Kukurica pestovaná vo vhodných pôdnych a klimatických podmienkach
produkuje z jednotky plochy najvyššie množstvo živín, hlavne energetického
charakteru, čo poľnohospodárska prax v plnej miere využíva. Hlavným
dôvodom stále narastajúcich plôch kukurice je snaha dopestovať dostatočné
množstvo kvalitného a na energiu bohatého krmiva poslaním ktorého
je optimálne bilancovať kŕmne dávky hovädzieho dobytka, najmä dojníc,
energiou a tým zabezpečiť zvyšovanie produkčnej účinnosti kŕmnych
dávok, pravda za predpokladu, že skrmovanie neúnosne vysokého podielu
kukurice v dávke nebude narušovať základné fyziologické pochody
zvierat. Treba si uvedomiť, že pri skrmovaní vysokého podielu škrobu
prostredníctvom neúmerne vysokých dávok kukuričnej siláže, dochádza
k obmedzovaniu aktivity celulolytických mikroorganizmov, čím sa
znižuje rozklad a využitie vlákniny, ktorá potom zhoršuje využiteľnosť
všetkých ostatných živín.
Tak ako u ostatných objemových krmovín, aj u kukurice je jej výživná
hodnota ovplyvňovaná fenologickou fázou. Je známe, že má vysokú
stráviteľnosť zelených častí predovšetkým na začiatku mliečnej zrelosti.
Pri prechode na mliečno voskovú zrelosť dochádza u nej k nárastu
škrobu. V tejto fáze má krm najvyššiu energetickú hodnotu a maximálnu
stráviteľnosť. V priebehu ďalších fenologických fáz dochádza vplyvom
lignifikácie zelených častí k nárastu vlákniny, čím klesá jej stráviteľnosť.
Vplyv fenologického vývinu na obsah vlákniny ukazuje tabuľka 1.
Tab. 1: Vplyv ošetrenie silážovanej fytomasy na obsah vlákniny
Obsah
sušiny |
Obsah
vlákniny v % |
|
siláž bez konzervantu
|
siláž s Microsilom
s Microsilom |
do 28 |
24,5 |
23,5 |
28-30 |
24,0 |
22,5 |
30-33 |
23,0 |
22,0 |
33-35 |
26,0 |
24,0 |
35 a viac |
27,5 |
26,0 |
|
Uvedené hodnoty ukazujú, že najvhodnejšou fázou pre zber je obdobie,
keď sušina celých rastlín dosahuje 30 - 33 %. Obsah vlákniny, je
samozrejme, ovplyvňovaný aj pestovaným hybridom a počasím. Dôležité
je, že obsah vlákniny možno ovplyvňovať aj použitím biologického
inokulantu, čo je dôvodom, aby upustili od všeobecne tradovaného
názoru, že pri konzervácii nie je potrebné používať konzervant.
Pri posudzovaní tohto problému musíme vychádzať zo skutočnosti,
že úspešný fermentačný proces je okrem chemického zloženia ovplyvňovaný
aj mikrobiálnou populáciou (epifytná mikroflóra), ktorá sa nachádza
na rastline. Tak ako u ostatných krmovín, aj u kukurice zloženie
epifytnej mikroflóry je nevyhovujúce. Vplyvom tejto skutočnosti
vo fytomase v prípade, že nepoužijeme biologický prípravok, prebieha
v prvej fáze konzervácie nežiadúci fermentačný proces spôsobený
prevládajúcim obsahom nevhodnej mikroflóry.
Koncom prvého týždňa fermentácie sme napríklad v silážovanej
hmote zaznamenali mikroorganizmy, ktoré sú uvedené v tabuľke
2.
Tab. 2: Účinok ošetrenia siláže na výskyt mikroorganizmov
Druh
mikroorganizmov v siláži
|
Siláž
bez konzervantu
CFU/lg |
Microsil CFU/lg |
Mliečne baktérie
|
130000 |
1 080 000 |
Kvasinky, enterobaktérie |
78000 |
20000 |
|
Rozdiely v zastúpení mikroflóry v zakonzervovanej hmote bez inokulantu
a s Microsilom spôsobili výrazné rozdiely v stratách živín ako aj
kvalitatívnych ukazovateľoch fermentačného procesu.
Straty živín počas fermentačného procesu v kukuričnej siláži (%)
sú uvedené v tabuľke 3.
