Logo UVTIP
Výskumný ústav vinohradnícky a vinársky

Matuškova 25
831 01Bratislava

Tel.: +421 2 54775647
Fax: + 421 2 54775436
E-mail: office@vuvv.sk
 
 


Uvádzanie vína do obehu v SR

VÚVV vykonáva preskúšanie a zatriedenie vína a vinárskych výrobkov

  • Nariadenie Rady (ES) č. 1493/1999 o spoločnej organizácii trhu s vínom
  • Zákon NR SR č. 332/96 o vinohradníctve a vinárstve v znení jeho novely 434/2002
  • Vykonávacie vyhlášky 150/98 o preskúšavaní a zatrieďovaní vína a od 1.1.2003 aj v zmysle Vyhlášky 42/2003

V zmysle Vyhlášky č. 147/98, ktorou sa vykonáva §18 zák.332/96 a jej novely č.44/2003

V zmysle vyhlášky 145/98 o požiadavkách na zber hrozna a postup výroby Tokajských vín a jej novely č. 41/2003

Členenie vinohradníckych oblastí v zmysle Vyhlášky č. 153/98, ktorou sa vykonáva §5 ods.7 zákona NR SR č.332/96

Zatrieďovanie vín a vinárskych výrobkov

Do obehu možno uvádzať iba víno, ktoré bolo riadne preskúšané a zatriedené

  • Zatriedeniu podlieha akostné víno odrodové (AVO),akostné víno značkové (AZN), odrodové víno s prívlastkom (OKA,ONZ, OVH, OBV, OHV, OLZ)
  • Značkové víno s prívlastkom (ZKA,ZNZ..)
  • Tokajské víno samorodné suché, Tokajské víno samorodné sladké, Tokajská Lipovina, Tokajský Furmint, Tokajský Muškát žltý, Tokajský výber 3-6putňový
  • Upravované vína ako šumivé víno, akost. šumivé víno, aromatické šumivé, akostné aromatické šumivé, perlivé, sýtené, dezertné víno, likérové víno

Akreditované laboratóriá a senzorické hodnotenie

  • Kontrola vybraných ukazovateľov výrobku ako merná hmotnosť, alkohol, prchavé kyseliny, extrakt, bezcukorný extrakt, kyslosť, obsah SO2, kys.citrónovej a pod. vykonávame v akreditovanom laboratóriu
  • Senzoriku vykonáva Komisia na hodnotenie vína, ktorá je odborným orgánom MP-SR pri VÚVV a má 25 členov
  • Žiadosť o preskúšanie, zatriedenie a pridelenie ŠKZ (je v prílohe Vyhl.150 resp.42/2003) doručí žiadateľ na VÚVV
  • Vykoná sa vzorkovanie u žiadateľa (vyplní sa protokol o odbere, potvrdenie o príjme vzorky, zmluva o preskúšaní a zatriedení)
  • V príjmovej miestnosti sa vzorky zoradia a označia pridelenými evidenč.číslami
  • Po preskúšaní sa jedno balenie vzorky (kontra vzorka) uloží do archívu po dobu 6 mesiacov

Zatriedenie vína podľa nového zákona

  • V zmysle nového návrhu zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorý je na prerokovaní v parlamente sa meno VÚVV neuvádza iba kontrolný ústav, pod čím sa rozumie UKSUP
  • Kontroly a zatrieďovanie sa však podstatne nezmenia a pod hlavičku UKSUP-u prejdú tieto činnosti

Kontrolný ústav

  • Vydáva registračné číslo vinohradu
  • Rozhoduje o poskytovaní práv na opätovnú výsadbu a na novú výsadbu, rozhoduje o nepovolenej výsadbe a spravuje rezervu
  • Osvedčuje hrozno na účely výroby akostných vín s prívlastkom ako aj hrozna v Tokajskej vinohradníckej oblasti
  • Vedie evidenciu o zbere hrozna, výrobe a zásobách vína a ich použití

Členenie vinárskych produktov

  • Hroznový mušt
  • Burčiak
  • Stolové víno
  • Oblastné víno(stolové so zem. označením)
  • Akostné víno
  • Akostné z ohraničenej vinohr. plochy
  • Akostné víno s prívlastkom
  • Tokajské víno
  • Upravované víno
  • Odalkoholizované víno
  • Víno na priemys. spracovanie

Akostné víno V.O.V.P.

  • Akostné víno z ohraničenej vinohr. plochy uznáva ministerstvo na základe žiadosti vinára, ak preukáže, že bolo vyrobené z hrozna dopestovaného v rámci určitej presne vymedzenej ohraničenej vinohradníckej plochy charakterizovanej relat. homogénnymi prírodnými podmienkami len z hrozna stanovených odrôd, použitím špecifických postupov, nebol prekročený stanovený max. hektárový výnos, bol dodržaný min. prirodzený obsah alkoholu a vyhovuje určeným analyt. a senzor. skúškam.

Postup pri podávaní žiadostí, vzor žiadosti a podrobnosti o uznávaní akostných vín VOVP ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá Ministerstvo

Akostné víno s prívlastkom

  • Kabinetné
  • Neskorý zber
  • Výber z hrozna
  • Bobuľový výber
  • Hrozienkový výber
  • Cibébový výber
  • Ľadové víno
  • Slamové víno

Oblastné víno

  • Možno vyrábať výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách vo vinohradníckych oblastiach
  • Uvádzať na trh ak spĺňa kvalitatívne požiadavky ustanovené osobitným predpisom(čl.51 a príloha nar.č.1493/99)
  • V označení sa musí uviesť č. výr. dávky, obsah zvyškového cukru a názov zemepisnej jednotky

Upravované vína

  • Šumivé víno (SUV,ASValebo sekt,ARS, AAS,akostné šumivé víno V.O. a pestovateľský sekt)
  • Perlivé víno
  • Sýtené víno
  • Aromatizované víno
  • Likérové víno

Uvádzanie vína na trh

  • Vinárske produkty možno uvádzať na trh, len ak získali osvedčenie o zatriedení
  • Preskúšaniu a zatriedeniu podliehajú:
  • Oblastné víno
  • Akostné víno
  • Akostné víno s prívlastkom
  • Akostné víno VOVP
  • Tokajské víno
  • Akostné šumivé víno V.O.
  • Akostné aromatické šumivé víno
  • Pestovateľský sekt
  • Víno z dovozu z tretích krajín iné ako vína balené pre spotrebiteľa

 

Vystavené 15. 6. 2005

Autor textu: RNDr. Jarmila Laštincová,PhD.