodáva červenej repe, uhorkám, rozličným ovocným kompótom, najmä jablkovému a slivkovému. Je súčasťou rozličných cukríkov proti kašľu a viacerých likérov.

 

Vystavené: 19.7. 2006

Autor textu: Fülöpová Andrea