Mikroskopické huby patria k nežiaducim mikroorganizmom,
ktorých výskyt je spojený s nedostatočnou technologickou disciplínou
a nízkou hygienickou kvalitou. Závažné sú riziká v zle skladovaných
a vyrobených siláží. Mikroskopické huby môžu rozkladať všetky rozpust-né
živiny, metabolizovať už vytvorenú kyselinu mliečnu, rozkladať bielkoviny
za vzniku pro-duktov alkalickej povahy a podieľať sa tak na destabilizácií
- aeróbnej degradácií siláží (Doležal et al., 2010).
Mikroskopické huby produkujú široký okruh sekundárnych
metabolitov pre zvýšenie svojej konkurencieschopnosti v prírodnom
prostredí (Fink-Gremmels, 2005). Produkcia mykotoxí-nov nesúvisí
s rastom mikroskopických húb a podmienky, ktoré podporujú rozvoj
mikroskopických húb, môžu spomaľovať produkciu mykotoxínov a naopak
(Newman a Raymond, 2005).
V súčasnosti je po chemickej a biologickej stránke
definovaných približne 400 mykotoxínov. Len 15 z nich je bezprostredne
nebezpečných pre zdravie ľudí a zvierat (Rajčáková a Mlynár, 2005).
Majú mutagénne, karcinogénne, teratogénne a iné účinky (Bíro et
al., 2007). Akútne toxické účinky sú pozorované iba výnimočne. Naopak,
dlhodobá expozícia o nízkej koncentrácií jednotlivých mykotoxínov
môže mať za následok chronické patologické stavy, nádory pečene
alebo obličiek, alebo iné ochorenia spolu s alergiami (Jarvis a
Miller, 2005).
V skutočnosti huby produkujú mykotoxíny v podmienkach
zvýšenej záťaže, ako sú napríklad zmeny teploty, vlhkosti alebo
prevzdušnenia, a samozrejme v prítomnosti agresívnych činiteľov
(Santin, 2005).
Výskyt a úroveň kontaminácie mykotoxínmi úzko súvisí
s geografickou polohou a sezónnymi faktormi (Milicevic et al., 2010).
Prítomnosť mykotoxínov závisí predovšetkým od klimatických podmienok,
počasia v období vegetácie a zberu (vysoká teplota, mráz, dažde
v období zberu), druhu plodiny, hustoty porastu, vplyvu hmyzu alebo
mechanického poškodenia plodín, ošetrenia fungicídnymi prípravkami,
pri skladovaní, vlhkosti a prúdení vzduchu pri uskladnení a pod.
(Kalač, 2009).
Mykotoxíny vznikajúce v období pred zberom rastliny
môžu byť prítomné v krmovinách pred ich konzerváciou a často zostávajú
stabilné v konzervovanom materiáli počas dlhého obdobia. Navyše,
konzervované krmoviny sú kontaminované typickou skladovou mikroflórou,
pozostávajúcou z rôznych druhov rodov Penicillium a Aspergillus.
Vzniknuté toxíny zahŕňajú kom-plexné zlúčeniny sekundárnych metabolitov,
ktoré pochádzajú z rôznych druhov húb (Fink-Gremmels, 2005).
Niektoré konzervované krmivá sú náchylnejšie k rastu
mykotoxínov ako iné produkty (Pettersson, 2004). V silážach sa zistilo,
že vytvorené mykotoxíny môžu pretrvať celý fermentačný proces bez
toho, aby boli inaktivované (Doležal et al., 2010). I dobre vyrobené
siláže, ktoré spĺňajú požiadavky na kvalitu, sa môžu veľmi rýchlo
zmeniť na krmivá problematické až hygienicky závadné (Illek, 2007).
Významným javom objaveným v poslednej dobe je koprodukcia dvoch alebo viacerých my-kotoxínov rovnakým druhom mikroskopických húb, ktoré umožňujú viacnásobné kontaminá-cie určitých krmív (D´Mello, 2006).
