Kukuricu cukrovú a pukancovú pestujeme v záhradke
ako lahôdkovú zeleninu. Zrná kukurice obsahujú sacharidy, bielkoviny,
vlákninu, stopové prvky a niektoré vitamíny. Energetická hodnota
kukurice je vysoká.
Kukurica cukrová je teplomilná rastlina, ale vzhľadom
na to, že na konzum sa zberá na začiatku voskovej zrelosti, môžeme
ju pestovať v oblastiach, kde sa darí kukurici na siláž. Pukancovú
kukuricu úspešne môžeme pestovať len v najteplejších oblastiach,
tam kde dozreje kŕmna kukurica. V požiadavkách na výživu, ochranu
a agrotechniku sa tieto druhy kukurice nelíšia.
Kukurica cukrová aj pukancová dobré a kvalitné úrody
dáva na dobre pripravenej v humuse a v živinách bohatej
pôde. Pri jesennej príprave pôdy, keď máme možnosť, zapracujeme
200-300 kg organického hnojiva (maštaľný hnoj, kompost a pod.) na
100 m2. Na jar pri strednej zásobe živín v pôde
dodáme na 100 m2 okolo 1,0-1,5 kg dusíka, 0,2-0,3 kg
fosforu a 1,5-1,8 kg draslíka. Pred sejbou pôdu urovnáme a skypríme.
Jedným z predpokladov úspechu pri pestovaní
je kvalitné osivo a vhodná odroda alebo hybrid. Zvráskavenosť, sklovitosť
ani scvrknutosť osiva kukurice cukrovej nie sú znakmi zníženej alebo
zlej kvality, ale sú to typické znaky zrelého zrna. Semená veľmi
sladkých hybridov vyzerajú scvrknuté a v porovnaní s kukuricou
kŕmnou ako odpad. Sejeme od polovice apríla do konca mája, keď teplota
pôdy v hĺbke päť centimetrov je aspoň 9-10 oC. Sejba
do teplejšej pôdy prináša rýchlejšie vzídenie i počiatočný rast.
Pri sejbe pamätáme na predĺženie obdobia zberu,
aby sme čerstvé šúľky kukurice cukrovej mohli zberať dlhšie. Môžeme
siať jednu odrodu postupne v rôznych termínoch, alebo v jednom
termíne 3-4 odrody (hybridy) s odlišným vegetačným obdobím
(veľmi skoré, skoré, poloskoré, neskoré). Vysievame do sponu 0,6-0,7
x 0,2-0,3 m, podľa kvality pôdy, skorosti a vzrastnosti rastlín,
do hĺbky tri až päť centimetrov. Rastliny v kvalitných pôdach
s dostatkom vody sú mohutnejšie, aj neskoršie odrody sú mohutnejšie
ako skoré, potrebujú preto viac miesta, širší spon. Po vzídení pôdu
plečkujeme a okopávame. Počas vegetácie pôdu udržiavame čistú, kyprú
a bez burín. Kritické obdobie z hľadiska prítomnosti vody začína
asi mesiac pred kvitnutím a trvá do konca kvitnutia. Zavlažujeme
podľa potreby.
Z hubových chorôb sa na kukurici môže vyskytnúť
sneť kukuričná. Táto huba spôsobuje skoro v lete guľaté nádory
na rastline. Pri ich výskyte odstraňujeme vytvorené nádory ešte
pred rozpadnutím a spálime ich. Zo živočíšnych škodcov môže v júni
a júli spôsobiť škodu molica kukuričná. Pri jej výskyte používame
postrek povolenými insekticídmi.
Cukrová kukurica je vhodná na konzumáciu pri prechode
z mliečnej do voskovej zrelosti. V tom čase sú zrná ešte
mäkké, ale pri vtlačení nechta z nich už nevyteká mliečna šťava.
Prednosť lahôdkovej kukurice môžeme oceniť len pri zbere v optimálnej
konzumnej zrelosti, keď obsahuje najviac cukrov a málo škrobu. Pri
ďalšom dozrievaní sa obsah cukrov znižuje, zvyšuje sa podiel škrobu
a lahôdková kukurica sa kvalitou približuje kŕmnej. Vzhľadom na
to, že obsah cukru sa po odlomení šúľka rýchlo znižuje, je nevyhnutné,
aby sa čo najrýchlejšie skonzumovala alebo skladovala. Pri teplotách
20 oC stratí kukurica cukrová počas dvadsiatich štyroch
hodín približne polovicu obsahu cukru. Po uplynutí ďalších dvoch
až troch dní sa cukor takmer stratí. Takéto znižovanie kvality možno
čiastočne obmedziť chladením, hlavne mrazením. Teplota v sklade
na uskladnenie šúľkov má byť 0-1 oC. Kukuricu pukancovú
zberáme v botanickej zrelosti, keď je povrch semien sklovitý
a hladký. Po zbere klasy dosúšame a skladujeme. Po dosušení klasy
odzrňujeme. Kukuricu cukrovú môžeme konzumovať surovú, varenú, dusenú,
pečenú, vo forme šalátov, aj konzervovanú.
Pestovanie kukurice lahôdkovej si nevyžiaduje od
pestovateľa veľké náklady, preto jej pestovanie by sa malo rozšíriť
všade, kde sú na to podmienky.
Vystavené: 31.3. 2004
|