|

Vedúci pobočky Imeľ, Ing. Norbert Novák |
Asparagus s.r.o. so sídlom vo Veľkých Levároch sa zameriava na pestovanie špargle v systéme ekologického poľnohospodárstva. Špargľu pestujú v okolí Veľkých Levár (okres Malacky) na výmere cca 100 ha. Nová výsadba s celkovou výmerou 50 ha bola založená aj v blízkosti Imeľa, v okrese Komárno.
Špargľa (Asparagus officinalis L.)
je trváca rastlina, ktorá sa pestuje na jednom stanovisku v priemere
8 rokov. Nadzemná časť rastliny v zime zamrzne, prezimuje koreň,
nad ktorým je vegetačný vrchol. Špargľa vyžaduje teplejšie polohy
a ľahké, piesočnaté pôdy. V okolí obce Imeľ boli na výsadbu vybraté
piesočné pôdy na sprašiach. Hladina spodnej vody na pozemku je 1,2
m. Hodnota pH je v rozpätí od 6 až do takmer 8. Hoci odporúčané
pH je 6,5 až 7, darí sa jej aj pri vyššom pH. Obsah humusu je 0,8-1,0
%. Pri výbere pozemku je dôležité, aby bol rovný a na otvorenom
priestranstve. Špargľa je náročná na závlahu. Pri ekologickom spôsobe
pestovania sa používa ako doplnková výhradne kvapková závlaha, pri
inom type je riziko zmáčania listov a šírenia hubových chorôb.
Prípravu pôdy pred výsadbou sme začali na jeseň aplikáciou maštaľného hnoja v dávke 70 t.ha-1. Potom nasledovala stredná orba a rigolovanie. Ak je pozemok veľmi utužený, používa sa pred rigolovaním aj hĺbkové kyprenie, do 1 až 1,2 m. Zo živín je špargľa veľmi náročná na draslík. Na prihnojenie sme použili prípravok určený pre ekologické pestovanie s názvom Vinasse-Kali, v dávke 6 t.ha-1. Na jar sme pokračovali s prípravou pôdy 2 krát smykovaním. Potom sme do pôdy zapravili dusíkaté hnojivo s názvom TREON, v dávke 2 t.ha-1. Nasledovala úprava pôdy kompaktorom a pred samotnou výsadbou sme pozemok valcovali. Špargľu sme vysadili do sponu 2 x 0,30 m. Odporúčaná hĺbka výsadby je 0,18 až 0,22 m. Vysadili sme ju plytšie (0,18 m), čím dosiahneme skorší nástup vegetácie na jar a následne aj skorší termín zberu. Pri výsadbe je potrebné dbať na to, aby boli rady rovné, s maximálnou odchýlkou 50 až 80 mm. Na ich vymeranie sme použili nivelačné zariadenie. Nový porast sme sadili pomocou 2 traktorov, ktoré vyorali brázdu a do nej pracovníci sadzačom umiestnili sadenice. Na výsadbu sme nepoužili sadenice v kvalite bio, lebo sadeníc špargle v kvalite bio je v EÚ veľmi málo a sú okamžite rozpredané. Použili sme zatiaľ konvenčne dopestované, ale nemorené sadenice, s povolením od ÚKSÚP-u. Pestujeme skoré holandské hybridy, nosným je hybrid Gijnlim F1. Po výsadbe nasledovala inštalácia kvapkovej závlahy.
Obr. 2 Frézovanie a prihnojovanie mladého porastu biošpargle
|
Snímka: E. Nováková, archív Asparagus spol. s.r.o. |
Starostlivosť o porast v priebehu vegetácie spočívala predovšetkým v eliminácii burín, chorôb a škodcov, spolu s prihnojovaním organickými hnojivami a závlahou.
Z burín sa v tejto oblasti vyskytuje napríklad
portulaka, prstovka a láskavec. Na ochranu používame dvojriadkovú
frézu. Pomocou frézy prikrývame buriny, ktoré majú výšku do 30 mm
a zároveň aj prihnojujeme porast. Okrem toho sme v sezóne dvakrát
robili ručnú okopávku.