Ako sme testovali
V experimente, ktorý sme realizovali na Katedre výživy
zvierat FAPZ SPU v Nitre, sme detekovali prítomnosť a koncentrácie
mykotoxínov v čerstvej hmote lucerny a v lucernových silážach a
sledovali sme vplyv prídavku biologického aditíva na výskyt a koncentrácie
sledo-vaných mykotoxínov (FUM- celkové fumonizíny, ZEA- zearalenon,
DON- deoxynivalenol, T-2 - T-2 toxín a OTA- celkové ochratoxíny).
V spolupráci s PD Tôň sa sme silážovali lucernu siatu
(Medicago sativa L.) z prvej kosby (4-ročný porast), odroda
Pálava. Hmota bola zberaná vo fáze pred kvitnutím a následne aktívne
uvädaná na pokose. Po pokosení lucerny sme odobrali priemerné vzorky
z čerstvej hmoty (n=3). Po 48 hodinovom uvädaní sa hmota zberala
a rezala na dĺžku rezanky 40 mm, pričom pri rezaní sa aplikoval
biologický silážny prípravok v granulovanej forme s aplikačnou dáv-kou
0,5 kg. t-1 hmoty. Biologické aditívum obsahovalo baktérie mliečneho
kvasenia Lactobacillus plantarum v koncentrácii 2 x 108 KTJ.g-1.
Hmotu bez prídavku a s prídavkom aditíva sme následne zasilážovali
do silážnych jednotiek s objemom 4 dm3, hermeticky uzavreli a uskladnili
v Laboratóriu konzervovania krmív KVZ FAPZ SPU v Nitre pri teplote
20 °C. Každý variant bol zasilážovaný v 3 opakovaniach. Po 8 týždňoch
silážnej fermentácie sme odobrali priemerné vzorky lucernových siláží
na analýzu výživnej hodnoty, výskyt a koncentráciu mykotoxínov.
Pre screeningové stanovenie obsahu sledovaných mykotoxínov sme použili
imunoenzymatickú analýzu pomocou ELISA Reader (NOACK, SR) s použitím
testov VERATOX (NEOGEN, Ltd., USA).
Celé spektrum mykotoxínov v čerstvej hmote
V čerstvej hmote lucerny siatej a v lucernových silážach
sme zaznamenali prítomnosť všet-kých sledovaných mykotoxínov s najvyššou
koncentráciou ZEA, nasledoval DON, T-2 toxín a OTA s najnižším obsahom
celkových fumonizínov. ZEA bol prítomný v čerstvej lucerne v priemernej
koncentrácii 368,1 µg.kg-1, v lucernovej siláži bez prídavku aditív
389,7 µg.kg-1 a v lucernovej siláži s prídavkom biologického aditíva
mal najvyššiu koncentráciu až 412,15 µg.kg-1, pričom všetky rozdiely
boli štatisticky preukazné (P<0,05). Nedělník a Moravcová (2006)
zistili vyššiu koncentráciu ZEA v lucernových silážach 577 µg.kg-1
a v silážach jač-meňa 500 µg.kg-1. Juráček et. al. (2009) uvádzajú
najvyššie koncetrácie ZEA v miešankách bôbu, lucerny a ovsa až 1007,5
µg.kg-1 vo vzorkách s použitím biologického aditíva, resp. 992,7
µg.kg-1 v kontrolnom variante bez použitia aditív. Zearalenon je
nebezpečný pre estro-génne účinky (Alldrick a Hajšelová, 2004).
Zearalenon priamo ovplyvňuje reprodukčné uka-zovatele dojníc (Rossi
et al., 2009).
