Logo VUZ

Výskumný ústav zeleninársky

Andovská 6
94001 Nové Zámky

tel. 035/6400795, fax: 035/6401892
valsikovam@vuznz.sk
 
 


Kukurica v záhradke

Kukuricu cukrovú a pukancovú pestujeme v záhradke ako lahôdkovú zeleninu. Zrná kukurice obsahujú sacharidy, bielkoviny, vlákninu, stopové prvky a niektoré vitamíny. Energetická hodnota kukurice je vysoká.

Kukurica cukrová je teplomilná rastlina, ale vzhľadom na to, že na konzum sa zberá na začiatku voskovej zrelosti, môžeme ju pestovať v oblastiach, kde sa darí kukurici na siláž. Pukancovú kukuricu úspešne môžeme pestovať len v najteplejších oblastiach, tam kde dozreje kŕmna kukurica. V požiadavkách na výživu, ochranu a agrotechniku sa tieto druhy kukurice nelíšia.

Kukurica cukrová aj pukancová dobré a kvalitné úrody dáva na dobre pripravenej v humuse a v živinách bohatej pôde. Pri jesennej príprave pôdy, keď máme možnosť, zapracujeme 200-300 kg organického hnojiva (maštaľný hnoj, kompost a pod.) na 100 m2. Na jar pri strednej zásobe živín v pôde dodáme na 100 m2 okolo 1,0-1,5 kg dusíka, 0,2-0,3 kg fosforu a 1,5-1,8 kg draslíka. Pred sejbou pôdu urovnáme a skypríme.

Jedným z predpokladov úspechu pri pestovaní je kvalitné osivo a vhodná odroda alebo hybrid. Zvráskavenosť, sklovitosť ani scvrknutosť osiva kukurice cukrovej nie sú znakmi zníženej alebo zlej kvality, ale sú to typické znaky zrelého zrna. Semená veľmi sladkých hybridov vyzerajú scvrknuté a v porovnaní s kukuricou kŕmnou ako odpad. Sejeme od polovice apríla do konca mája, keď teplota pôdy v hĺbke päť centimetrov je aspoň 9-10 oC. Sejba do teplejšej pôdy prináša rýchlejšie vzídenie i počiatočný rast.

Pri sejbe pamätáme na predĺženie obdobia zberu, aby sme čerstvé šúľky kukurice cukrovej mohli zberať dlhšie. Môžeme siať jednu odrodu postupne v rôznych termínoch, alebo v jednom termíne 3-4 odrody (hybridy) s odlišným vegetačným obdobím (veľmi skoré, skoré, poloskoré, neskoré). Vysievame do sponu 0,6-0,7 x 0,2-0,3 m, podľa kvality pôdy, skorosti a vzrastnosti rastlín, do hĺbky tri až päť centimetrov. Rastliny v kvalitných pôdach s dostatkom vody sú mohutnejšie, aj neskoršie odrody sú mohutnejšie ako skoré, potrebujú preto viac miesta, širší spon. Po vzídení pôdu plečkujeme a okopávame. Počas vegetácie pôdu udržiavame čistú, kyprú a bez burín. Kritické obdobie z hľadiska prítomnosti vody začína asi mesiac pred kvitnutím a trvá do konca kvitnutia. Zavlažujeme podľa potreby.

Z hubových chorôb sa na kukurici môže vyskytnúť sneť kukuričná. Táto huba spôsobuje skoro v lete guľaté nádory na rastline. Pri ich výskyte odstraňujeme vytvorené nádory ešte pred rozpadnutím a spálime ich. Zo živočíšnych škodcov môže v júni a júli spôsobiť škodu molica kukuričná. Pri jej výskyte používame postrek povolenými insekticídmi.

Cukrová kukurica je vhodná na konzumáciu pri prechode z mliečnej do voskovej zrelosti. V tom čase sú zrná ešte mäkké, ale pri vtlačení nechta z nich už nevyteká mliečna šťava. Prednosť lahôdkovej kukurice môžeme oceniť len pri zbere v optimálnej konzumnej zrelosti, keď obsahuje najviac cukrov a málo škrobu. Pri ďalšom dozrievaní sa obsah cukrov znižuje, zvyšuje sa podiel škrobu a lahôdková kukurica sa kvalitou približuje kŕmnej. Vzhľadom na to, že obsah cukru sa po odlomení šúľka rýchlo znižuje, je nevyhnutné, aby sa čo najrýchlejšie skonzumovala alebo skladovala. Pri teplotách 20 oC stratí kukurica cukrová počas dvadsiatich štyroch hodín približne polovicu obsahu cukru. Po uplynutí ďalších dvoch až troch dní sa cukor takmer stratí. Takéto znižovanie kvality možno čiastočne obmedziť chladením, hlavne mrazením. Teplota v sklade na uskladnenie šúľkov má byť 0-1 oC. Kukuricu pukancovú zberáme v botanickej zrelosti, keď je povrch semien sklovitý a hladký. Po zbere klasy dosúšame a skladujeme. Po dosušení klasy odzrňujeme. Kukuricu cukrovú môžeme konzumovať surovú, varenú, dusenú, pečenú, vo forme šalátov, aj konzervovanú.

Pestovanie kukurice lahôdkovej si nevyžiaduje od pestovateľa veľké náklady, preto jej pestovanie by sa malo rozšíriť všade, kde sú na to podmienky.

Vystavené: 31.3. 2004

Autori textu: Ing. Fülöp Jozef