Zo škodcov sa vyskytujú zajace, ktorým mladé
výhonky špargle veľmi chutia. Z tohto dôvodu uvažujeme o zakúpení
oplotenia. Okrem toho na porastoch škodí špargľovec obyčajný a špargľovec
dvanásťbodkový. Na Slovensku je na ochranu v eko pestovaní povolený
prípravok Vektafid A, ktorý účinkuje na vajíčka a mladé larvy. Na
špargli škodia aj strapky a vošky, zatiaľ však nebolo potrebné robiť
proti nim postrek. Z chorôb sa najčastejšie vyskytuje hrdza, na
ochranu používame prípravky na bázy medi, napríklad Funguran alebo
zo sírnatých prípravkov Kumulus. V jesennom období sa vo väčšej
miere vyskytuje pleseň sivá, na ochranu sme aplikovali prípravok
Trichomil.
Novú plochu špargle sme sadili v dvoch etapách, časť
plochy s výmerou 34 ha sme vysadili na jar 2009, ďalších 16 ha na
jar 2010. Z plochy vysadenej v roku 2009 sme špargľu už aj zberali.
Porast sa pripravuje na zber už v jesennom období, pokiaľ to počasie
dovolí. Najskôr sme ho pokosili na výšku O,10 až 0,12 m a potom
zrotavátorovali. Táto operácia sa nazýva predhrobkovanie. Potom
nasledovalo hrobkovanie. Pôdu z medziradia sme nahrnuli na samotný
riadok do výšky okolo 0,40 m od vegetačného vrcholu. Potom sme riadky
prikryli fóliou. Kedysi sme tieto operácie robili na jar, ale jesenná
príprava na zber sa nám viac osvedčila. Na jar nasledoval zber úrody.
Termín zberu závisí od priebehu počasia a teploty pôdy. V priemere
začína okolo 10. apríla a trvá asi 8 týždňov.
Zber robíme ručne, potrebný je asi 1 pracovník na 1 ha plochy. Každý
zberač má k dispozícii elektrický vozík, ktorý slúži na odokrytie
riadku a prenos prepraviek. Zber sa robí pomocou špeciálneho zberacieho
noža, ktorým sa výhonky z pôdy vypichujú. Existuje už aj strojový
zber špargle, u nás sa ale nepoužíva. Hneď po zbere musí byť špargľa
ponorená na 5 až 6 hodín do vody preto, aby v nej nenastala tvorba
antokyánov, ktoré spôsobujú ružovkasté zafarbenie výhonov a tým
zníženie ich kvality. Celú produkciu sme po zbere expedovali do
Kútov, kde prebieha čistenie a triedenie. Vytriedená špargľa sa
následne balí vo Veľkých Levároch. Biošpargľu odbytujeme v obchodných
reťazcoch v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, Česku a Slovensku, aj
vo vlastných firemných predajniach vo Veľkých Levároch a v Kútoch.
Obr.3 - Zberači majú k dispozícii elektrický
vozík, ktorý slúži na odokrytie riadku a aj prenos prepraviek.
Úroda sa zberá za každého počasia
|
Obr. 4 - Výhony špargle sa z pôdy vypichujú
špeciálnym zberacím nožom
|
Snímky: E. Nováková, archív Asparagus spol.
s.r.o. |
Pri dobre založenom poraste a vhodnej starostlivosti je predpokladaná
úroda 8 až 9 ton z hektára, čo je porovnateľné s konvenčným pestovaním.
Ekologické pestovanie je oproti konvenčnému náročnejšie pokiaľ ide
o boj proti chorobám, škodcom a burinám, ale aj na dodržiavanie
termínov. Samozrejme, aj vstupy sú vyššie. Na druhej strane, pridanou
hodnotou je vyššia realizačná cena v kvalite BIO.
Vystavené 14.10.2010
|