Deoxynivalenol a zearalenon sú hlavné mykotoxíny
tvorené v silážach. Ich obsah sa znižuje činnosťou niektorých baktérií
mliečneho kvasenia v bachore ako aj v silážnej mikroflóre (Kalač,
2011). DON spôsobuje hnačky, zvracanie, odmietanie krmiva a tým
pokles živej hmot-nosti (Rotter et al., 1996), u dojníc stagnujúcu
produkciu mlieka (Coppock et al., 1990). Deoxynivalenol je spojený
s poruchami reprodukcie (Kolesárová et al., 2011/12). V našom experimente
mali vzorky čerstvej lucerny priemerný obsah deoxynivalenolu 365
µg.kg-1, pričom v lucernovej siláži s prídavkom biologického aditíva
bol jeho obsah 377,25 µg.kg-1, ale najvyššiu koncentráciu mali vzorky
siláže lucerny bez prídavku aditív a to až 379,2 µg.kg-1. Nižšie
koncentrácie DON zistili Bíro et al. (2007) v lucernových silážach
(200-300 µg.kg-1), pričom Driehuis et al. (2008) zo 169 vzoriek
krmív pre dojnice zaznamenali najvyššiu koncentráciu 969 µg.kg-1.
T-2 toxín spôsobuje prevažne kožné ochorenia, často
sa vyskytujú krvácavé ložiská v oblasti hlavy a pohlavných orgánov
zvieraťa. U hovädzieho dobytka spôsobuje zníženú imunitu te-liat,
poruchy zrážanlivosti krvi a hemorágie. T-2 toxín je známy svojou
vysokou akútnou toxicitou (Salomonsson et al., 2002). Kegl a Vanyi
(1991) pozorovali krvavú hnačku, nízky príjem krmív, zníženú produkciu
mlieka, a neprítomnosť estrálnych cyklov u kráv vystavených pôsobeniu
T-2 toxínu. Nižšiu koncentráciu T-2 toxínu sme zaznamenali v hmote
čerstvej lucerny (72,05 µg.kg-1) a zhodne vyššiu koncentráciu v
silážach lucerny pokusného variantu s prídavkom biologického aditíva
ako aj kontrolného variantu (73,95 µg.kg-1). Gálik et al. (2008)
zistili v experimente nižšiu koncentráciu T-2 toxínu v silážach
lucerny s prídavkom biologického inokulantu (67,6 µg.kg-1). Rozdielne
Driehuis et al. (2008) nezaznamenali výskyt T-2 toxínu v žiadnej
vzorke krmív analyzovaných v Holandsku na 24 farmách. Pier et al.
(1980) zistili, že po skrmovaní krmív s koncetráciou T-2 toxínu
nad 600 µg.kg-1 počas 20 dní sa u prežúvavcov objavujú krvavé výkaly,
bachorové vredy až úhyn jedincov. Naše výsledky nepotvrdili predchádzajúce
zistenia, že selektované kmene baktérií mliečneho kvasenia sú schopné
redukovať obsah T-2 toxínu a deoxynivalenolu (El-Nezami et al.,
2002).
V našom experimente sme zistili, že lucernové
siláže s prídavkom biologického aditíva obsahovali vyššiu koncentráciu
OTA v porovnaní so silážami bez ošetrenia, pričom najnižšiu koncentráciu
OTA mala pôvodná hmota čerstvej lucerny. Rozdiely v koncentrácii
OTA v čerstvej lucerne v porovnaní so silážami lucerny bez prídavku
a s prídavkom biologického aditíva boli štatisticky preukazné (P<0,05).
Juráček et. al. (2009) uvádzajú nižšie koncentrácie OTA v miešankách
bôbu, lucerny a ovsa 8,9 µg.kg-1 vo vzorkách s použitím
biologického aditíva, resp. 7,0 µg.kg-1 v kontrolnom
variante bez použitia aditív. Na rozdiel od Gálika et al. (2008)
ktorí uvádzajú vyššiu koncentráciu OTA (12,5 µg.kg-1)
v čerstvej hmote lucerny v porovnaní s našim experimentom. Ochratoxín
poškodzuje obličky, pečeň, pôsobí imunosupresívne, má teratogénne
a karcoinogénne účinky (Kuiper-Goodman and Scott, 1989). Na ochratoxíny
sú citlivé všetky druhy hospodárských zvierat. Najmenej vnímavé
sú prežúvavce, nakoľko sú schopné v rámci bachorového trávenia ich
časť detoxikovať (Palermo et al., 2002). Cabo et al. (2002) uvádza
pravdepodobnú antimykotickú aktivitu niekoľkých baktérií mliečneho
kvasenia proti hubám rodu Penicillium, ktoré sú potenciálnymi producentmi
ochratoxínov.