Tab. 3: Vplyv ošetrenia siláže na straty živín v %
Spôsob
konzervácie |
Sušina |
Dusíkaté
látky |
Bielkoviny |
BNLV |
Kontrola |
10,1 |
8,6 |
12,3 |
15,6 |
Microsil |
5,2 |
4,8 |
6,5 |
7,1 |
|
Cieľom zvýrazňovanie týchto poznatkov resp. údajov je presvedčiť
poľnohospodársku prax, že pri konzervácii kukuričnej siláže je vhodné
používať biologické inokulanty. Ich použitie má významný produkčný
i ekonomický efekt, na čo bolo poukázané v minulom príspevku. Je
potrebné upozorniť na skutočnosť, že všetky bakteriálne inokulanty,
ktoré sa pri konzervácii kukuričnej siláže ponúkajú, majú v podstate
rovnakú účinnosť. Preto pri ich obstarávaní odporúčame venovať pozornosť
cene toho - ktorého výrobku. Rozhodujúca pozornosť by mala byť venovaná
nákladovej položke ktorou inokulant zaťažuje tonu vyrobenej siláže.
Pre vysokovýkonné dojnice je výhodné zberať kukuricu s vyšším strniskom.
Na rozdiel od tradičného zberu má takto zberaná fytomasa vyššiu
energetickú hodnotu i stráviteľnosť preto, že na poli zostáva
spodná časť ťažko stráviteľnej rastliny, navyše kontaminovanej zeminou
a fuzáriami. Z agronomického hľadiska nastáva pri tomto spôsobe
zberu určitý problém v prípade nedostatočného zaorania strniska,
čím sa hmota stáva rezervoárom patogénov pre nasledujúce roky. Takto
zberaný porast sa neodporúča po zakonzervovaní skrmovať dojnicami
stojacimi na sucho vo väčšom množstve, nakoľko môže spôsobiť ich
nežiaduce stučnenie so všetkými možnými negatívami (ketózy, hypokalcémia).
Pri tomto spôsobe zberu a konzervácie odporúčame použiť bakteriálne
probiotikum Microsil extra plus s obsahom Lactobacillus buchneri,
ktoré má vyšší efekt pre potlačenie nežiadúcich sekundárnych fermentácií.
Zber kukurice je potrebné začať včas, nenechať porasty prestarnúť.
Nemusíme sa obávať začať so zberom už pri obsahu sušiny 28%. Kukurica
väčšinou veľmi rýchlo dosychá a akékoľvek oneskorenie zberu vedie
ku zníženiu stráviteľnosti živín. Naviac sa zvyšuje riziko napadnutia
porastu plesňami. Dôležité je zvážiť akými technológiami sa bude
zberať, a to nielen z pohľadu agronomického, ale aj krmovinárskeho.
Kukuričná siláž z celých šrotovaných šúľkov (LKS)
je krmivo s vysokým podielom škrobu a veľmi nízkym podielom jednoduchých
štrukturálnych sacharidov. Jeho zvýšený podiel v kŕmnych dávkach
dojníc zvyšuje celkový obsah energie, musí však byť kompenzovaný
zvýšeným podielom štrukturálnych polysacharidov. Odporúča sa zberať
vretená s obsahom sušiny od 50% do 57%. Pri nižšom obsahu je zber
náročnejší a môže dochádzať k upchávaniu rezacieho zariadenia. Zber
s vyšším obsahom sušiny prináša riziká zvýšeného podielu fuzárií
a zhoršenia fermentačného procesu.
Pre dojnice v prvej tretine až polovici laktácie odporúčame zber
a konzerváciu miaganého kukuričného zrna. Prítomnosť vysokého
podielu vzduchu medzi jednotlivými zrnami neumožňuje túto hmotu
konzervovať bez konzervantu. Aj keď vo fytomase prebehne prefermentácia,
vznikajú silné rozkladné procesy pri jej vyberaní. Preto sa pri
konzervácii používajú organické kyseliny so všetkými svojimi výhodami
i nevýhodami. Východiskom z tejto situácie je použitie prípravku
Lactisil 200 NB, kde je kombinovaný účinok mliečnych baktérií a
enzýmov s chemickou látkou benzoanom sodným. Mikrobiálno enzymatická
zložka prípravku účinne podporuje optimálne kvasenie, benzoan sodný
svojou silnou fungicídnou schopnosťou bráni rastu plesní a množeniu
kvasiniek a čiastočne aj hnilobných mikroorganizmov.
Graf 1: Dynamika rastu baktérií mliečneho kvasenia v kukuričnej
siláži

Graf 2: Dynamika rastu nežiadúcich mikroorganizmov v kukuričnej
siláži

Recenzoval: P. Jamriška
Vystavené 16. 9. 2004 |