Fumonizíny spôsobujú leukoencefalomaláciu
u koní a opuchy pľúc u ošípaných. Leukoencefalomalácia sa u koní
prejavuje lícnou paralýzou, ataxiou a neschopnosťou piť a prijímať
potravu (Kelerman et al., 1990). U dojníc sa príjem krmiva s obsahom
100 mg fumonizínu približne sedem dní pred otelením a 70 dní potom
prejavil nižšou produkciou mlieka (6 kg na kus a deň), predovšetkým
v dôsledku zníženia spotreby krmiva (Diaz et al. 2000). Aplikácia
biologického aditíva v našom experimente pozitívne ovplyvnila koncentráciu
FUM, nakoľko dané siláže obsahovali nižšiu koncentráciu v porovnaní
so silážami bez ošetrenia a dokonca s nižšou koncentráciou ako v
pôvodnej hmote čerstvej lucerny, so štatisticky preukaznými rozdielmi
(P<0,05).
Tabuľka 1: Porovnanie obsahu mykotoxínov v čerstvej lucerne a v lucernových silážach
K: kontrolná siláž, A: siláž s biologickým aditívom,
FUM: celkové fumonizíny, ZEA: zeara-lenon, T-2: T-2 toxín,
DON: deoxynivalenol, OTA: celkové ochratoxíny, hodnoty s rovnakým
indexom v stĺpcoch sú štatisticky preukazné pri P<0,05
Eliminácia mykotoxínov použitím inokulantov
Jednou z možností eliminácie výskytu mikroskopických
húb a mykotoxínov v silážovaných krmivách je dodržanie zásad správnej
výrobnej praxe. Podľa Ströma et al. (2002) z hľadiska eliminácie
mykotickej a mykotoxickej kontaminácie krmív môžu byť efektívne
aj biologické inokulanty obsahujúce baktérie mliečneho kvasenia
Lactobacillus plantarum, ktoré môžu produkovať fungicidné zlúčeniny
redukujúce rast mikroskopických húb a limitujúce produkciu mykotoxínov.
Prípravok na báze Lactobacillus plantarum
bol účinný pri znížení koncentrácie celkových fumonizínov. Mechanizmus
účinku biologického aditíva zahŕňa: rýchlu produkciu kyseliny mliečnej,
zlepšenie aeróbnej stability siláže vzhľadom k produkcií kyseliny
octovej, inhibíciu rozvoja nežiaducich mikroorganizmov a ich toxínov,
čo pozitívne ovplyvňuje hygienickú kvalitu siláže.
Prvoradou prevenciou je inhibícia rozvoja mikroskopických
húb vytvorením v anaeróbnych podmienok v procese fermentácie silážovaných
krmív a zabezpečenie vhodného spôsobu vyberania siláží minimalizáciou
odberovej plochy a s pravidelným denným odberom.
Keďže krmoviny predstavujú stále ekonomicky najvýhodnejšiu
alternatívu pre kŕmenie prežúvavcov, ekonomické straty spôsobené
kontamináciou mykotoxínmi môžu mať veľký význam pre celkové hospodárenie.
Vzhľadom k možným ekonomickým dôsledkom je potrebné venovať problematike
kontaminácie krmív mykotoxínmi náležitú pozornosť.
Daná problematika bola riešená v rámci diplomovej
práce na Katedre výživy zvierat, FAPZ, SPU v Nitre.
Použitá literatúra dostupná u autora.
Vystavené 23.10.2012
|